Ελλάδα – Τουρκία: Οι φουρτούνες του Κυπριακού θολώνουν τα ήρεμα νερά

Από την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ προκύπτει ξεκάθαρα ότι το Κυπριακό εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ελλάδα – Τουρκία: Οι φουρτούνες του Κυπριακού θολώνουν τα ήρεμα νερά
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
2'

Οι δύο ηγέτες μπορεί να συμφώνησαν να διατηρηθεί το κλίμα ησυχίας στα ελληνοτουρκικά, όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα του Κυπριακού, ένα από τα «αγκάθια» στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Ας μην ξεχνάμε ότι στις 20 Ιουλίου θα γίνουν οι παράλληλες επισκέψεις Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Κύπρο.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συζήτησής του με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ (Council of Foreign Affairs), χαρακτήρισε την Κύπρο κατεχόμενη χώρα και και επανέλαβε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την άλλη, προτού αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον ζήτησε εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Κατά τη συνάντησή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Στην ανακοίνωση ωστόσο που έβγαλε η τουρκική προεδρία για το περιεχόμενο της συνάντησης, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για το Κυπριακό.

Επίσης δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο εγκάθετος της Άγκυρας στο νησί, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πάλι το αφήγημα περί δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα τα οποία θα συμφωνήσουν σε “ομοσπονδιακή δημοκρατία”.

Ο Τατάρ είπε στις δηλώσεις του πως η “ομοσπονδιακή δημοκρατία”, θα δώσει τη δυνατότητα στο “βορρά” να είναι μέλος της ΕΕ. Να μπει δηλαδή το ψευδοκράτος στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της Άγκυρας και του Ερντογάν και γι’ αυτό κάνουν ότι μπορούν για να μην βρεθεί λύση. Την ίδια ώρα αναμένονται οι πρωτοβουλίες Γκουτέρες για το Κυπριακό. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει στα χέρια του πολυσέλιδη αναφορά της προσωπικής απεσταλμένης του, Μαρία Άνχελα Ολγκίν και αφού την μελετήσει αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για την επόμενη ημέρα, με την πλευρά Τατάρ ήδη να απειλεί πως το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Το Κυπριακό είναι ο… ελέφαντας στο δωμάτιο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σίγουρο ότι θα δοκιμαστούν στις 20 Ιουλίου όταν οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στην Κύπρο για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις ελεύθερες περιοχές για την ημέρα Μνήμης που διοργανώνει η Κυπριακή Προεδρία, ο δε Τούρκος Πρόεδρος όπως μεταδίδουν Κυπριακά μέσα, θα πάει στα κατεχόμενα για τα προκλητικά όπως συνηθίζεται πανηγύρια του ψευδοκράτους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή