ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τι φοβάται η Αθήνα από την «κόλαση» της Μέσης Ανατολής

Οι φόβοι της ελληνικής πλευράς αφορούν, πέραν όλων των άλλων, το σοβαρό ενδεχόμενο κλιμάκωσης του πολέμου, καθώς το Ισραήλ διαμηνύει ότι θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση, με την Τεχεράνη να δηλώνει επίσης έτοιμη να κλιμακώσει τη σύρραξη εάν το Τελ Αβίβ κάνει κίνηση.

Τι φοβάται η Αθήνα από την «κόλαση» της Μέσης Ανατολής
3'

Μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή με την εμπλοκή και άλλων περιφερειακών δυνάμεων θα είναι σαφέστατα κόλαση επί γης που θα επηρεάσει – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – όχι μόνο την υφήλιο, αλλά και ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.

Ήδη η ανθρωπότητα και η γειτονιά μας συγκλονίζονται από δύο ισχυρά μέτωπα: Τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα.

Ειδικά το πρώτο μέτωπο έχει γονατίσει, αν όχι την παγκόσμια οικονομία, σίγουρα την οικονομία της Ε.Ε. και της Ελλάδας. 2+1 μέτωπα στην ίδια γειτονιά θα είναι ένα εξόχως εφιαλτικό σενάριο με τεράστιες και ανυπολόγιστες ζημιές και για την χώρα μας.

Στην Αθήνα είναι διάχυτη η ανησυχία, καθώς η εκ των πραγμάτων εμπλοκή ευρωπαϊκών χωρών φέρνει και τη χώρα μας στο επίκεντρο των διεθνών διαβουλεύσεων για την επόμενη δύσκολη ημέρα.

Πέραν των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, το κυβερνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Φλέγον θέμα οι τιμές του πετρελαίου, που αναμένεται ότι θα κινηθούν ανοδικά, προκαλώντας σοβαρή επιβάρυνση στην ελληνική οικονομία και στους καταναλωτές, με άμεσο προφανές αποτέλεσμα την άνοδο του πληθωρισμού.

Ανησυχίες εκφράζονται επίσης για τις επιπτώσεις στις ναυτιλιακές μεταφορές και στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων. Πλήγμα εκτιμάται ότι θα υποστεί και ο τουρισμός, αν η ένταση στην περιοχή διατηρηθεί.

Η Αθήνα λοιπόν παρακολουθεί όλα τα σενάρια και τις πολύπλευρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πολεμική σύρραξη, στην οικονομία, την ενέργεια, το προσφυγικό, φυσικά και το γενικότερο γεωστρατηγικό πεδίο.

Ο εφιάλτης να τιναχτεί στον αέρα ο ήδη αυξημένος πληθωρισμός είναι ορατός και αυτό αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Θα αξιολογηθούν οι κίνδυνοι για την ναυσιπλοΐα στην ευρύτερη περιοχή, η πιθανή εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου, το ενδεχόμενο ανάφλεξης και άλλων συγκρούσεων, αλλά και οι πιθανές αντιδράσεις των εμπλεκόμενων χωρών.

Θα τεθούν επίσης στο τραπέζι και οι αμιγώς στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπό την έννοια της ανάλυσης του υβριδικού πολέμου και της επιλογής του Ιράν να επιτεθεί με drones.

Προφανώς σε επιχειρησιακό επίπεδο η Ελλάδα βρίσκεται σε εγρήγορση και παραμένει σε επαφή με τους συμμάχους, κυρίως με τις ΗΠΑ, για ενημέρωση σχετικά με τη κατάσταση. Το Ιράν σχεδίασε τα αντίποινα του για να προκαλέσει μέγιστο συμβολισμό, αλλά ελάχιστη ζημιά. Από μόνο του, δεν πρέπει να κινήσει τις αγορές. Αλλά αν πυροδοτήσει μια ισραηλινή αντεπίδραση, τότε οδηγούμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι, σε αχαρτογράφητα νερά και στην αγορά πετρελαίου, αλλά και στα οικονομικά μεγέθη των αεροπορικών εταιρειών που θα αναγκαστούν να κόψουν δρομολόγια σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης.

Παράλληλα, η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή δημιουργεί βάσιμους φόβους για έκρηξη μεταναστευτικών ροών που ήδη βρίσκονται στο κόκκινο.

Η ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για την αποσυμπίεση της κρίσης σε όλα τα μέτωπα είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη και προς αυτή την κατεύθυνση θα πιέσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή