Κικίλιας: Κανένα έθνος στην Ιστορία δεν άντεξε τις έξωθεν πιέσεις χωρίς ικανό και δυναμικό πληθυσμό
«Αν συνεχίσουμε έτσι, σε 25 χρόνια ο γηγενής πληθυσμός της χώρας θα ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια κατοίκους με το μισό τουλάχιστον αυτού του πληθυσμού να είναι άνθρωποι άνω των 65 ετών», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας
Για δημογραφική κρίση, η οποία πλέον λαμβάνει χαρακτηριστικά δημογραφικής κατάρρευσης, κάνει λόγο σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι αν συνεχίσουμε έτσι, σε 25 χρόνια ο γηγενής πληθυσμός της χώρας θα ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια κατοίκους με το μισό τουλάχιστον αυτού του πληθυσμού να είναι άνθρωποι άνω των 65 ετών.
Όπως τονίζει, η μεταναστευτική- με αυστηρούς κανόνες- ενίσχυση της Ελλάδας δεν αφορά στην αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης, αλλά μόνο στην κάλυψη συγκυριακών αναγκών σε ορισμένους παραγωγικούς κλάδους, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
«Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνεται -για λόγους πολιτισμικούς, ιστορικούς και κοινωνικούς βασικά- να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση μέσω της μετανάστευσης. Τα αδιέξοδα είναι ήδη πολλά και έντονα όπου δεν υπήρξε επαρκής σωφροσύνη και κατανόηση της διαφοράς του δημογραφικού προβλήματος από τις συγκυριακές ανάγκες της οικονομίας», επισημαίνει ο κ. Κικίλιας στο άρθρο του.
Σημειώνει, δε, ότι πέρα και πάνω από τις πολιτικές ενίσχυσης και θεσμικής υποστήριξης της οικογένειας, απαιτείται και μια αξιακή θωράκιση της μητρότητας, της πατρότητας και συνολικά της οικογένειας.
«Οι αξίες μας και ο τρόπος οργάνωσης του συλλογικού μας βίου ήταν πάντοτε οικογενειοκρατικός. Αυτός είναι ο ελληνικός τρόπος, που μας έφερε μέχρις εδώ. Και είναι και ο μόνος ικανός να μας πάει παρακάτω, σε συνθήκες ακμής», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σχετικά με τις αιτίες της δημογραφικής κατάρρευσης, ο κ. Κικίλιας τονίζει η δεκαετία των μνημονίων συνέτεινε σημαντικά, ωστόσο η αλλαγή των αξιών και του τρόπου ζωής έχουν επίσης καθοριστικό μερίδιο, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η χαμηλή γεννητικότητα δεν είναι κανόνας σε όλο τον Δυτικό κόσμο, καθώς όπου η οικογένεια είναι αξιακά και κοινωνικά ισχυρή, έχοντας παράλληλα επαρκή υποστηρικτική δομή, οι αριθμοί είναι πολύ καλύτεροι από την Ελλάδα.
«Καμιά οικονομία δεν μπορεί να σταθεί όρθια με το ήμισυ του πληθυσμού συνταξιούχους. Καμιά επένδυση και ανάπτυξη δεν γίνεται να πραγματωθεί σε χώρα χωρίς ακμάζον ηλικιακά δυναμικό. Κανένα σύστημα υγείας και πρόνοιας δεν μπορεί να βαστάξει τόσους υπερήλικες. Καμιά επιστημονική και πολιτισμική πρόοδο δεν συντελείται υπό συνθήκες καθολικής σχεδόν γήρανσης. Κανένα έθνος στην ιστορία δεν άντεξε τις έξωθεν πιέσεις χωρίς ικανό και δυναμικό πληθυσμό», επισημαίνει ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι «ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν αναγάγει σε μείζων άξονα πολιτικής την αντιμετώπιση της δημογραφικής κατάρρευσης, με μια σειρά από διυπουργικές πολιτικές, οι οποίες λειτουργούν σαν κυματοθραύστης στην κρίση, ενισχύοντας τις νέες οικογένειες και επιδιώκοντας τον επαναπατρισμό Ελλήνων της διασποράς. Αυτός είναι μονόδρομος».