ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας μετά το φιάσκο του Συνεδρίου - Δίνουν ραντεβού τον Ιούνιο
Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ μία ημέρα μετά το ταραχώδες συνέδριο.
Εκτραχύνεται η κατάσταση των εσωκομματικών χαρακωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ, μία ημέρα μετά τα τραγελαφικά που έλαβαν χώρα στο συνέδριο του κόμματος κατά το οποίο επισφραγίστηκε το βαθύ εσωκομματικό ρήγμα.
Στον απόηχο του συνεδρίου, στελέχη και από τα δύο στρατόπεδα που έγιναν ορατά από τις εσωκομματικές διαδικασίες, επιχειρούν να αναγνώσουν την επόμενη ημέρα του κόμματος. Μετά την ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα και την πρωτοβουλία της αντιπροέδρου της Βουλής Όλγας Γεροβασίλη να θέσει τον εαυτό της ενώπιον του συνέδρων απαντώντας στην πρόσκληση-πρόκληση του Κασσελάκη και στην ιδιοκτησιακή λογική που επιχείρησε ο πρόεδρος να αναπτύξει, πλέον δημιουργεί μια νέα εικόνα στο εσωτερικό του κόμματος. Το ισχυρό μέτωπο των στελεχών που βρίσκονται στο στενό κύκλο των συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δημιούργησαν έναν ισχυρό πόλο απέναντι στον «τσαλακωμένο» Κασσελάκη.
Το ερώτημα που πλανάται στον απόηχο του συνεδρίου είναι ποιο είναι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και πότε θα γίνει το επόμενο μπρα ντε φερ.
Κοινή επωδός είναι πως ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τελεί υπό προθεσμία έως τις ευρωεκλογές και ότι δεν έλαβε τη λευκή επιταγή έως τις εθνικές εκλογές, όπως διακαώς επιζητούσε. Κέρδισε την παραμονή, δεν πήρε τη λευκή επιταγή που ζητούσε, υπογραμμίστηκε, ενώ αποδοκιμάστηκε και η ενορχηστρωμένη και πρωτοφανής για ένα κόμμα της αριστεράς συμπεριφορά κλακαδόρων κατά ενός ιστορικού στελέχους του κόμματος, που κόντυναν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από νωρίς το πρωί εστάλησαν οι πρώτες προειδοποιητικές βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Χρήστος Γιαννούλης, Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Σπίρτζης και Γιώργος Τσίπρας διαμήνυσαν με παρεμβάσεις τους σε πρωινές εκπομπές πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λευκή επιταγή και ότι στις ευρωεκλογές θα κριθεί στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. «Ορίζοντας τετραετίας δεν υπάρχει ούτε για τη ζωή» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ερωτηθείς αν πήρε λευκή επιταγή ο πρόεδρος.
Έσπευσε να σημειώσει πως δεν μπορεί να είναι πρόεδρος υπό ομηρία, υπό προθεσμία, θα κριθεί όμως στις ευρωεκλογές, όπως όλοι μας».
«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έλαβε λευκή επιταγή, κανένας δεν λαμβάνει λευκή επιταγή, αυτό που ζήτησε ήταν να μην αμφισβητείται», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Ραγκούσης. «Υπήρχαν στιγμές στο συνέδριο που δεν μας έκαναν υπερήφανους» δήλωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Περιγράφοντας το σκηνικό που υπήρξε στο συνέδριο, έκανε λόγο για πρωτοφανείς εχθροπράχθιες. Υπογράμμισε την ανάγκη να φύγουν από τη μέση όλα εκείνα τα στοιχεία εσωκομματικής εχθροπάθειας.
Σημείωσε πως το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μικρή αποδοχή του Κασσελάκη στην κοινωνία. «Όταν στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο κ. Κασσελάκης παίρνει 5 μονάδες και ο κ. Μητσοτάκης 40%, ενώ ο κ. Τσίπρας στα χειρότερά του δεν είχε πέσει κάτω από 18%, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια» επισήμανε ο κ. Ραγκούσης.
«Δώσαμε στον κ. Κασσελάκη ένα κόμμα που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση», προσέθεσε.
Νέες αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη άφησε ο Χρήστος Σπίρτζης στον απόηχο του συνεδρίου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN.
Ειδικότερα, ο κ. Σπίρτζης καταλόγισε στον Στέφανο Κασσελάκη ότι η ομιλία του ήταν διαιρετική.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει λευκή επιταγή, είπε πως κάθε μέρα όλοι και όλα τα κόμματα κρίνονται, και στο σύνολό τους και στην ηγεσία.
Ερωτηθείς για την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα την επιδοκίμασε και υπεραμύνθηκε της επιχειρηματολογίας του πρώην πρωθυπουργού.
Απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν επικοινωνιακοί τακτικισμοί και προσωπικές στρατηγικές για να πάει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τον κ. Σπίρτζη, όσοι μάζευαν υπογραφές το έκαναν με την ανοχή του κ. Κασσελάκη για να μην γίνουν οι εκλογές.
Ακόμη και ο Γιώργος Τσίπρας θέλησε να διαμηνύσει στον πρόεδρο:«Από τη μια μεριά κανείς δεν έχει λευκή επιταγή, από την άλλη κανείς δεν είναι υπό προθεσμία».
Στην πολιτική απόφαση του Συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε καμία απολύτως εγγύηση ότι θα οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αντίθετα, μπαίνει υπό στενή «επιτροπεία», καθώς υποχρεούται να επαναλειτουργήσει με νέα σύνθεση το ανενεργό εδώ και μήνες Εκτελεστικό Γραφείο, την ώρα που δεν κατάφερε να επιβάλει καν την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής - άρα και νέας Πολιτικής Γραμματείας.
Οριστική ρήξη με τον Τσίπρα
Οριστικό και αμετάκλητο φαίνεται να είναι το ρήγμα ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από την «εμπρηστική» ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία στοχοποίησε τα στελέχη της «φρουράς» του πρώην πρωθυπουργού με αχαρακτήριστες εκφράσεις, αλλά και εναντίον του ίδιου.
Μέσα σε πολωμένο και εκρηκτικό κλίμα, ο πρόεδρος επέλεξε να συγκρουστεί μετωπικά με τους πάντες και κυρίως με τον προκάτοχο του. Μετά από όλα αυτά είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές και φαίνεται ότι κόβονται και οι όποιες «γέφυρες» επικοινωνίας υπήρχαν.
«Ο Αλέξης Τσίπρας ό,τι είχε να πει το είπε στη δήλωσή του. Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα». Αυτό ήταν το σχόλιο του περιβάλλοντος του πρώην Πρωθυπουργού μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την απόφαση του συνεδρίου.
Και από ότι φαίνεται, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα.
Οι νικητές του Συνεδρίου
Ό,τι και να λένε από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη και όσο και να γιορτάζουν τη «νίκη» που θεωρούν ότι πέτυχε επί του Αλέξη Τσίπρα, ένα είναι δεδομένο. Ότι δεν κατάφερε να κερδίσει τίποτα σε πολιτικό επίπεδο από όλα αυτά που ζητούσε όλες αυτές τις ημέρες της κρίσεις. Είτε ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας, είτε ενώπιον του Συνεδρίου.
Και αυτό είναι το παράδοξο. Η εικόνα της διαδικασίας ήταν πως ελέγχονταν πλήρως η διαδικασία από τους «νεοπροεδρικούς». Τουλάχιστον σε επίπεδο συνέδρων. Γιατί από ότι αποδείχθηκε, κουμάντο έκαναν οι Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης και Γιώργος Τσίπρας.
Δηλαδή, όσοι πρόκριναν την «κεντρίστική» πρόταση για να αποφευχθεί η εκλογική αναμέτρηση. Η οποία και ψηφίστηκε -παρά τα όσα έλεγαν από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη- από το σώμα τον συνέδρων. Και μάλιστα, έγινε και πολιτική απόφαση του Συνεδρίου.
«Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή Προέδρου. Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον Πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το Καταστατικό και τη Διακήρυξη μας, για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας.
Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και αποφάσεις του 4ου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος».
Αυτά αναφέρει η πολιτική απόφαση. Με απλά λόγια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε καμία απολύτως εγγύηση ότι θα οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Αντίθετα, μπαίνει υπό στενή «επιτροπεία», καθώς υποχρεούται να επαναλειτουργήσει με νέα σύνθεση το ανενεργό εδώ και μήνες Εκτελεστικό Γραφείο, την ώρα που δεν κατάφερε να επιβάλει καν την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής - άρα και νέας Πολιτικής Γραμματείας.
Η «σιδηρά Κυρία»
Τα λόγια για την Όλγα Γεροβασίλη, περισσεύουν. Ότι δεν τόλμησαν να κάνουν ανοιχτά, αυτό που λίγο πολύ λένε ιδιωτικά όλα, σχεδόν τα καθοδηγητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το κόμμα υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη πάει στα «βράχια», το έκανε εκείνη.
Δήλωσε «παρούσα» για την προεδρία του κόμματος όταν ο πρόεδρος προκάλεσε με ύφος νταή τα στελέχη, με εκείνο το θλιβερό «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». Κανένας άλλος από τους όσους διακαώς επιθυμούν να διαδεχθούν τον Στέφανο Κασσελάκη μετά το διαφαινόμενο «ναυάγιο» στις ευρωεκλογές -και είναι αρκετοί και κοντά του- δεν τόλμησε να το κάνει.
Το γιατί, το εξήγησε επαρκώς η Κατερίνα Νοτοπούλου. Απλά, γιατί δεν είχαν έτοιμους τους μηχανισμούς τους.
Επίσης, η Όλγα Γεροβασίλη είχε το σθένος να αντιμετωπίσει όχι μία, άλλα δύο φορές τους οπαδούς του προέδρου, οι οποίοι συμπεριφέρονταν σαν να βρίσκονταν σε γήπεδο
Το «κεφάλαιο» Τεμπονέρας
Ο Διονύσης Τεμπονέρας, που συγκέντρωσε τη μήνη του στρατοπέδου του Στέφανου Κασσελάκη, που έφτασε μέχρι και την εκδικητική απόλυση του από επιστημονικό συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι από τους νικητές της -φαιδρής κατά τα άλλα- διαδικασίας.
Το νεαρό στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας, που «δελφίνο» τον ανέβαζαν, «υπονομευτή» τον κατέβαζαν, απέδειξε ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την προοδευτική παράταξη, διαψεύδοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας, τον κατηγόρησε ότι τον «υποσκάπτει», επικαλούμενος, μάλιστα, μαρτυρία του Αλέξη Τσίπρα – την οποία διέψευσε οργισμένος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Έμεινε πιστός στον Αλέξη Τσίπρα και στην παρακαταθήκη του, γεγονός που αν μη τι άλλο εκτιμήθηκε από τη «φρουρά» του πρώην πρωθυπουργού.
Γιατί ενώ είχε τη δυνατότητα να βγει απέναντι στον πρόεδρο του κόμματος και να διεκδικήσει με αξιώσεις τη ακόμα και τη νίκη, έκανε πίσω, προκειμένου να υπάρξει μία μόνο υποψηφιότητα από την πλευρά της «φρουράς Τσίπρα», εκείνη της Όλγας Γεροβασίλη.
Γύρισαν την πλάτη στον Τσίπρα
Ένα σημείο που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, είναι οι «φίλοι» του Αλέξη Τσίπρα, που του γύρισαν την πλάτη για χάρη του Στέφανου Κασσελάκη και των προσωπικών φιλοδοξιών.
Πρόσωπα πολλαπλώς ευεργετημένα από τον πρώην πρωθυπουργό, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, τα οποία εκείνα στήριξε σε κάθε περίσταση λαμβάνοντας πολιτικό κόστος μεγάλος, όχι μόνο δεν ακολούθησαν την προτροπή του για «καθαρή λύση», η οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα «λύτρωνε» το κόμμα, αλλά του εναντιώθηκαν και ανοιχτά.
Πρόκειται για τους Νίκο Παππά, Παύλο Πολάκη, Γιώργο Τσίπρα, τον πρώην σύμβουλο για ζητήματα κάνναβης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, Νίκο Καρανίκα και τον νυν στενό συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη, Γιάννη Μπουρνού.