Τις αντοχές Κασσελάκη δοκιμάζουν το αρνητικό αποτέλεσμα και η πίεση για την Κεντροαριστερά

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναζητά τρόπο για να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα
Τις αντοχές Κασσελάκη δοκιμάζουν το αρνητικό αποτέλεσμα και η πίεση για την Κεντροαριστερά
Αρχείου - In Time
4'

Τα «πόδια» του απέναντι στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που του ζητούν να ανοίξει τη συζήτηση για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης και να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αρχίζει να στυλώνει ο Στέφανος Κασσελάκης, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι για την αποφυγή της όλης διαδικασίας το «σκιάχτρο» της Νέας Αριστεράς.

Παράλληλα, είναι σαφές πως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να συσπειρώσει τους οπαδούς του. Και αυτό γιατί αντιλαμβάνεται πλήρως πως δεν θα περάσει ένα ευχάριστο καλοκαίρι στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς οι αλλαγές που θέλει να περάσει στη φυσιογνωμία του κόμματος, δύσκολα θα γίνουν ανεκτές.

Είναι ξεκάθαρο πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητά τρόπο για να διαχειριστεί τα δύο αυτά μεγάλα ζητήματα, αλλά και το πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, προσπαθώντας να αλλάξει ατζέντα.

Η αντιπολίτευση του 14%

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αντί να συγκαλέσει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ -θα μαζέψει την Κοινοβουλευτική ομάδα την Πέμπτη- προκειμένου να συζητήσει μαζί τους το εκλογικό αποτέλεσμα, επέλεξε να βρεθεί στις Σπέτσες για να ξεκουραστεί. Ακριβώς, ό,τι είχε πράξει και το τελευταίο προεκλογικό σαββατοκύριακο – γεγονός που είχε σχολιαστεί αρνητικά από αρκετούς κομματικούς παράγοντες.

Αυτός, πάντως, δείχνει πως ήταν εξ αρχής ο πραγματικός του στόχος. Να μη συζητήσει το αρνητικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, το οποίο επέφερε μείωση κατά τρεις μονάδες στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και μείωση κατά 370.000 απόλυτες ψήφους. Και γι' αυτό αποχώρησε την επομένη των εκλογών από την Αθήνα.

Όσο και αν οι συνεργάτες του επιχειρούν να πείσουν πως το αποτέλεσμα ήταν καλό και ότι το κέρδισε μόνος του ο πρόεδρος του κόμματος, η γραμμή δεν φαίνεται να περνάει.

Μάλιστα, αρκετοί καταφεύγουν σε ακροβασίες και ανακρίβειες, που διαψεύδονται με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο – όπως το ότι ο Κασσελάκης ανέλαβε τον Σεπτέμβριο ένα κόμμα που δημοσκοπικά ήταν μονοψήφιο – ενώ η πραγματικότητα είναι πως διατηρούσε ακέραιες τις δυνάμεις του Ιουλίου.

Όπως και να έχει, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και σε αυτή στέκονται όλα τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου – ανεξάρτητα αν στηρίζουν τον πρόεδρο ή απλά τον ανέχονται. Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα μικρομεσαίο, του 14%. Για την ακρίβεια, αναφέρουν μετά λύπης ότι είναι «η αξιωματική αντιπολίτευση του 14%».

Ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, τώρα

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, τα όσα αναφέρει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από τις Σπέτσες όπου και ξεκουράζεται, μοιάζουν με διαχείριση της κρίσης που υφέρπει.

Πολιτικά, έχει χάσει το μομέντουμ. Τα σχέδια του να καταστεί ο ένας μοναδικός πόλος της προοδευτικής παράταξης, συνετρίβησαν από τους προοδευτικούς και αριστερούς ψηφοφόρους. Ο Στέφανος Κασσελάκης περιορίστηκε σε ένα ποσοστό κοντά στο 14%, το ΠΑΣΟΚ μείωσε αισθητά τη διαφορά, ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το 18% που έλαβαν τα κόμματα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, δεκάδες στελέχη του κόμματος -και των άλλων κομμάτων του χώρου- ζητούν επιτακτικά να ανοίξει ο διάλογος για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Εδώ και τώρα, χωρίς άλλες αναβολές. Και είναι προφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, διότι γνωρίζει ότι στο τέλος της ημέρας θα είναι ο μεγάλος χαμένος της όλης ιστορίας, σημειώνουν πολύπειρα πρόσωπα που προέρχονται από τα «σπλάχνα» της Δημοκρατικής Παράταξης.

Φοβάται την κυβέρνηση, στοχεύει τη Νέα Αριστερά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι η μοναδική διέξοδος που έχει αυτή τη στιγμή, είναι η επαναφορά του «δράκου» περί «υπονομευτών» και όλα αυτά τα κωμικά που πιστεύουν μόνο οι τυφλωμένοι οπαδοί του.

Μάλιστα, γίνεται ακόμα πιο αστείο όταν ζητούν την έδρα των υπουργών του Αλέξη Τσίπρα και ανθρώπων με 50 χρόνια στο κίνημα, κάτι πρώην υπουργοί και πρώην ευρωβουλευτές δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων, όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και Γιώργος Κύρτσος. Κάποιοι, δηλαδή, απόμαχοι της συντηρητικής παράταξης, που ψάχνουν ευκαιρία να επανέλθουν στην επικαιρότητα, μέσω του Στέφανου Κασσελάκη.

Παρά τη φαιδρότητα της επιχειρηματολογίας, η Κουμουνδούρου και ο αρχηγός της, προσωπικά, παίζουν αυτό «χαρτί, ως τελευταία ευκαιρία να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους.

«Όσο είμαι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμπραξη με το απονομιμοποιημένο μόρφωμα «Νέα Αριστερά» δεν πρόκειται να υπάρξει», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα, κάπου ανάμεσα στις βουτιές του στον Αργοσαρωνικό, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η απάντηση ήρθε από ένα κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, το οποίο μιλώντας στο Newsbomb.gr, σημείωσε με σκωπτικό ύφος πως «σε αυτή τη χώρα, συζήτησε και τα βρήκαν το ΚΚΕ με το λεγόμενο ΚΚΕ “εσωτερικού”. Δεν θα μπορεί να μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά;».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή