Μητσοτάκης για επιδόματα μέσα στο 2024: «Δεν βλέπω να υπάρχουν περιθώρια»

«Όχι» από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην προοπτική παροχής επιδομάτων στήριξης των ευάλωτων πολιτών εντός του 2024. Τι είπε για τις πολιτικές της αντιπολίτευσης, τα ελληνοτουρκικά και τα κυβερνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Μητσοτάκης για επιδόματα μέσα στο 2024: «Δεν βλέπω να υπάρχουν περιθώρια»
5'

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα (29/05) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεοπτική συχνότητα του ACTION24. Αρχικά, μίλησε για το πρόβλημα της ακρίβειας, σημειώνοντας πως «είναι το σημαντικότερο προβλημα που άρχισε μετά την πανδημία και δεν έχουμε καταφέρει να τιθασεύσουμε πλήρως» και απορρίπτοντας τη λογική της αντιπολίτευσης ότι «λεφτά υπάρχουν».

«Υπάρχει ένας πληθωρισμός τροφίμων τους τελευταίους μήνες, που είναι υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα για την ακρίβεια, να θυμίσω τις παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος που έχουν ελεγχθεί και επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, στα σούπερ μάρκετ. Μερικώς τα μέτρα αυτά απέδωσαν και πρέπει να κάνουμε κι άλλα.

Η ακρίβεια θα αντιμετωπισθεί με μεγαλύτερη στήριξη του εισοδήματος. Οι ονομαστικοί μισθοί αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό, ενώ, έχουμε περιθώρια παρεμβάσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν καταλαβαίνω γιατί η αντιπολίτευση, όταν τα βάζουμε με τις πολυεθνικές, στηρίζει τα ολιγοπώλεια και όχι την κυβέρνηση. Ζητάμε τη βοήθεια της Ευρώπης ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τώρα», επεσήμανε ακόμη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην τοξικότητα, τον λαϊκισμό και τα λεφτόδεντρα που οδήγησαν στη χρεοκοπία»

«Δεν είναι λύση για την ακρίβεια αυτά που υπόσχεται η αντιπολίτευση, δεν υπάρχουν χρήματα για να μηδενίσουμε τον ΦΠΑ που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου, μονάχα περιτύλιγμα και είναι ένα μείγμα τοξικότητας, λαϊκισμού και λεφτόδεντρων, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και δεν πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ εκεί.

Όποιος προτείνει οτιδήποτε, στερεί πόρους από τον προϋπολογισμό πρέπει να μας πει ποια επιδόματα θα κόψει και ποιους φόρους πρέπει να βάλουμε. Έχω υποχρέωση η Ελλάδα να μην επιτρέψει στην περίοδο της κρίσης. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην περίοδο της επιτήρησης. Μείωθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ; Μειώθηκαν οι τιμές; Όχι. Χάσαμε έσοδα, ναι.

Δεν απορρίπτω όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Είχαμε κάνει μεγάλη συζήτηση για το Airbnb και τη Golden Visa και κάναμε παρεμβάσεις. Μελετάμε την αγορά του Airbnb σε μία λογική να δούμε στην Αθήνα πόσο μπορούμε να περιορίσουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση και να απελευθερώσουμε ακίνητα για μακροχρόνια. Ήδη έχουμε βάλει κανόνες για όσους αντιμετωπίζουν το Airbnb ως μπίζνα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν αφορά την Τουρκία τι θα κάνει η Ελλάδα στον χώρο κυριαρχίας της»

«Ψάχνουμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα “Σπίτι Μου”. Άρα, κάνω μία διάκριση μεταξύ των ρεαλιστικών προτάσεων και του ανεδαφικού & ανέξοδου λαϊκισμού, που δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 2024 και όσους τον πρεσβεύουν. Θέλουμε να μειώσουμε κατά μία μονάδα τις εργοδοτικές εισφορές. Όταν μας το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά, αυτή θα είναι η πρώτη μείωση που θα κάνουμε.

Μία στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών είναι έκτακτα επιδόματα που έχουμε δώσει στο παρελθόν, αλλά με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, γίνονται δυσκολότερα, γιατί υπάρχει μία οροφή δαπανών.

Mελετάμε συνολικά παρεμβάσεις για την οικογενειακή και δημογραφική πολιτική, με αρχή το επίδομα γέννας που είναι μία ανακούφιση. Μελετάμε το πλαίσιο για τους τρίτεκνους, αλλά πρέπει να πείσουμε και την οικογένεια με ένα παιδί να κάνει δεύτερο.

Η δημογραφική πολιτική πρέπει να είναι συνολική και να στηρίξουμε την οικογένεια και ειδικά την εργαζόμενη μητέρα, με ολοήμερο σχολείο παντού και βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε επιχειρήσεις.

Μας ενδιαφέρει να δώσουμε περισσότερα κίνητρα για εργασία. Κάνουμε μία συνολική αξιολόγηση, κοιτάμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις στην επιδοματική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο. Δεν θέλουμε να δώσουμε κίνητρο σε κάποιον να είναι άνεργος, ενώ μπορεί να δουλεύει.

Η επαναφορά 13ου – 14ου μισθού που προτείνει ο κ. Κασσελάκης, κοστίζει 2 δισ. ευρώ επιπλέον των 45 δισ. ευρώ των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη κοστίζει μερικά δισ. ευρώ.

Η αντιπολίτευση δεν αρνείται ότι το δικό της πρόγραμμα κοστίζει αλλά λέει “λεφτά υπάρχουν”. Το θυμάμαι το 2009, στην αρχή της χρεοκοπίας. Επειδή εχουμε περάσει πολλά ως χώρα και πάει καλύτερα παρά τις δυσκολίες, όλα αυτά ανήκουν σε μία άλλη εποχή.

Τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο προφανώς και θα γίνουν και το τι θα κάνει η Ελλάδα στον χώρο κυριαρχίας της, δεν αφορά την Τουρκία. Θαλάσσια πάρκα έχει ήδη η χώρα. Θα κάνουμε αυτά τα πάρκα για να προστατεύσουμε την θαλάσσια ζωή κυρίως από την υπεραλίευση και να δημιουργήσουμε ζώνες ψαρέματος για να της δώσουμε τη δυνατότητα να αναπαράγεται.

Αν θέλει να κάνει η Τουρκία θαλάσσια πάρκα εντός των δικών της χωρικών υδάτων, μού πέφτει εμένα λόγος; Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες για την Ελλάδα στο Αιγαίο και όπως είπα στον Ερντογάν, τα ζητήματα της κυρίαρχίας έχουν λυθεί και δεν θα επανέλθουμε σε αυτήν τη συζήτηση», σχολίασε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή