Κικίλιας: Δύο τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς σε Καλλιτεχνούπολη και Γραμματικό

Οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια για την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε χθες (11/8) στον Βαρνάβα και εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές της Αττικής

Κικίλιας: Δύο τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς σε Καλλιτεχνούπολη και Γραμματικό
Eurokinissi
2'

«Δύο είναι τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς, σε Καλλιτεχνούπολη και Γραμματικό», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας από την περιοχή της Ανατολής στη Νέα Μάκρη.

Ο Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνη την πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων, της έντονης ξηρασίας αλλά και λόγω του δύσβατου ανάγλυφου σε άκαυτο δάσος. Τόνισε πως στο σημείο πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ.

Αμέσως μετά, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι από την έναρξη της φωτιάς και ειδικότερα μέσα στα πρώτα 7 λεπτά έφτασαν οι πρώτες δυνάμεις επίγειες.

Ολόκληρη η δήλωση του Βασίλη Κικίλια για τη φωτιά

«Από χθες το απόγευμα οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής δοκιμάζονται από μια εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά με την οποία παλεύουμε για πάνω από 20 ώρες υπό δραματικές συνθήκες και λόγω των σφοδρών ανέμων, και λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, αλλά και λόγω του πολύ δύσκολου και δύσβατου ανάγλυφου σε πυκνό άκαυτο δάσος.

»Αυτή τη στιγμή δίνεται σκληρή μάχη σε δύο μέτωπα: Το ένα είναι στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης και το άλλο στην περιοχή του Γραμματικού. Βελτιωμένη είναι η εικόνα στο Διόνυσο, το Βαρνάβα και στο Μικροχώρι.

»Επιχειρούν 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα). Οι άνεμοι είναι και σήμερα στα 7 μποφόρ και θα παραμείνουν πολύ ισχυροί και τις επόμενες ώρες.

»Θέλω να είμαι σαφής: Η αντίδραση τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα στην αρχική εστία στο Βαρνάβα ήταν άμεση. Το πρώτο εναέριο επιχείρησε μόλις 5 λεπτά από την έναρξη της φωτιάς, καθώς ήταν ήδη στον αέρα και πραγματοποιούσε έμφορτη περιπολία, ενώ οι πρώτες επίγειες δυνάμεις έφτασαν στα πρώτα 7 λεπτά.

»Σταδιακά και σε σύντομους χρόνους οι δυνάμεις ενισχύονταν συνεχώς με τα εναέρια να φτάνουν τελικά τα 29 και οι πυροσβέστες να ξεπερνούν τους 500. Δυστυχώς η πρόβλεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που έβαζε την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας σε κόκκινο συναγερμό επιβεβαιώθηκε.

»Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να τεθεί σε έλεγχο και να σβήσει και η τελευταία εστία».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή