Νίκος Ανδρουλάκης: Οι 6 απίστευτες μεταλλάξεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Μόλις χθες ο κ. Ανδρουλάκης στο Mega είπε κάτι διαφορετικό από τα όσα έλεγε το προηγούμενο διάστημα. «Εγώ όταν είπα ότι δεν θα σταθώ εμπόδιο, το είπα πολύ πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και μη κρατικό – μη κερδοσκοπικό». Δηλαδή θέλουμε και τα δύο, αλλά δεν το ψηφίζουμε. Είναι η γνωστή στάση του «ισαποστακισμού» την οποία ακολουθεί σε όλα τα ζητήματα διανθισμένη με το «όχι σε όλα» από το οποίο ευελπιστεί να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από τους οπαδούς της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο ορισμός του πολικού παραλογισμού θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει…
Πάμε όμως να καταγράψουμε αναλυτικά τις… μεταλλάξεις στην στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ:
1ον. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε να ξεδιπλώνει τη στάση του για τα μη κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα λέγοντας αρχικά «ΝΑΙ» στην ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
2ον. Στη συνέχεια είπε ότι θα το ξαναδεί το θέμα γιατί έχει κάποιες αμφιβολίες.
3ον. Αργότερα ισχυρίστηκε – ψευδώς – ότι επί ΝΔ έχει μειωθεί η χρηματοδότηση των δημοσίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
4ον. Συνεχίζοντας την στρατηγική της θολούρας και τα τεχνάσματα περί συναίνεσης και μη συναίνεσης ισχυρίστηκε ότι συμφωνεί αλλά πρώτα να γίνει αναθεώρηση του άρθρου 16, δηλαδή από την μεθεπόμενη Βουλή!
5ον.Κατόπιν υιοθέτησε τη ρητορική της Αριστεράς περί «εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης» και πρόβαλε ως λόγο διαφωνίας ότι θα έπρεπε να υπάρχει Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης των ιδιωτικών ΑΕΙ και των Δημοσίων. Κάτι που όμως προβλέπεται στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη.
6ον. Και αφού είπε όλα τα παραπάνω στο τέλος κατέληξε ότι η ΝΔ θέλει τα μη κρατικά ΑΕΙ διότι εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Μας λέει λοιπόν περίπου ότι η κυβέρνηση «χρηματίζεται» από ιδιώτες, αλλά δεν κατονομάζει αυτά τα συμφέροντα. Ρίχνει στην πολιτική αρένα βαρύτατες καταγγελίες χωρίς στοιχεία και χωρίς ντοκουμέντα ακολουθώντας την τακτική «πες, πες, κάτι θα μείνει…».
Αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι η αναχρονιστική, αντιμεταρρυθμιστική, φοβική και υστερόβουλη στάση του, απομακρύνει κάθε προοπτική επανασύνδεσης του κόμματος με το Κέντρο και τους Κεντρώους ψηφοφόρους και ότι το όλο ζήτημα θα κοστίσει αρκετά στο ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι κόντρα στη βούληση των ψηφοφόρων του κόμματος. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata το 65% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Μέχρι και το 22% όσων δηλώνουν ότι ψηφίζουν ΚΚΕ, εμφανίζεται θετικό στην προοπτική αυτή.
Ο Ανδρουλάκης έχει μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε «ΚΚΕ του Κέντρου» ή ακόμα χειρότερα σε «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας που συντάσσεται με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Διονύση Τεμπονέρα, το Νίκο Παππά, τον Παύλο Πολάκη, τη Θεοδώρα Τζάκρη, τον Αλέξη Χαρίτση, την Έφη Αχτσιόγλου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όλους αυτούς που σκεπτόντουσαν να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με το πρόσχημα ότι το νομοσχέδιο Πιερρακάκη είναι αντισυνταγματικό.
Η άγρια κόντρα που είχε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με τη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο δεν έχει προσωπικά χαρακτηριστικά. Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να εξηγήσουν στον κ. Ανδρουλάκη ότι μετατοπίζει την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ από κόμμα εξουσίας σε κόμμα διαμαρτυρίας και αντίδρασης. Προφανώς οι βουλευτές του θα υπακούσουν στην κομματική πειθαρχία που θέτει, αυτό όμως δεν αλλάζει τα σοβαρά προβλήματα στρατηγικής που έχει. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ στη ζώνη της θολότητας ώστε να μπορεί να υποδεχθεί τους απογοητευμένους Συριζαίους. Με τον τρόπο αυτό δυσκολεύει ακόμη και τους ψηφοφόρους του κόμματός του να ταυτιστούν με την ηγεσία του.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο δείκτη καταλληλότητας για την πρωθυπουργία τα ποσοστά του είναι πολύ χαμηλά και βρίσκεται πίσω από τον «Κανένα», τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά έπεσε κάτω κι από τον Κυριάκο Βελόπουλο, στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 7,2%.
Ακόμα κι αν το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές βρεθεί στην δεύτερη θέση θα είναι μια επιτυχία, μικρής πολιτικής αξίας. Η συνολική εντύπωση που υπάρχει είναι ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν έχει στοιχεία εν δυνάμει πρωθυπουργού, Δεν είναι «πρωθυπουργίσιμος» δηλαδή. Αυτή η αίσθηση υπάρχει στους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές συν το γεγονός ότι αδυνατεί να ηγηθεί μιας κοινής… σταυροφορίας κεντροαριστεράς και Αριστεράς, που θα καταφέρει να κερδίσει τη ΝΔ.
Αυτό το τελευταίο έχει αρχίσει να ψιθυρίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και στους κόλπους της Χαριλάου Τρικούπη και μάλιστα πολύ έντονα.