Πώς διαβάζουν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τη διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ;
«Μην ασχολείστε» λέει ο Μητσοτάκης στα στελέχη του – Τρίβει τα χέρια του ο Ανδρουλάκης
Ανεξάρτητα από τα όσα λέγονται και γράφονται στην Ηρώδου Αττικού και στην Πειραιώς, είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν φανερό το κλείσιμο του ιστορικού κύκλου του.
Σε ακόμη πιο αιχμηρό ύφος υπάρχουν παράγοντες της κυβερνητικής πλειοψηφίας που διερωτώνται ποιος θα είναι ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα στην Κουμουνδούρου. Σε κεντρικό επίπεδο πάντως, θεσμικά, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν σχολιάζουν το σκηνικό διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε από τη Φθιώτιδα όπου περιόδευσε, επέμεινε στη ρητή οδηγία του προς όλα τα στελέχη του κόμματος και τα μέλη της κυβέρνησης: «θα σας ζητήσω να μην ασχολούμαστε καθόλου με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση.
Η δική μας αντιπολίτευση είναι τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών», είπε ο πρωθυπουργός, φρεσκάροντας το φύλλο πορείας προς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στα Καμένα Βούρλα, ενόψει και της μάχης των ευρωεκλογών.
Τα γαλάζια στελέχη θεωρούν ότι αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μάθημα κατά του λαϊκισμού και της τοξικότητας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έστρεψε τους προβολείς προς αυτήν την κατεύθυνση:
«Σίγουρα, όμως, η σημερινή εξέλιξη μας κάνει να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε τελικά ποια ήταν η κατάληξη όλου αυτού που ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια». Αυτή η υπενθύμιση ανασύρει από την ιστορική μνήμη ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας.
Από την αφετηρία δηλαδή της «πρώτη φοράς αριστερά, η οποία έχοντας στην αιχμή τον Γιάνη Βαρουφάκη, θα διέσωζε τη χώρα από τα μνημόνια. Της παρά φύσιν συμμαχίας, όπως είχε χαρακτηριστεί, για να υλοποιήσει μεταξύ άλλων το όραμα του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει την Ευρώπη.
«Που έταζαν στους πάντες τα πάντα, που χρησιμοποίησαν ως «όπλο» τους τον μηδενισμό, τον έντονο λαϊκισμό, τις επιθέσεις, τι κατάληξη είχε όλο αυτό», υπενθύμισε ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Αυτές οι αλλαγές άλλωστε για την κυβέρνηση δεν είναι απλώς ακόμη ένα νέο της πολιτικής επικαιρότητας. Αποτελούν όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου «ένα σημαντικό μάθημα για όλους μας, για το πού οδήγησε τελικά αυτή η τακτική.
Και στο τέλος της ημέρας, κάθε επιλογή, κάθε απόφαση οποιουδήποτε βουλευτή, οποιουδήποτε κόμματος την κρίνουν οι Έλληνες πολίτες. Αυτοί είναι οι τελικοί κριτές». Υπάρχουν πάντως κυβερνητικά στελέχη που αναδεικνύουν τη σύγκριση των παραδειγμάτων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη ακόμη και στην ελεύθερη πτώση του από την υψηλότερη αφετηρία των ποσοστών άνω του 40%, το ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να επιβιώσει στα πολύ χαμηλά μονοψήφια, διατηρώντας ταυτόχρονα μια σοβαρότητα και μια συνεκτικότητα.
Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τους ίδιους παράγοντες, επιβεβαιώνει την εικόνα με την οποία επιχείρησε να καθιερωθεί στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό: «Αυτό το ιδεολογικό-πολιτικό συνοθύλευμα, το οποίο σήμερα αποσυντίθεται».
Τα χαμόγελα της Χαρ. Τρικούπη
Οι μόνοι που φαίνονται να είναι συγκρατημένα χαρούμενοι για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι βεβαίως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που ήδη έχουν αρχίσει το φλερτ με την ομάδα Αχτσιόγλου έστω και σε επίπεδο «επιθέσεων φιλίας».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γκλαβίνας σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τις παρακολουθούν με «σεβασμό προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κρατάμε μία πολύ ηθική στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του, χωρίς να έχει καμία εμπλοκή. Κάποιοι προσπάθησαν να σκυλεύσουν από το 2012 και μετά το αδύναμο κορμί του ΠΑΣΟΚ.
Δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό που μας έκαναν. Βάζουμε το λιθαράκι μας να αλλάξει η πολιτική κουλτούρα». Η παραπάνω δήλωση δείχνει πολλά για το επικείμενο φλερτ με τους αποχωρήσαντες.
Ωστόσο μίλησε για διεύρυνση με όρους πολιτικούς, με γενναιότητα χωρίς εκδικητικότητα και χωρίς «ποδοσφαιρικές» μεταγραφές. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι κοντά στο να συζητήσει με τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων βουλευτών είπε:
«Εμείς αυτό που επιδιώκουμε είναι να οικοδομήσουμε κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες πάνω στα μεγάλα ζητήματα της χώρας με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις με τις οποίες θα συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο.
Το κοινό πλαίσιο δεν είναι απλά να ανατρέψουμε την κακή κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, το πολιτικό πλαίσιο που πρέπει να θέσουμε πρέπει να έχει βάση πολιτικές θέσεις. Την ακρίβεια, το κόστος στέγασης». Πάντως ο κ. Γκλαβίνας διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Κασσελάκη διότι όπως εξήγησε:
«Υπάρχει μια αμφισημία των θέσεων του κ.Κασσελάκη, περιμένουμε να ακούσουμε στα μεγάλα ζητήματα τι έχει να πει. Φαίνεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις σύγκλισης ή κοινωνικής συμμαχίας με δυνάμεις οι οποίες έχουν θέσεις κάπως αλλοπρόσαλλες».