Ο κομβικός ρόλος του Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό – Φτιάχνει τείχος στη Μεσόγειο

Στον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας βασίστηκε η συμφωνία του Καΐρου για να αναχαιτιστούν οι μεταναστευτικές ροές προς το ευρωπαϊκό έδαφος οι οποίες παρουσιάζουν εκθετική αύξηση.

Ο κομβικός ρόλος του Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό – Φτιάχνει τείχος στη Μεσόγειο
4'

Η Αθήνα και συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαδραμάτισαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο εδώ και μήνες στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις όχι μόνο για να προωθηθεί η συνεργασία Ε.Ε.- Αιγύπτου, αλλά για να αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα η σχέση με το Κάιρο.

Η στρατηγική που εφαρμόζει σταθερά όλα τα τελευταία χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθιστά ευκρινές το άμεσο ενδιαφέρον της Αθήνας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συνομιλητής σε αντίθεση με την Τουρκία που πατάει σε δύο βάρκες.

Εν μέσω των υπαρκτών ανησυχιών για γιγάντωση του προσφυγικού κύματος που αποτυπώνεται ήδη στις ακτές της Γαύδου, η στρατηγική εταιρική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινητοποιεί σημαντικούς πόρους, από το πακέτο-μαμούθ των 7,4 δισ. ευρώ προς το Κάιρο για να ενισχυθούν η φύλαξη των συνόρων, τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Κομβικό τμήμα της συμφωνίας θεωρείται εκείνο που αφορά στην καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών αλλά και στη διασφάλιση των επιστροφών.

«Έχουμε συζητήσει ότι πρέπει να αποτρέψουμε το άνοιγμα νέων διαδρομών και θα συνεργαστούμε πολύ στενά με την Αίγυπτο για να διασφαλίσουμε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί», ανέφερε στην παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας στο πλευρό του τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Φατάχ Αλ Σίσι, την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρζια Μελόνι, τον Βέλγο Πρωθυπουργό Αλεξάντερ Κρου αλλά και τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Κάρλ Νεχάμερ. Ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη στενή συνεργασία με την Αίγυπτο προκειμένου όπως είπε: «να διασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης ώστε να προσφέρουμε σε περισσότερους νέους Αιγύπτιους την ευκαιρία να ταξιδέψουν νόμιμα στην Ευρώπη, αντί να θέσουν ενδεχομένως σε κίνδυνο τη ζωή τους σε πολύ επικίνδυνα ταξίδια».

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε – διόλου τυχαία – και σε ένα άλλο κρίσιμο τομέα στην ενέργεια. Στον συγκεκριμένο τομέα άλλωστε, η Αθήνα έχει αναγνωρίσει πρόωρα τις μεγάλες δυνατότητες αλλά και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν όχι μόνο σε ελληνικό αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: «Η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να γίνει μία μεγάλη δύναμη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να προωθούμε έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Κάιρο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάλ Αλ Σίσι προχώρησαν στη συγκρότηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, ενδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τις σχέσεις. Όπως σημειώνεται στη σχετική Διακήρυξη, η Ελλάδα και η Αίγυπτος, ως «κομβικής σημασίας εταίροι», «είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας» και «για τον σκοπό αυτό, αποφάσισαν να προβούν στη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου σχήματος στις διμερείς τους σχέσεις».

Στον τομέα της ενέργειας, το διαμάντι στο στέμμα της ελληνο-αιγυπτιακής συνεργασίας, είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου με την μεταφορά πράσινης ενέργειας στη χώρα μας και την δυνατότητα να εξαχθεί στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πρόκειται μάλιστα για ένα project το οποίο έχει ενταχθεί ήδη στον ενεργειακό σχεδιασμό της Κομισιόν.

Με φόντο τη συμφωνία του Καΐρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να διευρύνει τον κύκλο των διεθνών επαφών του. Την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή ο Πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής, ένα βήμα το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί για τα ανοιχτά ζητήματα με τη βόρεια γειτονία. Από την ερχόμενη Κυριακή 24 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να επισκεφτεί τον Καναδά για τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την ομογένεια για την επέτειο από την ελληνική επανάσταση του 1821.

Το συγκεκριμένο ταξίδι έχει διττό χαρακτήρα καθώς πέραν των επαφών με την ελληνική διασπορά στις οποίες η επιστολική ψήφος θα κυριαρχήσει, μεγάλο, εξοπλιστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση με τον Καναδό Πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού περιοδεύσει σε Μόντραλ και Τορόντο, θα γυρίσει στην Ελλάδα για λίγα 24ωρα, προτού επιστρέψει και πάλι στην Αμερική. Άλλωστε στις 3 Απριλίου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και στις 4 του ίδια μήνα θα βρεθεί για τρίτη φορά στον Λευκό Οίκο και για δεύτερη φορά στο Οβάλ Γραφείο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή