ΣΥΡΙΖΑ: Ευρωεκλογές με το βλέμμα στραμμένο στη Δευτέρα

Το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ, ως βασικός πόλος της Κεντροαριστεράς, του Στέφανου Κασσελάκη ως αδιαμφισβήτητου αρχηγού του και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, κρίνονται εν πολλοίς στην κάλπη των ευρωεκλογών, με την Κουμουνδούρου να αισιοδοξεί για ένα θετικό αποτέλεσμα, αν και οι περισσότεροι κρατούν χαμηλά τη «μπάλα»

Το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ, ως βασικός πόλος της Κεντροαριστεράς, του Στέφανου Κασσελάκη ως αδιαμφισβήτητου αρχηγού του και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, κρίνονται εν πολλοίς στην κάλπη των ευρωεκλογών, με την Κουμουνδούρου να αισιοδοξεί για ένα θετικό αποτέλεσμα, αν και οι περισσότεροι κρατούν χαμηλά τη «μπάλα».

Η κάλπη των ευρωεκλογών, σε γενικές γραμμές έδειχνε το πολιτικό κλίμα, αλλά μέχρι και εκείνες του 2019, δεν πυροδοτούσαν πολιτικές εξελίξεις. Το αποτέλεσμα εκείνης της αναμέτρησης ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές, καθώς έδινε στην αντιπολίτευση το δικαίωμα «να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση αλλά και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών, το ιστορικό αυτό εγχείρημα».

Η αυριανή αναμέτρηση, αν και δεν έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των πολιτών, καθώς οι δημοσκόποι προειδοποιούν για αποχή-ρεκόρ, θα κρίνει πάρα πολλά. Κυρίως, στον πολύπαθο χώρο της Κεντροαριστεράς, που από είναι ακόμα «ζαλισμένος» από το περσινό «στραπάτσο».

Η Κουμουνδούρου έχει έναν ξεκάθαρο στόχο. Να είναι δεύτερη δύναμη με καθαρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και να εκμεταλλευτεί τη φθορά που πιθανότατα θα έχει η Νέα Δημοκρατία. Έτσι, θεωρεί ότι καταστεί ο αδιαμφισβήτητος πόλος της ευρύτερης παράταξης και ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει «λυμένα» τα χέρια του για να προχωρήσει στο σχέδιο του.

Αρχικά, να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «άυλο», ιντερνετικό κόμμα, εντελώς προσωποπαγές, χωρίς καθοδηγητικά όργανα, όπου η βούληση του αρχηγού θα είναι «διαταγή». Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύει να αφήσει στην άκρη ακόμα και τις τοπικές οργανώσεις και να τις αντικαταστήσει με «γραφεία προέδρου» ανά πόλη.

Στη συνέχεια, θα κάνει κάλεσμα «αποστασίας» προς τα στελέχη των άλλων κομμάτων του χώρου, ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθούν αρκετοί σε αυτό. Άλλωστε, ο ίδιος απέκλεισε κάθε πιθανότητα διαλόγου με τα υπόλοιπα κόμματα και κινήσεις του χώρου, επιθυμώντας να καταστεί «ηγεμόνας» της παράταξης.

Με απλά λόγια, αν οι επιδιώξεις της Κουμουνδούρου επιτευχθούν, η όποια σκέψη υπάρχει για την ανασυγκρότηση του χώρου, τελειώνει ακαριαία.

Αν πάλι τα πράγματα δεν έρθουν όπως τα σχεδιάζουν, τότε θα τελειώσει η «μονοκρατορία» του. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αμφισβητηθεί άμεσα. Όμως, θεωρείται δεδομένο ότι η «φρουρά Τσίπρα» θα του βάλει «τρικλοποδιές» στις αλλαγές που θα θελήσει να επιφέρει.

Επίσης, θα φουντώσουν -σε ανώτατο επίπεδο- οι φωνές που θα ζητούν εδώ και τώρα να ανοίξει ο διάλογος ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις. Και μάλιστα, άμεσα.

Το τι ακριβώς θα συμβεί, θα το επιλέξουν, την Κυριακή, οι προοδευτικοί ψηφοφόροι.