Οι φωτιές στην Αττική αλλάζουν τους σχεδιασμούς στην ΔΕΘ

Το μέτωπο των πυρκαγιών και οι τεράστιες καταστροφές στο λεκανοπέδιο, σε πολιτικό επίπεδο, δημιουργούν έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου αλλά και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Οι φωτιές στην Αττική αλλάζουν τους σχεδιασμούς στην ΔΕΘ
EUROKINISSI
4'

Του Κώστα Τσιτούνα

Οι πυρκαγιές είναι σαφέστατα ένας αστάθμητος παράγοντας και η συσσωρευμένη οργή των πολιτών στις πληγείσες περιοχές δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα γύρω από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού.

Το πολιτικό κόστος που ενδεχομένως να φανεί και στις δημοσκοπήσεις του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα επηρεάσει σαφώς και τους οποίους σχεδιασμούς είχαν γίνει για την ΔΕΘ, αφού το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει νέο δημοσιονομικό χώρο για να καλύψει τις ζημιές σε κατοικίες, παραγωγή, επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις ακραίες πυρκαγιές.

Η εξίσωση της αποσυμπίεσης σίγουρα δεν είναι εύκολη λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η αντιπολίτευση θα σηκώσει ψηλά το θέμα αποδίδοντας όλες τις ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη ΝΔ πρέπει ταυτόχρονα να βρουν και γραμμή άμυνας αλλά και γραμμή αντεπίθεσης για να ανατρέψουν το σε βάρος τους κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη υπεραμύνθηκε του έργου της Πολιτικής Προστασίας λέγοντας ότι δεν μπορούμε να αποδομήσουμε πλήρως τις προσπάθειες που έγιναν φέτος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το συντονισμό των συναρμόδιων φορέων και για την μεγάλη μάχη που δόθηκε στα πεδία των πυρκαγιών.

Πέραν των ενισχύσεων που θα απαιτηθούν, το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα της ανασυγκρότησης της πολιτικής προστασίας με βάση τα δεδομένα που δημιουργούνται από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.

Τα όσα μπορεί να συμβούν το χειμώνα από την κακοκαιρία, τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες ενδεχομένως να είναι χειρότερα από αυτά που ζούμε αυτό το καλοκαίρι.

Το μείγμα εξάλλου είναι ήδη εκρηκτικό αν αναλογιστούμε και το μέγα πρόβλημα της ξηρασίας και της λειψυδρίας στους ταμιευτήρες νερού της Αττικής.

Το κράτος οφείλει να είναι οχυρωμένο και προετοιμασμένο αφού δεν έχει απομείνει αρκετό πολιτικό λίπος για κάψιμο.

Υπό το βάρος των μεγάλων καταστροφών ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης καλώντας σχεδόν τους περισσότερους υπουργούς. Εκτός από τον αρμόδιο υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια, στη διυπουργική συμμετείχαν οι κ.κ. υπουργοί, ΥΠΕΘΑ Νίκος Δένδιας, ΠΡΟ.ΠΟ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος, υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο διοικητής του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Δημήτρης Μάλλιος, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Θοδωρής Βαγιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, οι υπουργοί Επικρατείς Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος. Στην σύσκεψη συμμετείχαν εξ αποστάσεως οι Σταμπουλίδης, Πετραλιάς, Παπαθανάσης και Κοντογεώργης.

Ζήτησε από όλους να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες αποκατάστασης και τόνισε ότι κάθε χρόνο γινόμαστε καλύτεροι παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες γίνονται χειρότερες.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Χθές πάντως για καταστροφική φωτιά που χτύπησε την Βορειοανατολική Αττική ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης έδωσε 6 απαντήσεις και έκανε μια σκληρή υπενθύμιση πως η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει. «Ο κίνδυνος είναι εδώ και μόνο μια σπίθα αρκεί για να δημιουργήσει μια mega- πυρκαγιά», είπε χαρακτηριστικά.

Ισχυρίστηκε ότι το «κάθε χρόνο τα ίδια, στο ίδιο έργο θεατές» είναι ισοπεδωτική λογική και δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Πρόσθεσε ότι ο «κρατικός μηχανισμός βρισκόταν στο πεδίο με όλες του τις δυνάμεις. Εκτός από την Πυροσβεστική, που επιχειρούσε ακατάπαυστα στα μέτωπα και τις εστίες, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ προχώρησαν σε απεγκλωβισμούς εκατοντάδων πολιτών που βρίσκονταν σε κίνδυνο μέσα σε οικιστικές περιοχές».

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι είναι ψευδής η κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πετούσαν εναέρια μέσα, μόνο 7 φαίνονταν στα ραντάρ. «Μόνο χθες, επιχειρούσαν 36 εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της Πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική, ενώ στις 11 Αυγούστου 29 εναέρια μέσα», ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή