Μητσοτάκης για Φον ντερ Λάιεν: Σημαντικό σε δύσκολους καιρούς να υπάρχει σταθερότητα

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Μητσοτάκης για Φον ντερ Λάιεν: Σημαντικό σε δύσκολους καιρούς να υπάρχει σταθερότητα
Αρχείου - Eurokinissi
2'

«Σημαντικό σε δύσκολους καιρούς να υπάρχει σταθερότητα» δήλωσε για την υποψηφιότητά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το «τιμόνι» της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Οξφόρδη, όπου παρευρίσκεται για την τέταρτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Μία πολύ σημαντική ψηφοφορία γίνεται στο Στρασβούργο και ελπίζω πράγματι ότι η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επανεκλεγεί ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να υπάρχει συνέχεια, σταθερότητα και εμπειρία[…]

»Η ατζέντα που έχει θέσει σε σχέση με τις προτεραιότητες της ΕΕ, τα θέματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα, την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, τα ζητήματα μετανάστευσης αποτελούν σημαντικά ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν και σήμερα στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, διότι είναι θέματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ένα τελευταίο σημείο. Σε δύο μέρες από σήμερα, την 20η Ιουλίου, θα έχουμε την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή ενός σημαντικού κομματιού της νήσου. Είναι η τελευταία κατεχόμενη και διαιρεμένη ευρωπαϊκή περιοχή και ελπίζω ότι αυτό το ζήτημα τελικά θα επιλυθεί».

Υπενθυμίζεται πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε σήμερα (18/07) να δρομολογήσει αμυντικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης μιας ευρωπαϊκής αεροπορικής ασπίδας και υποσχέθηκε να μην ανατρέψει πράσινες πολιτικές, εάν κερδίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σ' ένα έγγραφο 31 σελίδων που περιγράφει το όραμά της, η ίδια δεσμεύτηκε να προτείνει νέες πολιτικές για το κλίμα και να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας «πραγματικής ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης».

«Θα προτείνουμε μια σειρά από αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ξεκινώντας με μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα και την άμυνα στον κυβερνοχώρο», αναφέρεται στο δημοσιευμένο έγγραφο.

Όλα αυτά λίγες ώρες πριν κριθεί οριστικά εάν θα παραμείνει στη θέση της προέδρου της Κομισιόν για δεύτερη θητεία. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον αριθμό των 361 ψήφων που χρειάζεται, αλλά επειδή όπως λέει ευρωπαϊκή πηγή, «μιλάμε για ανθρώπους και όχι για μηχανές, τα μαθηματικά και η αριθμητική δεν αρκούν».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή