Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε κίνδυνο τη χώρα

«Πιο ισχυρή η ΝΔ θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης 
Μητσοτάκης για ευρωεκλογές: Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε κίνδυνο τη χώρα
3'

«Το σύνθημά μας είναι σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου, με αφορμή τις ευρωεκλογές 2024.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πιο ισχυρή η ΝΔ θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτά που έχει εξαγγείλει ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

«Το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες», ανέφερε για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Πρόσθεσε δε ως προς την εθνική διάσταση των ευρωεκλογών, ότι «πρέπει να αποκρούσουμε την νέα έκφανση του λαϊκισμού που φαίνεται ότι σηκώνει κεφάλι, δηλαδή κάποιοι να τάζουν λεφτά που δεν υπάρχουν, αλλά και μα επαναφέρουν την τοξικότητα που κλίσανε ότι είχαμε αφήσει στο παρελθόν. Όσο πιο ισχυρή είναι Νέα Δημοκρατία το βράδυ εκλογών τόσο πιο γρήγορα θα πραγματοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει. Διευκρινίζω ότι θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος».

Αναφερόμενος στις αυξήσεις των μισθών, τόνισε ότι αυτές δεν επαρκούν, αντιλαμβανόμενος το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας. «Η μείωση του ΦΠΑ - έστω και για λίγο χρονικό διάστημα - έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος», ανέφερε.

Μιλώντας για την πρώτη κυβερνητική θητεία της ΝΔ, έκανε λόγο για κυβέρνηση διαχείρισης κρίσεων, τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει από την πρώτη στιγμή. Είπε, δε, ότι δεν θα έβαζε απόλυτα θετικό πρόσημο στον πρώτο χρόνο της νέας διακυβέρνησης.

Σε ερώτηση για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «προφανώς, οι αυξήσεις μισθών δεν αρκούν». Επέμεινε, δε, ότι η μείωση του ΦΠΑ, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και κάλεσε την αντιπολίτευση να πει ποιοι φόροι θα πρέπει ν' αυξηθούν και ποια επιδόματα να περικοπούν. Είπε επίσης ότι δεν είναι σίγουρο πως μια τέτοια προσωρινή μείωση θα περάσει και στις τιμές των προϊόντων, αναφέρομενος π.χ. στον καφέ.

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές που τάζαμε φοροαπαλλαγές, προσθέτοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε κίνδυνο τη χώρα». Αναφερόμενος στο πόθεν έσχες, τόνισε ότι «εμείς κάνουμε πόθεν έσχες εδώ και 20 χρόνια. Είναι γνωστό ότι πουλήσαμε το οικογενειακό μας σπίτι στη Γλυφάδα».

Μιλώντας για την στέγη και τα στεγαστικά δάνεια, έπειτα από σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αγορά των ακινήτων πηγαίνει καλά, πράγμα θετικό για τους ιδιοκτήτες και προβληματικό για τους ενοικιαστές. Στο σημείο αυτό στάθηκε στην κρατική παρέμβαση με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», μιλώντας και πάλι για το «Σπίτι μου 2», που θα είναι διευρυμένο και για ζευγάρια ηλικίας 40-50 ετών και για το οποίο υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις με τα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να κάνει θέμα το πόθεν έσχες του την τελευταία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι πόθεν έσχες υποβάλλει εδώ και 20 χρόνια και πως έχει γίνει «φύλλο και φτερό», ενώ επικαλέστηκε ως προς αυτό και τις δηλώσεις Βαρεμένου. «Δεν μας κάνει χάρη ο κ. Κασσελάκης, όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε» σημείωσε ακόμη, τονίζοντας ότι η πλατφόρμα για την αρχική δήλωση είναι ανοιχτή.

Μιλώντας για αλλαγές στην περιουσιακή του κατάσταση την τελευταία διετία, ο πρωθυπουργός είπε: «Πράγματι, υπήρξαν. Πουλήσαμε το οικογενειακό μας σπίτι στη Γλυφάδα, είναι δηλωμένο».

Αναφερόμενος σε Αλβανία και Σκόπια, είπε: «Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική», στέλνοντας το μήνυμα ότι θα θέσει θέμα στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια. «Ο ευρωπαϊκός τους δρόμος περνά μέσα από την Ελλάδα», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή