Χάρης Δούκας: Ορκίζεται σήμερα ο νέος δήμαρχος Αθηναίων - Οι τρεις κατευθύνσεις τις 100 πρώτες μέρες
Ορκίζεται σήμερα στις 11:00 ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Σήμερα Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, ορκίζεται ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των Συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων. Ως χώρος επιλέχθηκε η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης.
Όπως αναφέρει το γραφείο του Χάρη Δούκα η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης επιλέχθηκε επειδή «αντικατοπτρίζει την προσήλωση της νέας δημοτικής Αρχής στην ανάδειξη των γειτονιών της πόλης και στην προοπτική ανανέωσης, ανάπτυξης και δημιουργίας ίσων ευκαιριών για όλους τους κατοίκους της».
Οι τρεις κατευθύνσεις των 100 πρώτων ημερών της θητείας του νέου Δημάρχου Αθηναίων
Ο Χάρης Δούκας λίγο πριν την ορκωμοσία μίλησε για τις τρεις βασικές κατευθύνσεις των 100 πρώτων ημερών της θητείας του, τον Μεγάλο Περίπατο, αλλά και τη Βασιλίσσης Όλγας, σε συνέντευξη στον REAL FM.
«Η πρώτη από τις τρεις κατευθύνσεις είναι το κομμάτι της βιωσιμότητας, το “πράσινο”. Θέλω να αξιοποιήσω κάθε σπιθαμή γης, για να “πρασινίσω” την πόλη. Βεβαίως, θα δώσουμε τη μάχη για τον ελεύθερο χώρο.
Δυστυχώς, η Αθήνα είναι μία τσιμεντούπολη και ο νέος, αστικός πολιτισμός μετράται πλέον διαφορετικά, με το ποσοστό “πρασίνου” ανά κάτοικο, και το ποσοστό ελεύθερου χώρου ανά κάτοικο.
Δεύτερος βασικός πυλώνας είναι ένα νέο μοντέλο διοίκησης. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέλαβαν αντιδήμαρχοι ή εντεταλμένοι σύμβουλοι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Από τις πρώτες μου, επίσης, δράσεις θα είναι ένας νέος κώδικας δεοντολογίας για τους αιρετούς, για να μπορούμε να έχουμε κανόνες και διαδικασίες και να είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα υποβαλλόμαστε σε ελέγχους και σε αξιολόγηση.
Τρίτος πυλώνας είναι μία νέα σχέση με τον πολίτη, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο, είχαμε πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές. Η αυτοδιοίκηση, όμως, πρέπει να έχει στόχο την επαφή με τον πολίτη στο μέγιστο βαθμό. Θέλω όλοι μαζί να παλεύουμε για τα μικρά που είναι όμως πολύ μεγάλα, που είναι η καθημερινότητα», τόνισε αρχικά ο Χάρης Δούκας.
Ακόμη, ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στον Μεγάλο Περίπατο, αλλά και τη βασιλίσσης Όλγας. «Την Πανεπιστημίου θα αφήσουμε στην ησυχία της. Μάλιστα, έχω ζητήσει από τον εργολάβο να τελειώσουν επιτέλους τα έργα, κοντά στην Ομόνοια, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και να μπορέσουμε επιτέλους να απελευθερώσουμε χώρο και να αποσυμπιεσθεί η περιοχή εκεί και οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά και συνολικά η Αθήνα, γιατί είναι ένας πολύ κομβικός δρόμος.
Για τη Βασιλίσσης Όλγας, να θυμίσω ότι έκλεισε η Όλγας από μία απόφαση της δημοτικής αρχής, της αντίστοιχης επιτροπής ποιότητας, την οποία σεβάστηκε η κυβέρνηση και έκλεισε την Όλγας. Θα υπάρξει, λοιπόν, και δική μου απόφαση, η Όλγας να ανοίξει.
Και ελπίζω, όπως σεβάσθηκε την προηγούμενη απόφαση, να σεβαστεί και τη δική μου απόφαση η κυβέρνηση. Ρώτησα και τον εργολάβο της Βασιλίσσης Όλγας, εάν έχουν βρεθεί τελικά αρχαία στον δρόμο που αυτή τη στιγμή είναι όλος σκαμμένος και με ενημέρωσε ότι δεν έχει γίνει η αποκάλυψη αρχαίων στον δρόμο, προχωράει κανονικά η εργολαβία. Συνεπώς, μόλις αναλάβω καθήκοντα, η πρώτη μου απόφαση θα είναι να μου παραδοθεί η Όλγας για να την ανοίξω».
Ο Χάρης Δούκας μίλησε και για τα σχολεία της Αθήνας, επισημαίνοντας πως «στα περισσότερα σχολεία, τα προβλήματα στις κτηριακές δομές είναι μεγάλα. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις. Το θέμα είναι από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα μου. Βρέθηκα σε πολλά σχολεία, στην Αχαρνών, στην Αγίου Μελετίου όπου είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα καθώς βρίσκεται εκεί ένα παλιό κτίριο.
Πήγαν προσωρινά εκεί πριν πολλά χρόνια εκατοντάδες παιδιά και μένουν ακόμα εκεί. Προβλήματα έχει και το Καλλιτεχνικό Σχολείο. Θέλω πάρα πολύ να προχωρήσουμε γρήγορα σε βελτιώσεις.
Σε άλλο σχολείο είχαν αποκαλυφθεί τα θεμέλια και ευτυχώς κινηθήκαμε γρήγορα ακόμα και τώρα που δεν έχουμε αναλάβει και είμαστε σε περίοδο μετάβασης και πήγαν τα συνεργεία, είναι πολύ παλιά κτήρια. Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλη βοήθεια και από τα αρμόδια υπουργεία και το Υπουργείο Παιδείας διότι χρειάζεται να κατασκευαστούν και νέα κτήρια. Θέλουμε και ανοιχτά σχολεία τα Σαββατοκύριακα με δραστηριότητες για τα παιδιά και θα προσπαθήσουμε γι' αυτό».
Επιπλέον, αναφέρθηκε και για την τροπολογία που αφορά την «Ανάπλαση ΑΕ». «Υπάρχει αποκλεισμός όλων των δημοτικών συμβούλων από το διοικητικό συμβούλιο και εγώ δεν θα είμαι πλέον Πρόεδρος. Δεν τιμά κανέναν αυτός ο αποκλεισμός, είναι μία οπισθοδρόμηση συνολική για την αυτοδιοίκηση.
Θέλουμε να προχωρήσουμε με αυτονομία και ανεξαρτησία. Γι’ αυτό έδωσα μία “μάχη”, θα συνεχίσω να τη δίνω, δεν καταθέτω τα όπλα, θα προσπαθήσω να βρω κάθε νομική διέξοδο για να σταματήσει ο αποκλεισμός.
Για τον οικονομικό έλεγχο, ήθελα να πω ότι είναι μία ΑΕ, και ήταν αυτονόητο ότι όταν θα παραλάμβανα μία ΑΕ θα έπρεπε να ελεγχθεί διαχειριστικά και οικονομικά. Θέλουμε λογοδοσία και διαφάνεια παντού. Υπάρχει κάποιος που φοβάται τον έλεγχο σε μία ΑΕ; Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι θα είμαι Δήμαρχος όλων των Αθηναίων και ότι επιδιώκω τη συνεργασία με τη προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη, με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και βεβαίως με την Πολιτεία αλλά όχι με όρους υποταγής.
Είμαστε ισότιμοι συνομιλητές και μας ενώνει ότι αγαπάμε όλοι μας την Αθήνα, συνεπώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών. Όμως, οφείλω να πω ότι σε όλη αυτή την περίοδο της δικιάς μου μετάβασης υπάρχουν μία σειρά από αποφάσεις που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, ναρκοθετούν την πορεία μου», κατέληξε ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων.