Αυγενάκης: Βήμα – βήμα το παρασκήνιο της διαγραφής - Πώς με τη συμπεριφορά του ξεχείλισε το ποτήρι

Η περίπτωση του Λευτέρη Αυγενάκη δεν είναι πρώτη φορά που απασχολεί αρνητικά την κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό περιβάλλον – Είναι σαφέστατα ο μοιραίος άνθρωπος για τη ΝΔ
Αυγενάκης: Βήμα – βήμα το παρασκήνιο της διαγραφής - Πώς με τη συμπεριφορά του ξεχείλισε το ποτήρι
5'

Στο παρελθόν ο πρώην βουλευτής της ΝΔ έχει απασχολήσει αρνητικά πολλές φορές την ειδησεογραφία φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το περιστατικό της βιαιοπραγίας ήταν το ποτήρι που ξεχείλισε. Μετά από αυτό κανείς στο κόμμα δεν μπορούσε να του δώσει άλλη ευκαιρία και γι΄αυτό τον διέγραψαν και από όλα τα όργανα.

Ήδη, από την προηγούμενη τετραετία της διακυβέρνησης της ΝΔ και την θητεία του στο υπουργείο Αθλητισμού μόνο αρνητικά σχόλια είχαν να κάνουν οι περισσότεροι παράγοντες του αθλητισμού για τα έργα και τις ημέρες του Αυγενάκη. Η εμπλοκή του ονόματός του σε παλαιότερα ρεπορτάζ με συνομιλίες ποινικών μέσα από τις φυλακές ήταν επίσης ένα ζήτημα που έφερε σε δύσκολη θέση τη ΝΔ.

Εξίσου επιβαρυντικές ήταν και οι αποκαλύψεις για συγκεκριμένη εταιρεία ΙΚΕ των 1.000 ευρώ η οποία έπαιρνε δουλειές εκατομμυρίων από όσα υπουργεία πέρασε ο Λευτέρης Αυγενάκης (και από το Αθλητισμού και από το Αγροτικής Ανάπτυξης).

Το Βατερλό με τους αγρότες

Εκεί που έδωσε ρέστα ήταν η τραγική διαχείριση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Την πρώτη φορά από την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων που έδειξε το …ποιόν του ο κ. Αυγενάκης ήταν κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων, όταν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να θέσει εαυτόν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των παραγωγών και κτηνοτρόφων. Και αυτό, διότι είχαν διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο ΥΠΑΑΤ είναι «κόκκινο πανί» για τους αγρότες, μετά τον άκρως προσβλητικό τρόπο που φέρθηκε σε συνάδελφό τους στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

Σε εκείνη την εκπομπή (ΟΡΕΝ ), αφού παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν υπάρχει καμία προετοιμασία και καμία υποδομή, προσπάθησε να υποβαθμίσει το αγροτικό κίνημα. Ο συνδικαλιστής αγρότης από τη Λάρισα Χρ. Σιδερόπουλος, ωστόσο, επέμεινε. Και τότε, ο κ. Αυγενάκης, του απάντησε με άκρως υπεροπτικό ύφος : «Ήρεμα τώρα. Ήρεμα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τη δουλειά μας. Μην κάνετε και υποδείξεις. Αρκετά. Μέχρι εδώ. Πάμε», είπε ο Αυγενάκης. “Ηρεμα να πείτε στον οδηγό σας, όχι σε μένα» ανταπάντησε ο αγρότης.

Η στάση αυτή του κ. Αυγενάκη, όπως και το γεγονός ότι σε προεκλογική συγκέντρωση στον θεσσαλικό κάμπο, πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εμμέσως πλην σαφέστατα, απείλησε τους αγρότες ότι αν δεν ψηφίσουν ΝΔ, θα χάσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, εικάζεται βασίμως, ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο δυσμενές για την κυβερνητική παράταξη αποτέλεσμα της κάλπης στη Θεσσαλία, όπως και για την ήττα του πρώην περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού.

Στο πολύ κακό κλίμα που καθ’ όλη τη θητεία του στο ΥΠΑΑΤ υπήρξε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και των αγροτών συνέβαλε και η γενικότερη κακή συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη στους εκπροσώπους τους, τους οποίους λοιδορούσε στα ΜΜΕ αλλά έστηνε και επί ώρες…

Τα λουλούδια και τα μπεγλέρια

Μπορεί οι αγρότες να περίμεναν μήνες την πληρωμή τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ο κρητικός βουλευτής ήταν large… Μετά τις 105.720 ευρώ σε διάστημα δύο μηνών (Νοέµβριος 2023 – Ιανουάριο 2024) για παρεµβάσεις στο υπουργικό του γραφείο και «εθιµοτυπικά δώρα» λόγω Χριστουγέννων, με 4.700 ευρώ εξ αυτών να δαπανώνται για μπεγλέρια, ο Λευτέρης Αυγενάκης επανήρθε δριμύτερος με απευθείας ανάθεση ύψους 6.000 ευρώ για «προμήθεια συνθέσεων λουλουδιών».

Την ώρα που είχαν πάρει «φωτιά τα δημοσιογραφικά τόπια» ότι επίκειται άμεσα ανασχηματισμός της κυβέρνησης αλλά και καρατόμηση του κ. Αυγενάκη από τη θέση του ΥΠΑΑΤ, ο πρώην υπουργός καλούσε στο γραφείο του εκπροσώπους συνδέσμων και φορέων, και τους ζητούσε με τρόπο επιτακτικό να υπογράψουν υπέρ της παραμονής του στο πόστο του.

Τα πήρε όλα κι έφυγε

Το θέαμα που αντίκρισαν όσοι βρέθηκαν προ καιρού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον απερχόμενο Λευτέρη Αυγενάκη στον ερχόμενο Κώστα Τσιάρα πάγωσε τους πάντες. Και αυτό, διότι στην πραγματικότητα, ούτε «παράδοση» υπήρξε, ούτε φυσικά και παραλαβή!

Μόλις έμαθε την καρατόμησή του από το ΥΠΑΑΤ, ο κ. Αυγενάκης ζήτησε από μεταφορική εταιρεία να έρθει στο υπουργείο και μετέφερε κυριολεκτικά ένα «φορτηγό», αναχωρώντας προς άγνωστη κατεύθυνση. Έπιπλα, κάδρα εξαφανίστηκαν και το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις.

Μετά τον σάλο, τα κάδρα επέστρεψαν στη θέση τους, όχι όμως και όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα ( άγνωστος ο αριθμός τους ) που …φυγαδεύτηκαν από το υπουργείο.

Τα περιστατικά με πρωταγωνιστή τον Λ. Αυγενάκη είναι αμέτρητα και κάθε ώρα που περνάει, έρχονται και νέα στην επιφάνεια. Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στον κρητικό βουλευτή πολλές ευκαιρίες για να κάνει διόρθωση πορείας.

Όλα τα παραπάνω λειτούργησαν σωρευτικά και έβγαλαν εκτός εαυτού τον πρωθυπουργό ο οποίος ζήτησε την άμεση καρατόμησή του στέλνοντας κι ένα μήνυμα σε όλους όσοι ενδεχομένως κινούνται σε ανάλογη κατεύθυνση με τον Αυγενάκη. «Μηδενική ανοχή στην αλαζονεία», είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όποιος δεν συμμορφώνεται θα πηγαίνει… σπίτι του με συνοπτικές διαδικασίες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή