Ευρωεκλογές: Γιατί στη ΝΔ πιστεύουν ότι ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι;
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δείχνουν μικρή αλλά αισθητή ανάκαμψη για τη ΝΔ
Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να επιστρέφουν τα χαμόγελα γύρω από τη συσπείρωση του κόμματος ενόψει της κάλπης της 9ης Σεπτεμβρίου αφού αρκετές δημοσκοπήσεις δείχνουν έστω και με αναγωγές να πιάνει η γαλάζια παράταξη τα ποσοστά του 2019. Ο πήχης του 33,5% δείχνει να μην είναι άπιαστο όνειρο και προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησαν τα τελευταία γεγονότα με τους ξυλοδαρμούς και τις τεράστιες κόντρες που υπάρχουν στα δεξιά της γαλάζιας πολυκατοικίας.
Η ΝΔ φαίνεται λοιπόν να ξαναμπαίνει στο παιχνίδι παρά τη δυσφορία που υπήρχε στο εκλογικό σώμα, ενώ τα προβλήματα κυρίως με τους Σπαρτιάτες και την Ελληνική Λύση διασπείρουν ακόμα περισσότερο τη σκληρή δεξιά ψήφο προς άγνωστες κατευθύνσεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζονται ότι δεν απειλούνται από τον Κασσελάκη, αλλά ούτε από το Νίκο Ανδρουλάκη, από την εκλογική δεξαμενή του οποίου περιμένουν αρκετούς απογοητευμένους κεντρώους που βλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει την δεύτερη θέση.
Το επιθυμητό ποσοστό και για τον πήχη που βάζει η ΝΔ έθεσε τα ποσοστά της ευρωκάλπης του 2019. Από εκεί και πάνω ό,τι κι αν έρθει θα θεωρηθεί ενίσχυση της πολιτικής θέσης του κόμματος: «Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι Ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά όχι εθνικές εκλογές. Το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες. Έχουμε ένα μειονέκτημα και ένα μειονέκτημα. Η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο μικρή αλλά μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα.
Από τη στιγμή που και οι αντίπαλοί μας αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα, έτσι θα μετρήσουν και εκείνοι. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές. Ανταγωνιστικότητα, άμυνα και αγροτική πολιτική. Αυτοί είναι οι μεγάλοι μας στόχοι και είναι ζητήματα που αφορούν τους πολίτες της Ευρώπης», ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας τον πήχη των ευρωεκλογών στο 33%.
Αυτό που φοβούνται στην κυβέρνηση είναι πως οπουδήποτε άλλο ποσοστό θα δημιουργήσει την επόμενη μέρα «παράσταση ήττας» και θα δώσει το πάτημα στην αντιπολίτευση να αμφισβητεί την παντοδυναμία της ΝΔ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Όπως λένε γαλάζια στελέχη κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής αστάθειας με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο.
Πάντως δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι και στο παρελθόν κόμματα που είχαν σαρώσει στις εθνικές εκλογές, έχασαν μεγάλο ποσοστό της εκλογικής τους δυναμικής στις ευρωεκλογές. Το 2004, ο Κώστας Καραμανλής του 45,3% του Απριλίου έλαβε 36% τον Ιούνιο, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου από το 40,5% πήγε στο 34%. Μια πτώση που αγγίζει το 20% της αρχικής δύναμης των κομμάτων τους.
Παράλληλα όπως εκτιμούν στη ΝΔ κερδισμένος στις επικείμενες εκλογές θα είναι αυτός που θα κάνει τα λιγότερα λάθη και σε επίπεδο ουσίας και σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας. Σαφέστατα αυτή η εκτίμηση έχει επιβεβαιωθεί και σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις όπου δημόσιες δηλώσεις στελεχών κόστισαν στα κόμματα που διεκδικούσαν την εξουσία.