Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πέντε υποψηφιότητες και δύο γρίφοι

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον στελεχών του ΠΑΣΟΚ να τρέξουν στην κούρσα της αρχηγίας – Μέχρι στιγμής 5 στελέχη εκδήλωσαν πρόθεση τους προς αυτή την κατεύθυνση

Μετά τους Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα και Παύλο Γερουλάνο που έκαναν γνωστό την Κυριακή (30/6) ότι θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος, χθες ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους για τις εσωκομματικές κάλπες – στις 6 Οκτωβρίου και στις 13 Οκτωβρίου, εφόσον χρειαστεί β’ γύρος – η Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης.

Τις επόμενες μέρες ή ακόμα και ώρες ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων, καθώς δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα «χαρτιά» τους οι Παύλος Χρηστίδης και Νάντια Γιαννακοπούλου, αν και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι βουλευτής Νοτίου Τομέα του ΠΑΣΟΚ τελικά θα κάνει πίσω.

Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μαζέψουν σημαντικό αριθμό υπογραφών για να είναι επίσημα υποψήφιοι, ενώ «οδικός χάρτης» μέχρι το τέλος της εσωκομματικής αναμέτρησης περιλαμβάνει ακόμα, σύμφωνα με την πρόταση Ανδρουλάκη, την παρουσίαση των υποψηφιοτήτων και τις πολιτικών θέσεων που θα εκπέμψουν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιπλέον, έριξε στο τραπέζι την πρόταση για διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Καθώς πληθαίνουν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τα φώτα πέφτουν πλέον στη Νάντια Γιαννακοπούλου, αλλά και στην Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς η φημολογία περί υποβολής υποψηφιότητάς τους είναι έντονη.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε στην Κεντρική Επιτροπή ότι θα είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή, χωρίς να επεκταθεί περισσότερο. Μίλησε για «το ΠΑΣΟΚ του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Μεταρρύθμισης, της αλήθειας, της λογικής και της ευθύνης», διαμηνύοντας: «Δεν έχει μέλλον αν παραμείνει κόμμα της περιφέρειας και των πενηντάρηδων και πάνω. Αν δεν γίνει το κόμμα που γοητεύει τους νέους. Που εμπνέει εμπιστοσύνη και προοπτική στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών».

Η Ν. Γιαννακοπούλου επιμένει σε «αμιγώς πολιτικές τοποθετήσεις εκφράζοντας καθαρό στίγμα», προτάσσοντας την πολιτική στον χώρο του Κέντρου, τις τομές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος, το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, τα λαϊκά στρώματα που εκπροσωπεί στη Δυτική Αθήνα, τη μεσαία τάξη που φτωχοποιείται. Σημειώνει ότι η Κεντροαριστερά εκπροσωπείται από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ανοιχτές πόρτες, και διατυπώνει την αγωνία της για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές ώστε να αναβαπτιστεί το κόμμα. Όσο για τις υποψηφιότητες, τις χαρακτηρίζει όλες καλοδεχούμενες και ότι συνιστούν πολύ μεγάλο πλούτο ιδεών της Κεντροαριστεράς.

Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου τηρεί σιγή ιχθύος, ωστόσο στο παρασκήνιο οι φήμες ότι σκέπτεται σοβαρά να είναι υποψήφια είναι έντονες. Έχει συνομιλήσει με εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ (για 1.500 λένε πληροφορίες) που έχουν χαρακτήρα βολιδοσκόπησης. Η ίδια στις συνομιλίες αυτές δείχνει να θεωρεί σημαντικό το να επιλεγεί ένας «πρωθυπουργοποιήσιμος» πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Έχεις ιστορική ευθύνη να είσαι υποψήφια» είναι το κλίμα των εισηγήσεων που έχει δεχθεί.

«Είναι προφανές ότι τυχόν υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου αλλάζει το παιχνίδι» έλεγε πολύπειρο στέλεχος του κόμματος. Ωστόσο, οι κινήσεις είναι προσεκτικές, ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά πριν ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της, οι οποίες δεν θα αργήσουν. «Είναι θέμα 7-10 ημερών» έλεγαν χαρακτηριστικά συνομιλητές της.

«Θα σας πω ότι με ενδιαφέρει πάρα πολύ η όλη διαδικασία, γιατί πιστεύω ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή. Η διαδικασία της μέχρι τις 3 και 16 τη βλέπω μια φυσιολογική και θα οργανωθεί πολιτικά όπως έχει μεγάλη εμπειρία το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις διαδικασίες. Το καλοκαίρι θα είναι νεκρός χρόνος, μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Θα έχουμε έναν πολύ ενδιαφέροντα Σεπτέμβρη και Οκτώβρη», είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.