Κασσελάκης: Από την παραλίγο «αγκαλιά των γερακιών» της AIPAC στη Βηθλεέμ

Στην Βηθλεέμ βρέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης στηρίζοντας την- εν ευθέτω χρόνω- αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά, σε μια νύχτα που η Ράφα γνώριζε ακόμα μια νύχτα βομβαρδισμού από τις κατοχικές ισραηλινές δυνάμεις.

Κασσελάκης: Από την παραλίγο «αγκαλιά των γερακιών» της AIPAC στη Βηθλεέμ
4'

Η αλήθεια είναι πως η πληροφορία που έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία το απόγευμα της Παρασκευής, πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα επισκέπτονταν τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για του προοδευτικούς πολίτες που ακόμα ταλαντεύονται για το τι θα ψηφίσουν.

Και αυτό γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επί οκτώ ολόκληρους μήνες που ο παλαιστιανιακός λαός βιώνει τον τρόμο της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, έδινε την εντύπωση ότι κρατάει ίσες αποστάσεις – στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Αυτό, τουλάχιστον, του καταλόγιζαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι – ειδικά το ΚΚΕ (που βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης) και η Νέα Αριστερά. Άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να τοποθετηθεί τις προηγούμενες ημέρες στο προσκλητήριο του Αλέξη Χαρίτση για την κατάθεση άμεσης πρότασης αναγνώρισης του παλαιστικού κράτους.

Όλα αυτά, την ώρα που η Νέα Αριστερά έχει ήδη καταθέσει το σχετικό ψήφισμα της Βουλής του 2015 για την αναγνώρισή του και από το ελληνικό κράτος και επανάφερε απευθυνόμενη επιτακτικά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – με το τελευταίο να «κλείνει τα μάτια» στα όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

«Είμαστε εδώ για να προωθήσουμε τη λύση δύο κρατών στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, για ένα Παλαιστινιακό κράτος που να αναγνωριστεί το συντομότερο δυνατό και να έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, στον υπουργό Τουρισμού της παλαιστινιακής αρχής, με τον οποίο και συναντήθηκε στη Βηθλεέμ.

Αυτό που ξένισε στους πολιτικούς του αντιπάλους, είναι ότι επέλεξε να σταθεί ανοιχτά στο πλευρό των παλαιστινίων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και σε αφού πρώτα είχαν προηγηθεί αρκετές παλινωδίες στη στάση της Κουμουνδούρου.

Αρχικά, στη μονόπλευρη καταδίκη των όσων συνέβησαν εκείνο το τραγικό πρωινό του Οκτώβρη, με την επίθεση της Χαμάς – όπου καταδίκασε τη πράξη της οργάνωσης, «ξεχνώντας» να αναφερθεί στα τελευταία 70 χρόνια.

Λίγες ημέρες αργότερα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -και εκείνοι που αργότερα στήριξαν τη διάσπαση και την ίδρυση της Νέας Αριστεράς- στήριξαν στο Ευρωκοινοβούλιο το ψήφισμα, με το οποίο εξέφραζαν κυνικά τη στήριξή τους στο ισραηλινό κράτος, ενώ ισοπέδωνε τη Γάζα.

Τον Μάρτιο και ενώ οι νεκροί από την επίθεση του Ισραήλ ξεπερνούσαν τους 30.000 -στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά- δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Αποστολάκης και ο Πέτρος Παππάς, πόζαραν περιχαρείς -μαζί με τους «γαλάζιους» συναδέλφους τους, δίπλα στον ισραηλινό πρέσβη, στη Βουλή.

Τραγική ειρωνεία; Εκείνη την ημέρα υπήρξαν δεκάδες νεκροί παλαιστίνιοι σε προσφυγικό καταυλισμό, από ισραηλινό βομβαρδισμό και ενώ περίμεναν στην ουρά για ανθρωπιστική βοήθεια.

Όμως, το οτι η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να συναντήσει κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Νέα Υόρκη, τα «γεράκια» του φιλοϊσραηλινού λόμπι AIPAC, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα. Κατόπιν αυτών των αντιδράσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε τη συνάντηση.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στην αναφορά για «ολίγο τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς», κάτι που δεν στέκει πουθενά στη γλώσσα της διπλωματίας, όπως επισημαίνουν έμπειροι διπλωμάτες, το οποίο αναίρεσε λίγες ώρες αργότερα και αφού είχε προηγηθεί καυστική παρέμβαση του ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα.

Πρόσωπα με γνώση στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα επισημαίνουν με ιδιαίτερη ανησυχία τις κορυφαίες αντιφάσεις του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο εσωτερικό ο κ. Κασσελάκης έχει αποφύγει να απαντήσει στο αίτημα της Νέας Αριστεράς για την άμεση αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ιδίως τώρα μετά την απόφαση της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.

Από την άλλη πλευρά στη Βηθλεέμ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της αναγνώρισης, δίνοντας την αίσθηση ότι πήγε για να πει αυτό στον υπουργό Τουρισμού της παλαιστινιακής αρχής αυτό που θέλουν να ακούσει η ηγεσία της χώρας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή