Η στρατηγική Μητσοτάκη: Γιατί πάει για… αργότερα ο ανασχηματισμός;

Όχι σε πρόωρες εκλογές, μετά την Παρασκευή ο ανασχηματισμός, αν και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την προσφιλή του έκφραση διορθωτικές κινήσεις
Η στρατηγική Μητσοτάκη: Γιατί πάει για… αργότερα ο ανασχηματισμός;
Eurokinissi
4'

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού είναι γιατί παρά τα όσα ακούστηκαν ο ανασχηματισμός μετατίθεται για μετά το υπουργικό της Παρασκευής.

Ο ίδιος είπε χθες στον Alpha ότι: «Χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και να προβώ σε εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμα τους». Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται χρόνο για να πάρει τις τελικές του αποφάσεις και δεν θέλει να προβεί σε εν θερμώ κινήσεις οι οποίες μπορεί να ερμηνευθούν λάθος.

Η στρατηγική του πρωθυπουργού επί όλων των ζητημάτων θα κινηθεί από εδώ και πέρα στη λογική: «γρήγορες, αλλά όχι βιαστικές αλλαγές».

«Είμαι και προβληματισμένος και με έναν παράξενο τρόπο και ανακουφισμένος. Μας είπαν με τον τρόπο τους γίνετε καλύτεροι. Το 41% δεν υπάρχει πια σήμερα. Και αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA με τον Αντώνη Σρόιτερ.

Απαντώντας στο φλέγον ζήτημα του ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει χαμογελώντας πως το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής θα συνεδριάσει με την ίδια σύνθεση. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ανασχηματισμός να γίνει έως και την Παρασκευή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η ΝΔ υπέστη ζημιά με το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Σίγουρα η ΝΔ υπέστη πολιτική ζημιά από την πρωτοβουλία για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Αναφορικά με το εάν η ΝΔ έχασε από τα δεξιά της, ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι σταγόνα στον ωκεανό συγκριτικά με τον κόσμο που δεν πήγε να ψηφίσει και συμπλήρωσε πως «το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο προς τα δεξιά - αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Αναφορικά με το εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ξεκαθάρισε πως όχι και πως η επόμενη κάλπη θα είναι το 2027.

Έστειλε και μήνυμα προς τους υπουργούς του λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να με κατηγορήσει για αλαζονική συμπεριφορά. Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά, είναι ώρα να τον δουν από πιο χαμηλά. Έχω πει ότι αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «αλλαγή στον κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «θα έχουμε μόνον επιμέρους διορθώσεις».

Ο ίδιος δήλωσε, εξάλλου, ότι «τα προβλήματα δεν έχουν ιδεολογική ταμπέλα».

«Θα πω ότι σε κάθε κυβερνητική αλλαγή υπάρχουν δυο επιλογές: Ή να αλλάξει κάποιος αρμοδιότητες ή θέση, ή να επιτελέσει κάποιος τα καθήκοντά του ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας, και αυτό δεν είναι τιμωρία. Δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές να γίνουν υπουργοί», σημείωσε, συμπληρώνοντας:

«Αν συγκρίνετε την αρχική με τη σημερινή κυβέρνηση θα δείτε πολλές αλλαγές. Υπάρχει μία ισορροπία που πρέπει να σεβόμαστε για την παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Νομίζω πως είναι ζήτημα της αποτελεσματικότητας ο αριθμός των υπουργών. Έχουμε πετύχει καλό συντονισμό της λειτουργίας του κυβερνητικού έργου.

Πρέπει να ζυγίζουμε εάν υπάρχει περισσότερο όφελος από κόστος στους ανασχηματισμούς. Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που πιστεύω ότι έχουν τις ικανότητες να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους».

Ερωτηθείς για το πώς επηρέασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το ζήτημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Τα πήγαμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι άλλες κυβερνήσεις: Δείτε τι συμβαίνει σε Γαλλία και Γερμανία. Επιμένω ότι είναι λάθος να πάμε σε κινήσεις πανικού».

Και πρόσθεσε: «Οι πολίτες ζητούν περισσότερα και γρηγορότερα: Αυτό σημαίνει περισσότερες παρεμβάσεις στην αγορά […] φυσικά ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο εισόδημα. Αυτές οι εκλογές μας βρήκαν στο δυσκολότερο σημείο. Αρχίζουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση των τιμών στο σουπερμάρκετ. Μας είπαν ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Σε ό,τι αφορά τα πρωτοφανή ποσοστά αποχής που καταγράφηκαν στις ευρωεκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι πολίτες επέλεξαν μέσω της φωνής ή της σιωπής τους να μας στείλουν αυτό το μήνυμα, αλλά πρέπει να τονίσω ταυτόχρονα ότι αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση και ειδικά εκείνη των λεφτόδεντρων, κι αυτό είναι ένδειξη ωριμότητας της κοινωνίας, ότι αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις. Ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα και ελπίζω να μην προσπαθήσουν να τα φυτέψουν πάλι γιατί δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδα μας».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή