Ευρωεκλογές 2024 - Politico: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης

Ποι ξύπνησαν από το όνειρο τη Δευτέρα και ποιοι από τον εφιάλτη - Ένας οδηγός για τη νέα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου
Ευρωεκλογές 2024 - Politico: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης
Τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβάλλονται σε μεγάλη οθόνη στις Βρυξέλλες
Associated Press
6'

Οι κάλπες έκλεισαν και τα αποτελέσματα «κλείδωσαν», η νέα μέρα για την Ευρώπη ξημέρωσε και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πανηγυρίζουν όλοι.

Ενώ η δεξιά κέρδισε σε δύναμη, οι πράσινοι και οι φιλελεύθεροι είχαν μια δύσκολη νύχτα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε ισχυρό πλήγμα που τον οδήγησε στην προκήρυξη νέων εκλογών.

Το POLITICO δίνει έναν οδηγό συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων για το ποιος βγήκε νικητής και ποιος χαμένος από τη μάχη των ευρωεκλογών.

Νικητές

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέκυψε από την ψηφοφορία της Κυριακής με έναν πιθανό συνασπισμό Σοσιαλιστών, φιλελεύθερων και του δικού της κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Μαζί, αυτές οι τρεις ομάδες - που την υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της - αναμένεται να έχουν περίπου 407 ψήφους στο σώμα.

Αν και χρειάζεται μόνο 361 ψήφους στο Κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, η πιθανότητα αποστασίας σημαίνει ότι η νίκη της δεν είναι ακόμη τελειωμένη. Θα χρειαστεί επίσης την υποστήριξη των εθνικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ωστόσο, το ΕΛΚ είναι σε θέση να την πιέσει. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του ΕΛΚ, κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Μακρόν της Γαλλίας να την στηρίξουν για άλλα πέντε χρόνια. Το ΕΛΚ κέρδισε στη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Κροατία και την Ελλάδα. Κέρδισαν επίσης έξι έδρες στην Ολλανδία, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Τζόρτζια Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός κέρδισε τις εκλογές, βγαίνοντας πολύ μπροστά από τους αντιπάλους της. Αυτό την καθιστά, μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας, έναν από τους λίγους ηγέτες μιας μεγάλης χώρας της ΕΕ που επιστρέφει στην πατρίδα της με μια νίκη. Φαίνεται να έχει βελτιώσει το μερίδιό της στις ψήφους σε σύγκριση με τις εκλογές του 2022.

Η άκρα δεξιά

Η νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν ήταν η μεγάλη ιστορία της βραδιάς, αφού οι ισχυρές επιδόσεις του ώθησαν τον Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές. Τα ακροδεξιά κόμματα ήρθαν επίσης πρώτα στην Αυστρία, ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση στην Ολλανδία και ήρθαν στη δεύτερη θέση στη Γερμανία και τη Ρουμανία. Η Ανακατάληψη του Γάλλου Ερίκ Ζεμούρ μπήκε επίσης στο Κοινοβούλιο.

Σοσιαλιστές

Αν και δεν εντυπωσίασαν ακριβώς, τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης κράτησαν τη γραμμή, ερχόμενα δεύτερα σε μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία και σε μια μικρή τρίτη θέση στη Γαλλία, όπου ο Raphaël Glucksmann φαίνεται να έχει αναστήσει την κεντροαριστερά. Μην αναφέρετε τη Γερμανία, όμως, όπου οι Σοσιαλιστές του Σολτς ήρθαν στην τρίτη θέση, πίσω από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Péter Magyar

Σύμμαχος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο Μάγιαρ έχει αναδειχθεί ως το αδιαμφισβήτητο πρόσωπο της αντιπολίτευσης της Ουγγαρίας, κερδίζοντας περίπου το 30% των ψήφων.

Ρομπέρτα Μετσόλα

Η Μαλτέζα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πήρε στο κόμμα της μια επιπλέον έδρα, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 87.000 πρώτες προτιμήσεις. Τα μέσα ενημέρωσης της Μάλτας ανέφεραν ότι έγινε η υποψήφια ευρωβουλευτής της χώρας με τις περισσότερες ψήφους από τότε που η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ.

Χαμένοι

Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος δέχτηκε ένα πλήγμα όταν το κόμμα του ήρθε δεύτερο, μόλις μπροστά από τους Σοσιαλιστές που κάποτε θεωρούνταν ότι είχε στείλει στο πολιτικό νεκροταφείο. Η επικεφαλής υποψήφιά του, Valérie Hayer θα επιστρέψει κουτσαίνοντας στις Βρυξέλλες, αφού έχει επανειλημμένα επικριθεί από τους άνδρες συμμάχους της, κυρίως από τον πρωθυπουργό Gabriel Attal. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του κόμματός της Renew, ο Attal της απαγόρευσε ακόμη και να μπει στο τρένο από το Παρίσι στις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής.

Όλαφ Σολτς

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Γερμανού καγκελάριου συνετρίβησαν από τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία. Με μόλις το 14% των ψήφων, το SPD έλαβε το χειρότερο αποτέλεσμά του, εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Ο Σολτς αντιμετωπίζει πιέσεις από την κεντροδεξιά να ακολουθήσει τον Μακρόν και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πράσινοι

Μετά από μια ισχυρή εμφάνιση το 2019, οι Πράσινοι δέχθηκαν χτύπημα στη Γερμανία, πέφτοντας από τις 21 έδρες σε ίσως μόλις 12, μόλις και μετά βίας κρατήθηκαν στη Γαλλία και πήραν μηδέν στην Πορτογαλία. Συνολικά έχασαν περίπου 20 έδρες σε μια ζοφερή νύχτα για τους ακτιβιστές για το κλίμα. Δείχνοντας ένα γενναίο πρόσωπο, ένας από τους κορυφαίους υποψηφίους του κόμματος, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Bas Eickhout, δήλωσε ότι οι Πράσινοι θα επιδιώξουν να διαδραματίσουν έναν «εποικοδομητικό» ρόλο στις συνομιλίες συνασπισμού - δηλαδή, εάν η von der Leyen ενδιαφέρεται να μιλήσει μαζί τους.

Βίκτορ Ορμπάν

Ο Ούγγρος ηγέτης τα πήγε χειρότερα από το αναμενόμενο, αφού αντιμετώπισε μια σκληρή πρόκληση από τον Μάγιαρ. Ενώ το κόμμα του Fidesz έλαβε το 43,8% των ψήφων, ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα σε εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες θα παρακολουθούν αν θα εντάξει τους ευρωβουλευτές του στην εθνικιστική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, δίνοντας άλλη μια ώθηση στη Μελόνι.

Ματέο Σαλβίνι

Το κόμμα της Λέγκας του Ιταλού αντιπροέδρου, το οποίο έλαβε το 34% των ψήφων το 2019 και σήμερα προεδρεύει της ακροδεξιάς ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία, έλαβε λιγότερο από 9% αυτή τη φορά, τοποθετώντας το στο ίδιο επίπεδο με το Forza Italia (το οποίο κατέβηκε με το όνομα του αείμνηστου Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο ψηφοδέλτιο).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μία δουλειά είχαν και δεν τα πήγαν και τόσο καλά. Εκρπόσωπος του Κοινοβουλίου έφερε σε δύσκολη θέση το θεσμικό όργανο στη μεγαλύτερη νύχτα του, όταν διάβασε διαφορετικά προβλεπόμενα αποτελέσματα από αυτά που προβλήθηκαν στην οθόνη πίσω του. Προκάλεσε αποδοκιμασίες από τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες, με έναν να φωνάζει να του φωνάζει: «Είναι πίσω σας!»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή