Σήμερα συνάντηση των Θεσσαλών αγροτών με τον Μητσοτάκη - Ζητούν αποζημιώσεις για ζημιές του Daniel

Οι αγρότες της Θεσσαλίας ζητούν από την Κυβέρνηση άμεση προκαταβολή στο 50% του κατεστραμμένου εξοπλισμού τους

Σήμερα συνάντηση των Θεσσαλών αγροτών με τον Μητσοτάκη - Ζητούν αποζημιώσεις για ζημιές του Daniel
3'

Τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Ντάνιελ και Ελίας, υποδέχεται σήμερα Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου με εκπροσώπους των μπλόκων, επιθυμεί να συνεχιστεί ο διάλογος που άνοιξε με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα.


Η 15μελης αντιπροσωπεία που θα φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11 το πρωί:

ΑΛΕΙΦΤΗΡΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΓΑΛΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΚΑΛΟΓΙΑΝΤΣΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝHΣ
ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑΝΝHΣ
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΜΑΡΟΥΔΑΣ ΡΙΖΟΣ
ΠΑΝΤΖΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΡΑΣΣΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΒΕΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ
ΣΔΡΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝHΣ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΤΣΙΚΡΙΤΣΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΤΣΙΟΥΤΡΑΣ ΓΙΑΝΝHΣ

Να σημειωθεί ότι οι Θεσσαλοί αγρότες σε αυτή την συνάντηση κατεβαίνουν με κάποιες «κόκκινες γραμμές». Η βασική είναι οι άμεσες αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις θεομηνίες.

Μάλιστα οι Θεσσαλοί ζητούν αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, είτε για την οικοσκευή, είτε για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και την αγροτική παραγωγή που χάθηκε.

Μητσοτάκης: Το ολλανδικό σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας

Πάντως, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να αναφερθεί στο Master Plan, που του παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, η Ολλανδική εταιρεία «HVA International» για τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας.

Σε αυτό περιγράφονται δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις όπως αυτή για να αποφεύγονται οι μελλοντικές πλημμύρες στη Λίμνη Κάρλα, να προστατεύονται οι πόλεις από νερά σε περιπτώσεις που υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα. Όλες οι προτάσεις συνοδεύονται από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα αλλά και κοστολόγια.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία ενώ περιέχονται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή.

Όπως έγραφε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση το σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας περιλαμβάνει:

«Τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να οργανωθούν οι υποδομές, το αρδευτικό -από τα μείζονα προβλήματα της περιοχής, η προστασία πόλεων και κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα συστήματα επεξεργασίας των μετεωρολογικών δεδομένων και έγκαιρης προειδοποίησης, τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων.

«Οι προτάσεις συνοδεύονται από χρονοδιαγράμματα και κοστολόγηση. Το σχέδιο που παραδόθηκε δεν είναι οριστικό. Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους και στη συνέχεια θα προκρίνουμε τις βέλτιστες λύσεις ώστε χωρίς χρονοτριβή -εντός των προσεχών μηνών- να προχωρήσουμε στα απαιτούμενα έργα.

«Θα σταθώ σε μια από τις κομβικής σημασίας συστάσεις της Έκθεσης: χρειάζεται ένα ισχυρό και πολύ πιο αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης τόσο για την κατασκευή των υποδομών όσο και για τη διαχείριση του νερού που να υπερβαίνει τα όρια των επί μέρους υπηρεσιών, ενός ή και περισσότερων Δήμων ακόμη και της μιας Περιφέρειας. Ο κατακερματισμός δημιουργεί προβλήματα και φάνηκε στην καταστροφή του Σεπτεμβρίου.

«Γι’ αυτό θεσπίζουμε εντός Μαρτίου τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας στον οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των αγροτών, ώστε όλοι μαζί να οργανώσουμε σε νέες βάσεις τις ζωτικές υποδομές της περιοχής με αρωγό την επιστημονική γνώση και με συστηματική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Το ολιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλία για να υλοποιηθεί πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή