Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς: Αυξάνεται η πίεση στον Κασσελάκη -Συνεργασίες ζητούν οι κορυφαίοι

Κορυφαία στελέχη της Κεντροαριστεράς έχουν ήδη κάνει δημόσιο λόγο ώστε να ανασυγκροτηθεί ολόκληρη η προοδευτική παράταξη
Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς: Αυξάνεται η πίεση στον Κασσελάκη -Συνεργασίες ζητούν οι κορυφαίοι
In Time
3'

Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν να ξεκινήσουν εδώ και τώρα οι συζητήσεις ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση ολόκληρης της προοδευτικής παράταξης.

Ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στο OPEN, έκανε πρόταση ενός κοινού ψηφοδελτίου σε βάση προγραμματικών συγκλίσεων, με έναν κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. «Υπάρχει τρόπος να υπάρχει συνδυασμός που θα εμπίπτει στις πρόνοιες του νόμου», επισήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μια κατά το νόμο «ένωση κομμάτων, όχι διάλυση», φέροντας ως παράδειγμα τη Γαλλία.

Παράλληλα, έκλεισε την πόρτα που έχει ανοίξει προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το κόμμα της ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ παρά την προσωπική -και παλιότερη της διάσπασης- αντιπάθεια του προς τα στελέχη που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά, ήταν σαφώς πιο ήπιος από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Παππάς επιχειρεί να μπει και αυτός με τη σειρά του «σφήνα» στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς, την ώρα που έχει ξεμείνει από εσωκομματικούς συμμάχους, όταν και ήρθε σε ρήξη με την «Φρουρά Τσίπρα», στο πρόσφατο Συνέδριο - τότε που με την πρόταση του για τη μη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών προσέφερε «σανίδα σωτηρίας» στον Στέφανο Κασσελάκη.

Υπέρ της συνεργασίας Γεροβασίλη-Σπίρτζης-Βασιλειάδης-Ζαχαριάδης

Υπέρ της συνεργασίας των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου έχει ταχθεί η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη.

«Απαιτείται συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εναλλακτικής πρότασης. Η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και η ίδια η κοινωνία μας δείχνει ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Και θα πρέπει αυτό το δρόμο να τον βρούμε. Εγώ, όντας μέλος, στέλεχος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, προφανώς θέλω αυτές οι πρωτοβουλίες να παρθούν μέσα από το κόμμα μου, προκειμένου να ανοίξει αυτός ο διάλογος για να δώσουμε την πραγματική λύση στον ελληνικό λαό», είχε πει στο Art TV.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και όλα τα στελέχη της «φρουράς Τσίπρα», όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θετικά βλέπει μια τέτοια εξέλιξη και η Κατερίνα Νοτοπούλου, αλλά και αρκετοί άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «δημοψήφισμα» Ραγκούση-Θεοχαρόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και άλλα στελέχη της αναμένεται να καταθέσουν πρόταση για τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, στην πρώτη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων, στα τέλη του μήνα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο δημοψήφισμα θα καλούνται να λάβουν μέρος όχι μόνο τα μέλη, αλλά και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, με ζητούμενο το εάν επιθυμούν το κόμμα όχι απλά να μετέχει, αλλά να πρωταγωνιστήσει στην ανασύνθεση της παράταξης, ώστε ο φορέας που θα προκύψει, να διεκδικήσει επάξια την νίκη στις εθνικές εκλογές του 2027.

«Ναι» στον διάλογο και από Κοτζιά

Μέσα σε αυτό το κλίμα, άμεσα υπέρ του διαλόγου για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων τάσσεται και το «Πράττω», του Νίκου Κοτζιά, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών να είναι ομιλητής στην εκδήλωση Τσίπρα.

Το «Πράττω» ζητάει τη δημιουργία επιτροπής προσωπικοτήτων που θα διευκολύνουν τις προγραμματικές συζητήσεις στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης. Επίσης, προτείνει την εντατικότερη ενεργοποίηση του «Φόρουμ Διαλόγου» και ανταλλαγής απόψεων, το οποίο λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο, έστω και με δυσκολίες

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή