Ευρωεκλογές 2024: Φόβοι για διασπορά fake news στην Ελλάδα - Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ

Λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως ο Guardian ισχυρίζονται πως η Ελλάδα θα βρεθεί στο στόχαστρο fake news
Ευρωεκλογές 2024: Φόβοι για διασπορά fake news στην Ελλάδα - Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ
Unsplash
1'

Φουντώνουν οι ανησυχίες για διασπορά fake news λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, με τις ειδικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian -μία ημέρα μετά την έναρξη των Ευρωεκλογών- σήμερα το πρωί (05.06.2024) αυτές οι «ειδήσεις» ήταν μεταξύ των fake news που κυκλοφορούν, οι οποίες εντοπίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Παραπληροφόρησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ειδικότερα:

  • Ισχυρισμοί ότι η Ρωσία προετοιμάζει άμεση επίθεση στην ΕΕ.
  • Ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα αποτελεί πυρηνικό στόχο για το Κρεμλίνο.
  • Ισχυρισμοί ότι η Κίνα θα κηρύξει πόλεμο στο ΝΑΤΟ αν τα κράτη μέλη επιτεθούν άμεσα στη Ρωσία.

Μάλιστα, το διεθνές μέσο αναφέρει πως στην Πορτογαλία κυκλοφορεί ένα ψεύτικο βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει πυρηνικά όπλα που κινητοποιεί το Κρεμλίνο.

Στην Ισπανία, κυκλοφορούν στο Χ ψευδείς ισχυρισμοί για αύξηση της ανεργίας των νέων, οι οποίοι καταρρίφθηκαν από την InfoVeritas, ένα από τα πολλά κέντρα ελέγχου των γεγονότων της ΕΕ που απασχολούνται αυτή την εβδομάδα.

Οι ελεγκτές γεγονότων του ραδιοτηλεοπτικού φορέα EFE έχουν επίσης διαψεύσει ως εντελώς ψευδείς τους ισχυρισμούς ότι ο επικεφαλής της λίστας του Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας Dolors Montserrat αποκάλεσε τους συνταξιούχους που κερδίζουν 18.000 ευρώ τον χρόνο «άπληστους».

*Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή