Ερντογάν: Παραλήρημα για Αιγαίο, Κυπριακό και Θράκη

«Ντου από παντού». Ο Τούρκος πρόεδρος σε βέρτιγο ανοίγει όλα αυτά τα θέματα για τα οποία έχει δεσμευθεί ότι δεν θα χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική - Επαναφέρει θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη και συνεχίζει το παραλήρημα βαφτίζοντας για μια ακόμη φορά την εισβολή στην Κύπρο «ειρηνευτική επιχείρηση»

Ερντογάν: Παραλήρημα για Αιγαίο, Κυπριακό και Θράκη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον

Αρχείου - AP
5'

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις στα Κατεχόμενα και τις αμφισβητήσεις στο Αιγαίο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανάφερε στην ατζέντα του τις ανιστόρητες και αγεωγράφητες θέσεις του περί «τουρκικής» μειονότητας στη Δυτική Θράκη με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος είχε ιδρύσει το κόμμα ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας) στη Θράκη.

«Στον Σαδίκ οφείλουμε ένα μεγάλο κομμάτι των όσων έχει κερδίσει η “τουρκική” μειονότητα στη Δυτική Θράκη. Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές τα θέματα των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη είναι στην κορυφή της ατζέντας μας. Παρακολουθούμε τα θέματα που αφορούν τη θρησκεία, τις λατρευτικές τελετές και την εκπαίδευση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την “τουρκική” μειονότητα στη Δυτική Θράκη και το ίδιο ισχύει και για τους Τουρκοκυπρίους που έχουν πέσει θύματα αδικίας και διακρίσεων για σχεδόν τρία τέταρτα του αιώνα από τη δεκαετία του ’60», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΡ.

Εμμονή με το ψευδοκράτος στην Κύπρο

Ο Ερντογάν στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα καμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τις τραγωδίες των Τουρκοκύπριων αδελφών μας» και αναφέρθηκε στην «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο, όπως έχει βαφτίσει η Τουρκία την εισβολή του «Αττίλα», λέγοντας: «Με την “ειρηνευτική επιχείρηση” η Τουρκία έσπασε τα χέρια όσων επιβουλεύονταν την ανεξαρτησία των Τουρκοκυπρίων».

«Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τις τραγωδίες των Κυπρίων αδελφών μας που προσπάθησαν να στριμωχτούν σε μόλις 3% του νησιού. Ενώ διαπράχθηκαν όλες αυτές οι φρικαλεότητες, οι δυτικοί θεσμοί και οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα. Όπως ακριβώς παρακολουθούν σήμερα τη γενοκτονία στη Γάζας, έτσι και τότε παρακολουθούσαν από μακριά τις απόπειρες εθνοκάθαρσης κατά του τουρκοκυπριακού λαού», υποστήριξε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Ερντογάν.

«Δυστυχώς καμία λύση δεν προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις. Εμείς και οι Τουρκοκύπριοι έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και έχουμε διακηρύξει ότι θα είμαστε δεσμευμένοι στον αγώνα της ανεξαρτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τέλος, αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν υποστήριξε πως «ενώ η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία είπε “ναι” στο σχέδιο Ανάν το 2004, τιμωρήθηκε, η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία είπε “όχι” στο σχέδιο, ανταμείφθηκε με το να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς τίποτα δεν βγήκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη συνέχεια. Έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παλιές μεθόδους. Εμείς και οι Τουρκοκύπριοι έχουμε “χορτάσει” από τις προτάσεις που βασίζονται στην ομοσπονδία», κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Με μια προκλητική ανάρτησή του για τα 29 χρόνια από τον θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ προχώρησε και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, κάνοντας λόγο επίσης για «τουρκική» μειονότητα στη Δυτική Θράκη.

Η απάντηση της Αθήνας

Διαχρονικά η θέση της Ελλάδας είναι ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Η μουσουλμανική μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους Έλληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, απ’ όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού», ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Το σχέδιο πίσω από το θερμό επεισόδιο στην Κάσο

Γιατί όμως οι εξ Ανατολών γείτονες προκάλεσαν θερμό επεισόδιο στην Κάσο ύστερα από ενάμιση χρόνο «νηνεμίας» στο Αιγαίο;

Οι Τούρκοι μπορεί να μην πέτυχαν ακριβώς αυτό που ήθελαν, δηλαδή να ακυρώσουν πλήρως τις έρευνες του ιταλικού ερευνητικού σκάφους «levoli relume» για πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, ωστόσο έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα για τις προθέσεις τους και τις αναθεωρητικές τους βλέψεις.

Η ανάπτυξη πέντε μονάδων κρούσης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ανοιχτά της Κάσου και της Καρπάθου δημιουργεί από μόνη της συνθήκες «θερμού» επεισοδίου και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρότατη κρίση που θα υπονόμευε οριστικά την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Για να αντιληφθούμε τα δεδομένα που ισχύουν για την περιοχή δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι είναι σε σημείο που εμπίπτει στην περιοχή της δυνητικής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Ακριβώς για αυτό το μισό μίλι οι Τούρκοι έστειλαν πολεμικά πλοία στο σημείο πυροδοτώντας ένταση με τη χώρα μας. Οι κινήσεις της Τουρκίας ήταν στοχευμένες και είχαν προετοιμαστεί λεπτομερώς. Η Άγκυρα επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τις έρευνες του ιταλικού πλοίου προκειμένου αφενός να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να ακυρώσει την οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ βάσει της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας, αφετέρου να εμπεδώσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο με τον σφετερισμό όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, επιχείρησε να δημιουργήσει τετελεσμένα, προσπαθώντας να επωφεληθεί από τη μονομερή κατάθεση εκ μέρους της συντεταγμένων με τα υποτιθέμενα εξωτερικά όρια της τουρκικής ΑΟΖ, που άφηνε στην Ελλάδα μόνο τα χωρικά ύδατα των 6 ν.μ. στα νησιά και υφάρπαζε όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα βαφτίζοντάς την «τουρκική».

Η Αθήνα αντιδρά με ψυχραιμία και προτάσσοντας την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, έχοντας πάντοτε σε ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις για να απαντήσουν σε κάθε επιθετική ενέργεια.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή