Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Οι 100 ημέρες εμφυλίου μέχρι τις κάλπες για νέο πρόεδρο

Σκληρές ζυμώσεις, ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και πλούσιο παρασκήνιο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με φόντο τις εκλογές προέδρου στις 6 Οκτωβρίου
Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Οι 100 ημέρες εμφυλίου μέχρι τις κάλπες για νέο πρόεδρο
5'

Στο κόκκινο βρίσκεται το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ιδίως μετά τα όσα έλαβαν χώρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην υποψηφιότητα της Μιλένας Αποστολάκη αλλά και του Μιχάλη Κατρίνη για τη θέση του προέδρου του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι και κατά την ομιλία του ανακοίνωσε πως στις 6 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών, ενώ ο δεύτερος θα γίνει στις 13 του ίδιου μήνα.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, πυρετώδεις εμφανίζονται να είναι οι διαδικασίες με πολλά στελέχη να «παίρνουν θέσεις» άλλα ανοιχτά κι άλλα όχι. Το σίγουρο είναι πως οι επόμενες περίπου 100 ημέρες θα κρύβουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς κορυφαία στελέχη της παράταξης αρχίζουν τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις.

Υποψήφιος και ο Μιχάλης Κατρίνης

Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Με συνείδηση της ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας της εποχής για τη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη, ανακοινώνω την απόφασή μου να συμμετάσχω ως υποψήφιος Πρόεδρος στη διαδικασία εκλογής για την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Υποψήφια η Μιλένα Αποστολάκη

Την υποψηφιότητά της για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η Μιλένα Αποστολάκη με ανακοίνωσή της. Η Μιλένα Αποστολάκη ξεκαθαρίζει ότι «χρειαζόμαστε ένα αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία». Μάλιστα, συμπληρώνει ακόμη ότι «η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή».

«Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά ο προοδευτικός πλειοψηφικός φορέας της και αυτός οφείλει να είναι ο στόχος μας. Αυτός θα είναι ο δικός μου στόχος, όπως επεσήμανα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και γι' αυτόν θα αγωνιστώ.

Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού Και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξη του».

Ζητά ντιμπέιτ ο Νίκος Ανδρουλάκης

Από το βήμα της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να γίνει ντιμπέιτ ανάμεσα σε αυτόν και τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο, Χάρη Δούκα. «Να τελειώσει η πολιτική της πασαρέλας, δεν θα γίνω όμηρος», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει το ΠΑΣΟΚ να γίνει συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός.

Δούκας: «Δεν αναζητούμε Μεσσία»

Υπενθυμίζεται πως μέσω ανάρτησης στα social media, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας ανέφερε, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πως «συντεταγμένα πρέπει να δώσουμε τη μάχη επανεκκίνησης και αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ».

Ο Χάρης Δούκας πρόσθεσε ότι «δεν αναζητούμε έναν Μεσσία. Ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε την ΝΔ. Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι. Λέω αυτό που αισθάνομαι, μπαίνω μπροστά και ζητώ την στήριξή σας. Θα νικήσουμε. Να είστε σίγουροι».

Γλαβίνας: Ο Ανδρουλάκης αυτονόητα θα παραμείνει ακόμη κι αν δεν εκλεγεί

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας αναφέρθηκε στα εσωτερικά του κόμματος και ειδικότερα στα όσα έλαβαν χώρα στην Κ.Ε λέγοντας πως «η Κεντρική Επιτροπή ήταν μια 10ωρη διαδικασία, όπου ακούστηκαν όλα και μίλησαν κορυφαία στελέχη με δημοκρατικό διάλογο».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι εξασφαλισμένη», ενώ ξεκαθάρισε πως ο κ. Ανδρουλάκης «αυτονόητα θα παραμείνει ακόμη κι αν δεν εκλεγεί πρόεδρος».

Αμέσως μετά, είπε ότι «στο ΠΑΣΟΚ περάσαμε πολλές δυσκολίες. Πλέον στεκόμαστε στα πόδια μας και έχουμε τις προοπτικές να ηγηθούμε του προοδευτικού χώρου. Φαντάζομαι, θα δεχθούν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι να διεξαχθεί ένα ανοιχτό ντιμπέιτ», ενώ τόνισε πως «φυσικά θα συζητήσουμε με όμορες πολιτικές δυνάμεις για συμπόρευση».

Γιαννακοπούλου: «Κάποιοι έχουν αγωνία»

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ξεκαθάρισε ότι «ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα μπροστά στο ΠΑΣΟΚ».

Συμπλήρωσε λέγοντας πως «οποιαδήποτε υποψηφιότητα θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη πολιτική πρόταση», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχω σιωπήσει ποτέ, δεν θέλω να είμαι ευχάριστη».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στις θέσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, καθώς -όπως ανέφερε- «δεν είχαμε ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν καλύψαμε ούτε αυτούς που ήταν υπέρ αλλά ούτε και αυτούς που ήταν κατά». Μάλιστα, ανέφερε: «Κάποιοι έχουν αγωνία για μια συγκόλληση προσώπων» και τόνισε ότι Κεντροαριστερά στην Ελλάδα υπάρχει και «είναι το ΠΑΣΟΚ».

Το τρίπτυχο της ευθύνης δεσμεύεται ο Παύλος Γερουλάνος

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε και ο Παύλος Γερουλάνος κάνοντας λόγο για τρίπτυχο ευθύνης. Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως «ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό, γιατί θα απαντάει πειστικά, στις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού. Να ηγηθώ της ευθύνης να απογειώσουμε, λειτουργικά, το κόμμα ώστε να φτάσουμε το σχέδιό μας σε κάθε ελληνική οικογένεια. Και να την πείσουμε. Και ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης της ενότητας.

»Μια ενότητα που θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ σίγουρο για τον εαυτό του, έτοιμο, για μια ακόμα φορά, να ανοίξει, με ειλικρίνεια, την αγκαλιά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, για να διεκδικήσουμε μαζί και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και τη διακυβέρνηση της Πατρίδας μας! Σχέδιο, για την κοινωνία. Κόμμα που ακούει την κοινωνία. Ενότητα με προοπτική. Το τρίπτυχο της ευθύνης στο οποίο δεσμεύομαι. Το τρίπτυχο που εγγυάται την επιτυχία όλων μας».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
13:13ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα στη Κω