Επίδειξη δύναμης και το μήνυμα της «Φρουράς Τσίπρα» σε Κασσελάκη – Η «χαρτογράφηση» των 87 ανταρτών
Με την παρουσία των 7 βουλευτών, κόβεται η «όρεξη» εκείνων
Το μήνυμα πως είναι πρόεδρος ενός δημοκρατικού πολιτικού οργανισμού, που έχει συγκεκριμένες ιστορικές καταβολές, καταστατικό σε ισχύ και συλλογικά όργανα και όχι ένας «μονάρχης», θέλησαν να στείλουν προς τον Στέφανο Κασσελάκη, οι υπογράφοντες το κείμενο-«καταπέλτη», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «χαρτογράφηση» των 80 μελών της Κεντρικής Επιτροπής και οι 7 βουλευτές, που συνυπέγραψαν το παραπάνω κείμενο, καθώς πέραν των «γνωστών-αγνώστων» που έχουν στοχοποιηθεί επανειλημμένως από την ηγεσία, κοντά τους στέκονται και πρόσωπα από ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ – κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί από το σύστημα του προέδρου.
Οι επτά βουλευτές
Η υπογραφή των 7 εκ των 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενο που γράφτηκε και διακινήθηκε από τα στελέχη της «Φρουράς Τσίπρα», μπορεί από μόνο του να μη λέει πολλά σε κάποιον τρίτο παρατηρητή της κατάστασης.
Οι Όλγα Γεροβασίλη, Διονύσης Καλαματιανός και η Κατερίνα Νοτοπούλου, είχαν σταθεί εξ αρχής και δημόσια απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων που επικρατούσε στην Κουμουνδούρου. Επομένως, η συμμετοχή τους στο «αντάρτικο» κατά του Στέφανου Κασσελάκη, θεωρούνταν δεδομένη.
Παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι εξοργισμένη με τη νέα ηγεσία, ελάχιστοι είχαν μιλήσει δημόσια γι αυτό. Επομένως, η υπογραφή που έβαλαν στο κείμενο οι Αθηνά Λινού, Μίλτος Ζαμπάρας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και Χρήστος Γιαννούλης, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα – κυρίως για τους ίδιους.
Και μια σημαντική λεπτομέρεια. Με την παρουσία των 7 βουλευτών, κόβεται η «όρεξη» εκείνων που θα σκέφτονταν να επιβάλουν πειθαρχικά μέτρα εναντίον των στελεχών που αμφισβητούν τις τακτικές και τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη.
Διότι, αν προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, τότε κινδυνεύουν να μην είναι αξιωματική αντιπολίτευση…
Οι «σκληροί τσιπρικοί»
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τα πρόσωπα που είναι οι «σκληροί» οπαδοί του Αλέξη Τσίπρα. Ο Χρήστος Σπίρτζης -που κρίνοντας από την επιτυχία του κειμένου υπογραφών, καταλαβαίνουμε ότι καθόλου τυχαίο δεν τον είχε ορίσει ο πρώην πρωθυπουργός υπεύθυνο για τα οργανωτικά-, ο Γιώργος Βασιλειάδης και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Ζωή Καρκούλια, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Ελένη Συμεωνίδου – πρόσωπο που είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Νίκο Παππά.
Οι συνομιλητές του Παππά
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι το κείμενο υπογράφουν και πρόσωπα που θεωρούνται συχνοί συνομιλητές του Νίκου Παππά. Τέτοιες πςριπτώσεις είναι οι Γιάννης Μουζάλας, Νίκος Καραντιλιόν, Αγγελική Βισβίκη, Σπύρος Δεδόγλου, Τάνια Καραγιάννη, Φωτεινή Παντιώρα και Αναστασία Σαπουνά.
Η ομάδα Τεμπονέρα
Μπορεί οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας να παραιτήθηκαν από τα όργανα -αν και όχι επίσημα ακόμα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραστούν στη συνεδρίαση για να καταθέσουν το δικό τους κείμενο- προκαλώντας μεγάλη αίσθηση και συζητήσεις σε ολόκληρο τον προοδευτικό κόσμο, όμως στελέχη που βρίσκονται κοντά τους, συνυπέγραψαν το κείμενο των «87»
Πρόκειται για την Ελένη Ευαγγελοπούλου, τη Στεφανία Καλυβοδιάκου, τον Χρήστο Λαμπρίδη, τον Φώτη Λαμπινίδη, τον Γιάννη Μπουλέκο και τη Διονυσία Στεφάτου.
Συνδικαλιστές – αυτοδιοικητικοί – «Γέφυρα»
Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι και στελέχη του -αποσαρθρωμένου μεν, υπαρκτού δε- συνδικαλιστικού τμήματος της Κουμουνδούρου, με μεγάλη προσωπική επιρροή στον χώρο τους, όπως ο Νεκτάριος Κορδής και ο Νίκος Φωτόπουλος.
Επίσης, οι πρώην δήμαρχοι Περάματος και Αιγάλεω, αντίστοιχα, Γιάννης Λαγουδακής και Δημήτρης Μπίμπας, αλλά και στελέχη που θεωρούνταν της επιρροής του Στέφανου Κασσελάκη, όπως η Τζένη Αρσένη και η Ελένη Αυλωνίτου.
Μαζί τους συντάχθηκαν και τα στελέχη της παλιάς «Γέφυρας», δηλαδή δυνάμεων που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, όπως η Μαρία Ρεπούση, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Δημήτρης Χαλαζωνίτης και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.