Δημοσκόπηση ΔΙΑνέοσις: Φοβισμένη και διχασμένη παρουσιάζεται η ελληνική κοινωνία

«Η κοινωνία είναι φοβισμένη και διχασμένη», επισημαίνουν αναλυτές, μιλώντας στο ένατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Δημοσκόπηση ΔΙΑνέοσις: Φοβισμένη και διχασμένη παρουσιάζεται η ελληνική κοινωνία
AP.
3'

Το πρώτο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η ΔΙΑνέοσις, παρουσιάσθηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς το τετραήμερο 10 – 14 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τη δημοσκόπηση, που έγινε στα μέσα Ιανουαρίου σε δείγμα χιλίων ανθρώπων και έχει τίτλο: «Τι πιστεύουν οι Έλληνες σε ένα τοπίο που συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει» παρουσίασε ο Πρόεδρος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, με τον συντονισμό του Διευθυντή Περιεχομένου της ΔΙΑνέοσις, Ηλία Νικολαΐδη.

Ο κ. Φαναράς ανέφερε ότι ενώ οι μεγάλες προκλήσεις παγκοσμίως είναι η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικές ανισότητες, οι πόλεμοι και η μετανάστευση στην Ελλάδα την πρώτη θέση παίρνει η οικονομική κατάσταση. Όπως επεσήμανε, το προηγούμενο έτος οι Έλληνες θεωρούσαν πρώτο μεγάλο πρόβλημα το δημογραφικό.

Τα θέματα που απασχολούν, επίσης, τον Έλληνα πολίτη είναι η αλλαγή του παραδοσιακού μοντέλου της οικογένειας και τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών. Ως «σοκαριστικό» χαρακτήρισε το εύρημα ότι οι Έλληνες θεωρούν ότι προστατεύονται περισσότερο από τα δικά τους τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Παίρνοντας τον λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, πρώην Αντιπρόεδρος κυβέρνησης και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, σχολίασε πως από την έρευνα προκύπτει ότι ο Έλληνας καταφεύγει πλέον στον Θεό και αναζητά λύσεις αρχαϊκές και μεταφυσικές, αφού δεν βρίσκει λύσεις μέσα στην κοινωνία.

«Η κοινωνία είναι φοβισμένη και διχασμένη», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και έχει αναπτύξει έντονα το αίσθημα αυτοσυντήρησης. Παρατήρησε, πάντως, ότι από τη δημοσκόπηση προκύπτει πως δεν έχει πλήρη αίσθηση του κινδύνου που προέρχεται από την εύφλεκτη γειτονιά μας, στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Ο καθηγητής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Καρτάλης, υπογράμμισε ότι για την κλιματική αλλαγή χρειάζεται ένα σχέδιο πολιτικής και δράσης, ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πειστούν και οι πολίτες. Από τη δημοσκόπηση προκύπτει κι ότι ο πολίτης δεν δείχνει εμπιστοσύνη στο κράτος αλλά στην επιστημονική κοινότητα.

Η Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια Παντείου, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών ερευνών ΕΚΚΕ, τόνισε ότι τα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν ότι ο κόσμος δεν αποστρέφεται την πολιτική αλλά δεν θέλει να συμμετέχει σε κόμματα. Δείχνει μία χαλαρή κομματική εγγύτητα. Η συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα «αγγίζει» το ποσοστό του 6% που αποτελεί υψηλό μέσο όρο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, η Νεφέλη Στουρνάρα, Research Analyst MINDVIEW, σχολίασε το δημογραφικό ζήτημα, λέγοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν πως οι Έλληνες πολίτες είναι έτοιμοι να δεχθούν την έννομη μετανάστευση, πράγμα που σημαίνει ότι μετανάστες θα είναι φορολογούμενοι πολίτες, γεγονός θα συμβάλλει στην βελτίωση του δημογραφικού αλλά και της οικονομικής κατάστασης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή