Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης

Η ερμηνεία που δίνουν για τον ανασχηματισμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη 
Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης
Φωτ.: Eurokinissi
3'

Εκτενείς αναφορές για τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης κάνουν ήδη διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το Associated Press αναφέρει:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τροποποίησε το υπουργικό του συμβούλιο την Παρασκευή με έμφαση στο κόστος ζωής και τις πολιτικές για τα εργασιακά μετά τη νίκη του κεντροδεξιού κόμματός του στις ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές.

Παρά την πρόσφατη κάμψη του πληθωρισμού, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι η κύρια ανησυχία των περισσότερων Ελλήνων είναι το κόστος ζωής, καθώς η πανδημία και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών στη χώρα της νότιας Ευρώπης.

Ο 59χρονος Τάκης Θεοδωρικάκος, , ο οποίος στο παρελθόν κατείχε τα χαρτοφυλάκια των Εσωτερικών και της Δημόσιας Τάξης, θα ηγηθεί του υπουργείου Ανάπτυξης που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την εποπτεία των τιμών καταναλωτή.

(…)

Ο Μητσοτάκης αντικατέστησε επίσης τους υπουργούς του για τα εργασιακά, τα εσωτερικά και τη γεωργία και διόρισε τον πρώην υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για να αντικαταστήσει τον υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη.»

Από την πλευρά του το Reuters σημειώνει:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου την Παρασκευή για να ενισχύσει τη μάχη της κυβέρνησης με την κρίση του κόστους ζωής, αλλά διατήρησε τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών στη θέση τους για να δείξει τη συνέχεια της πολιτικής του.

Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν μετά τις χειρότερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις του κεντροδεξιού κόμματος του Μητσοτάκη στις εκλογές της Κυριακής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν και διατήρησε τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Μητσοτάκης όρισε τον Τάκη Θεοδωρικάκο ως υπουργό Ανάπτυξης και μετακίνησε τη Νίκη Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Εργασίας. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ορίστηκε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτική»

To τουρκικό πρακτορείο Anadolu σημειώνει:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου την Παρασκευή, μετά την απογοητευτική επίδοση του κυβερνώντος κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας, στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος θα συνεχίσει στο υπουργικό του συμβούλιο, ανακοίνωσε ότι τέσσερις υπουργοί και ένας υφυπουργός έχασαν τις θέσεις τους.

Συνεπώς, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης και ο υφυπουργός Οικονομίας Χάρης Θεοχάρης δεν θα συμμετέχουν στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, εν τω μεταξύ, μετατέθηκε ως νέα υπουργός Εργασίας»

Το Bloomberg σημειώνει:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου την Παρασκευή, μετά το ασθενέστερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Ο Μητσοτάκης διατηρεί την ισχυρή του θέση στην εξουσία στην Ελλάδα, αφού κατέλαβε την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή κάλπη με μεγάλη διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν πέτυχε τον δικό του στόχο».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή