Ποιοι ωθούν την Ε.Ε. σε πόλεμο με την Ρωσία;
Η Ουκρανία έχει εγκλωβίσει τη Δύση σε ένα πολεμικό υφεσιακό σπιράλ με κίνδυνο να πάμε σε ανάφλεξη ενός Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Στη Σύνοδο του Παρισιού ειπώθηκαν πολλά ζητήματα εκτός από την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ζητήματα που είναι εξόχως επικίνδυνα για το μέλλον της Ε.Ε.
Μεγάλη φωτιά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έβαλε ο πρόεδρος της Γαλλίας στη συνάντηση του Παρισιού που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Ουκρανία, σε μια περίοδο που η υποστήριξή της μειώνεται στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σ’ αυτήν, μαζί με τον Μακρόν, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε. Το CNN μετέδωσε τα σχόλια του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ως εξής: «Ο Μακρόν και οι άλλοι 21 ευρωπαίοι ηγέτες που ήταν παρόντες δεν συμφώνησαν στην ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού [στην Ουκρανία], [αλλά] αυτή η προοπτική συζητήθηκε ανοιχτά.
Η πρόταση του Μακρόν να στείλει στρατεύματα του ΝΑΤΟ και η προφανής πλήρης απόρριψή της υποδηλώνουν ότι η Ευρώπη δεν έχει «Σχέδιο Β» σε σχέση με την Ουκρανία, εκτός από το να της προσφέρει περισσότερα όπλα με την κρυφή ελπίδα ότι μπορεί να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο.
Αλλά το πραγματικό έλλειμμα είναι εκείνο που ισχύει όχι μόνο για τους Ευρωπαίους αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουκρανία έχει εγκλωβίσει τη Δύση σε ένα πολεμικό υφεσιακό σπιράλ με κίνδυνο να πάμε σε ανάφλεξη ενός Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, δεν υπάρχει σχέδιο Β, για ν’ αντιμετωπίσουν μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία. Ακόμη και οι ουκρανοί ηγέτες συνειδητοποιούν τώρα ότι είναι παγιδευμένοι.
Απορρίπτοντας τις έγκαιρες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν προετοιμαστεί για μια ταπεινωτική ήττα και οι Ουκρανοί πιθανότατα θα πρέπει να συμβιβαστούν με τη νίκη της Ρωσίας, έστω και απρόθυμα. Η δήλωση Μακρόν απηχεί το κλίμα που κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Ουκρανία αποτυγχάνει και η Ρωσία πρόκειται να κερδίσει τον πόλεμο. Είναι πιθανό αυτό το κλίμα να διαμορφώνεται απ’ όσα λένε οι αναλυτές της βορειοατλαντικής συμμαχίας στους ευρωπαίους ηγέτες καθώς και από τις δικές τους υπηρεσίες.
Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες ξέρουν πολύ καλά ότι εάν ο Τραμπ εκλεγεί πάλι στην προεδρία των ΗΠΑ, ενδέχεται να μειώσει σημαντικά την αμερικανική υποστήριξη στο ΝΑΤΟ, και επιδιώκουν να καλύψουν το κενό όσο τους το επιτρέπει ο χρόνος.
Εδώ όμως υπάρχει ένα σοβαρό ερώτημα: Πώς Εμανουέλ Μακρόν υποδύεται τον ηγέτη του πολέμου, μιλώντας με τέτοια επιπολαιότητα για τις ζωές των παιδιών μας;
Ποιος τον έχρισε στρατάρχη της Ε.Ε. η οποία έτσι κι αλλιώς δεν έχει κάποιο στρατιωτικό μηχανισμό;