Γεραπετρίτης: «Διεθνώς έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου»

Όλα όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης 

Γεραπετρίτης: «Διεθνώς έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου»
3'

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ειδική αναφορά στο Κυπριακό, αλλά και στα άλλα ανοιχτά εθνικά θέματα αναφέρθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Διεθνώς έχει πλέον προτεραιοποιηθεί το θέμα της Κύπρου» δήλωσε στην EΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας λίγα 24ωρα μετά την συμπλήρωση 50 ετών από την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «τo Kυπριακό είναι ύψιστη πολιτική για την ελληνική εξωτερική πολιτική».

Παράλληλα τόνισε ότι «η τουρκική πλευρά έχει περιέλθει σε πιο ακραία γραμμή». Όσον αφορά στις προκλητικές αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ενιαίες και εκφράζονται από τον πρωθυπουργό, και πώς στόχος της Αθήνας είναι η επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Σχετικά με τις σχέσεις με την Αλβανία και την συνέχιση της φυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Τον ενάμιση χρόνο που έχει περάσει από την καταδίκη του κ. Μπελέρη υπήρχαν σοβαρότατες αμφιβολίες τόσο σε ό, τι αφορά το κράτος δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας, αλλά και τις συνθήκες εντός των οποίων έγινε η δίκη αυτή. Εμείς συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε το ζήτημα αυτό. Ήταν πράξη καλής θέλησης η άδεια που όχι δόθηκε όχι μόνο να ορκισθεί αλλά και να παρασταθεί στο σύνολο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Μιλώντας για τις εκλογές για την ανάδειξη νέου δημάρχου στη Χειμάρρα τόνισε ότι «δεν είναι απαίτηση μόνο της Ελλάδας οι δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, αλλά είναι και απαίτηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο παρακολουθεί τη διενέργεια των εκλογών». Και έσπευσε να συμπληρώσει για τις εκλογές στις οποίες θα λάβουν μέρος και δύο υποψήφιοι ελληνικής καταγωγής: «Το ελάχιστο το οποίο μπορεί να γίνει, ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν υπό όρους δημοκρατικούς».

Σχολιάζοντας την στάση που τηρεί η νέα ηγεσία των Σκοπίων τόνισε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σαφής παραβίαση εκ μέρους της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας. Δεν στέκει σε καμία νομική βάσανο το επιχείρημα ότι μπορεί οποιοσδήποτε πολιτικός ή πολιτειακός ηγέτης να αναφέρεται πέραν του τυπικού πλαισίου σε άλλο όνομα για τη χώρα του, διότι αυτό στην πραγματικότητα θα συνιστούσε μία ευθεία παραβίαση. Δεν μπορεί ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός μιας χώρας, όταν βρίσκεται σε δημόσιο λόγο, να επικαλείται ιδιωτική αυτονομία. Αυτά δεν στέκουν ούτε στο εσωτερικό συνταγματικό δίκαιο ούτε στο διεθνές δίκαιο».

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ότι έχει σημαντικά προβλήματα και νομικά και πολιτικά ωστόσο όπως είπε «αυτήν όμως τη στιγμή δεσμεύει τους πάντες και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς θα απαιτήσουμε».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή