ΝΔ: Το καυτό καλοκαίρι και ο αγώνας δρόμου ως τη ΔΕΘ

Προς αναζήτηση νέων μέτρων ενόψει ΔΕΘ - Tα ζητήματα της καθημερινότητας στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης

ΝΔ: Το καυτό καλοκαίρι και ο αγώνας δρόμου ως τη ΔΕΘ
4'

Αυτό το καλοκαίρι θα είναι «καυτό» όχι μόνο καιρικά, αλλά σε όλα τα μέτωπα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ήδη ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολές στο κυβερνητικό επιτελείο να μην πέσουν τα μολύβια.

Οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να περιορίσει τις απώλειες που καταγράφηκαν στις ευρωεκλογές για τη ΝΔ είναι πυρετώδεις και τουλάχιστον στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν καταλάβει ότι πρέπει να μεταβάλλουν το κλίμα στην κοινωνία, η οποία δείχνει να έχει κουραστεί και ζητάει με επιμονή αλλαγή πολιτικής και ουσιαστικά μέτρα για τη δραστική βελτίωση της καθημερινότητάς της.

Τα σημαντικότερα προβλήματα άλλωστε καταγράφηκαν και τις πρόσφατες τάσεις της MRB και είναι: Η ακρίβεια, η υγεία, η ανεργία, η οικονομική ανάπτυξη και η παιδεία. Όσο για τις λέξεις που εκφράζουν τους Έλληνες; «Φόβος», «Οργή», «Παραίτηση/Απογοήτευση».

Το παραπάνω κλίμα έχει άμεση επίδραση τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα, τα μέλη της οποίας πιέζονται από τους ψηφοφόρους τους για αλλαγή πλεύσης στην κυβερνητική πολιτική όσο και στα υψηλόβαθμα κυβερνητικά κλιμάκια, με υπουργούς να αναγνωρίζουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι απαιτούνται δραστικές κινήσεις για τη βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση.

Μπροστά σ αυτή την κατάσταση, προβάλλει περίπου ως μονόδρομος η παρουσίαση ενός νέου, σημαντικού πακέτου μέτρων για τη στήριξη των πολιτών από τη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν βάλει στο τραπέζι όλα τα μέτρα ανακούφισης που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και εξετάζουν κυρίως μέτρα περαιτέρω στήριξης του δημογραφικού και του στεγαστικού προβλήματος, ιδιαίτερα των νεότερων πολιτών, αλλά και παρεμβάσεις στην υγεία, την παιδεία και τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της 88η ΔΕΘ αναζητά πακέτο παρεμβάσεων για το δημογραφικό και το στεγαστικό ζήτημα καθώς και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2025 και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συνταξιούχοι

Μέχρι στιγμής έχει «κλειδώσει» η οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο, μετά την έκτακτη εισφορά των «υπερκερδών» των εταιρειών διύλισης.

Πάνω από 2 εκ. πολίτες, συνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά, θα είναι οι αποδέκτες της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί τα Χριστούγεννα από τον «κουμπαρά» της φορολόγησης των διυλιστηρίων ύψους 270 εκατ. - 300 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης αναμένεται να είναι περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, είτε με τη μορφή επιταγής ακρίβειας, είτε λαμβάνοντας το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να διανεμηθεί ως έκτακτη βοήθεια σε ευάλωτα νοικοκυριά, άτομα με αναπηρία, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οικογένειες με παιδιά κλπ.

Οικογένειες με παιδιά

Η κυβέρνηση σκοπεύει να εστιάσει τις πολιτικές της στα νοικοκυριά με παιδιά, αυξάνοντας το επίδομα τέκνων και δίνοντας πρόσβαση σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε, στο Συνέδριο για το Δημογραφικό, είχε παραδεχτεί πως «σκοπεύουμε να κάνουμε την ανατροφή των παιδιών πιο εύκολη και λιγότερο οικονομικά επιβαρυντική»

Ήδη ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αξιολογεί όλα τα επιδόματα και προχωρά σε ανακατανομή των κονδυλίων που «περισσεύουν» από τη μείωση των δικαιούχων λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Ταυτόχρονα θα ανακοινωθεί πως 200.000 οικογένειες τριτέκνων πρόκειται να ενταχθούν – μονίμως – στην κατηγορία των πολυτέκνων, λαμβάνοντας τα αντίστοιχα προνόμια.

Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου Χ2»

Μετά την ωρίμανση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνέχιση με άλλη μορφή του προγράμματος «Σπίτι μου», μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την επανεκκίνησή του με διευρυμένα κριτήρια και στόχευση.

Κατά πληροφορίες μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου Χ2» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με διευρυμένα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια, αλλά και μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά.

Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2025 καθώς και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όλα αυτά, βεβαίως, ακόμα είναι ασκήσεις επί χάρτου και θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν μετά τα μέσα του Αυγούστου για να υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα και από τα έσοδα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
14:59ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Σάμο

14:59ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Σάμο