Πιερρακάκης: «Στο πρώτο δωδεκάωρο, είχαμε έξι καταγγελίες για ενδοσχολική βία»
«Δακρύσαμε όλοι με το ποστ για την ενδοσχολική βία. Ο θύτης θα αλλάζει σχολείο, θέλαμε να κάνουμε κάτι πλήρες», υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας για τα νέα μέτρα κατά της σχολικής βίας.
Για τα νέα μέτρα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού μίλησε σήμερα το πρωί (10/04) ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Θέλαμε μία συνολική προσέγγιση, να κάνουμε κάτι πλήρες. Οι γονείς των μαθητών θα πληρώνουν τις ζημιές που προκαλούν στα σχολεία. Ακόμη, αν δεν υπογράφουν, το παιδί τους δεν θα εγγράφεται στο σχολείο. Καλούμε τους πάντες να συστρατευθούν, πρόκειται για ένα γενικό πρόβλημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πιερρακάκης.
Σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι καταγγελίες, ο κ. Πιερρακάκης αποσαφήνισε ότι «πρώτα γίνεται στο σχολείο η αναφορά, ενώ αν είναι σοβαρή, πηγαίνει στη διεύθυνση εκπαίδευσης όπου δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές.
Στην ερώτηση πώς τα μέτρα θα αντιμετωπίσουν τη βία μεταξύ ανηλίκων, σημείωσε αρχικά ότι «δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση, το Υπουργείο δεν βάζει αποβολές. Δίνουμε εργαλεία και οι εκπαιδευτικοί, με βάση κατευθυντήριες γραμμές, αποφασίζουν πώς θα τα χρησιμοποιήσουν».
Στη συνέχεια, τόνισε ότι «τα κινητά είναι αλληλένδετα με το bullying και για αυτό πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που υπάρχει βιντεοσκόπηση σε πολύ προσωπικές στιγμές. Ο θύτης θα αλλάζει σχολείο, είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή».
Στην ερώτηση αν τα παιδιά μπορούν να παίρνουν το κινητό τους τηλέφωνο στο σχολείο, σημείωσε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξετασθεί συνολικά, καθώς τυπικά απαγορεύονται και για αυτόν τον λόγο υπήρξε πλαίσιο. «Εφόσον υπάρξει βιντεοσκόπηση, ο διευθυντής δύναται να αποφασίσει ποινή αποβολής ανάλογα με το περιστατικό», προσέθεσε. Στην επαναφορά της πενθήμερης αποβολής, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί ζητούν αυτό το μέτρο ως εργαλείο».
«Δεν υπάρχει μονάχα ένα πλαίσιο συνεπειών, αλλά και η έννοια του ενεργού πολίτη. Η εφαρμογή για τις απουσίες θα λέγεται e–parents, θα τεθεί άμεσα σε ισχύ και οι γονείς θα μπορούν να ενημερώνονται για τις απουσίες αλλά και τις βαθμολογίες των παιδιών τους», επεσήμανε ακόμη.
Για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε πως «πιστεύουμε ότι ο νόμος που φέραμε στη Βουλή, είναι απολύτως συμβατός με το υφιστάμενο συνταγματικό κείμενο γιατί δεν αφορά τη σύσταση νεών Πανεπιστημίων. Θα κριθεί από το ΣτΕ, αλλά θεωρούμε ότι η απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Ένωσης αναφέρει το αυτονόητο. Θέλουμε να πετύχουμε διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».