Τελεσίγραφα και ψευτοτσαμπουκάδες Ερντογάν για το Κυπριακό

Την ώρα που από πλευράς ΟΗΕ δείχνει να υπάρχει μια κινητικότητα γύρω από την επίλυση του Κυπριακού, ο Ταγίπ Ερντογάν βάζει σε εφαρμογή τις γνωστές μεθόδους των ανατολίτικων παζαριών.

Τελεσίγραφα και ψευτοτσαμπουκάδες Ερντογάν για το Κυπριακό
Αρχείου - AP
3'

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι αληθές ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια έντονη διπλωματική δραστηριότητα με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.

Τις εξελίξεις τις επιδιώκει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η προσωπική του απεσταλμένη, Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι προτάσεις Γκουτέρες αφού πρώτα μελετήσει σχολαστικά την έκθεση που του παρέδωσε η προσωπική του απεσταλμένη, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Πάνω σε αυτό τον καμβά ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία και με αφορμή τη μαύρη επέτειο από τα 50 χρόνια της εισβολής στο νησί να αρχίσει τους εκβιασμούς περί πλήρους διαχωρισμού και περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Προφανώς γνωρίζει καλά ότι οι ανιστόρητες απαιτήσεις του δεν έχουν καμία ελπίδα να σταθούν στη διεθνή κοινότητα...

Παρόλα αυτά εφαρμόζει έναν προσφιλή κατά τον ίδιο τακτικισμό που κινείται πάνω στο δόγμα «όσα περισσότερα ζητάω εξωθεσμικά, τόσα περισσότερο θα πάρω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Πάνω σε αυτή την ανατολίτικη λογική συνεχίζει μάλιστα να θέτει ζητήματα για τον Έλληνα υπουργό Άμυνας φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από το Μητσοτάκη να... μαζέψει τον Δένδια.

Η απάντηση στις ακροβασίες Ερντογάν ήρθε αμέσως από τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Παύλο Μαρινάκη ο οποίος υπογράμμισε πως «ο πρωθυπουργός επανέλαβε ξεκάθαρα τις εθνικές θέσεις: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια σε μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο Κράτος, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις» και παράλληλα κάλυψε πλήρως τον κ. Δένδια: «Είναι προφανές ότι τις απόψεις αυτές συμμερίζονται και εκφράζουν, στο σύνολό τους, όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη».

Η Άγκυρα βλέπει προφανώς ότι το σενάριο της Διζονικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας έρχεται όλο και πιο κοντά και προσπαθεί με εκβιασμούς να κερδίσει περισσότερα για την Τουρκία διότι ας μην γελιόμαστε Τουρκοκύπριοι δεν υπάρχουν. Το βόρειο τμήμα έχει καταληφθεί από Τούρκους εποίκους και απο στρατιώτες του καθεστώτος Ερντογάν. Αυτή η άθλια κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Προφανώς το σενάριο της ΔΔΟ δεν είναι πανάκεια. Όποιον κι αν είναι το περιεχόμενό του θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών και από τις δύο πλευρές. Κάτι θα χάσει ο ένας, κάτι θα χάσει ο άλλος... Κερδισμένη δεν πρόκειται να βγει καμία από τις δύο πλευρές. Το είδαμε αυτό άλλωστε και στα προηγούμενα σχέδια που κατατέθηκαν για την επίλυση του Κυπριακού (βλέπε σχέδιο Ανάν κλπ).

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν πριν ακόμα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις πυροδοτεί το περιβάλλον με ψευτοτσαμπουκάδες και με τετελεσμένα και τελεσίγραφα είναι σαφέστατα ανησυχητικό.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή