«Το μεγάλο μας τσίρκο» στον ΣΥΡΙΖΑ: Στα χαρακώματα μετά την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα συμπεράσματα

Σοβαρό ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη, άφησε η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Το μεγάλο μας τσίρκο» στον ΣΥΡΙΖΑ: Στα χαρακώματα μετά την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα συμπεράσματα
Φωτ.: Eurokinissi
3'

Σε πολιτικό «ροντέο» μετατράπηκε-όπως αναμενόταν άλλωστε- η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν μέσω σοβαρών αντεγκλήσεων συγκεκαλυμένων με τον μανδύα της…ενότητας τα στρατόπεδα οδηγήθηκαν εκ νέου στα χαρακώματα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο πλέον κατρακυλάει μέχρι και στην 5η θέση στις δημοσκοπήσεις, μαστίζεται από σοβαρές πολιτικές έριδες και δείχνει αδύναμο να ανακάμψει.

Οι ισορροπίες μοιάζουν πιο λεπτές από ποτέ και οι αντίπαλοι έχουν πάρει θέσεις μάχης. Το μόνο που μοιάζει ικανό να αλλάξει τα αρνητικά δεδομένα είναι ένα μεγάλο ισχυρό ανατρεπτικό σοκ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αιφνιδιάσει τους πάντες. Συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρότι απουσίαζε στα Χανιά για το γαμήλιο πάρτι του και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι πρόκειται για μια τυπική συνεδρίαση για τον καταμερισμό εργασίας ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Αλλά φευ...

Τι έγινε στην Κοινοβουλευτική ομάδα

Μετά από μαραθώνια συζήτηση και διαφωνίες επί του διαδικαστικού υπερψηφίστηκε η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη για την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά, στην θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Η πρόταση πέρασε με 17 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 4 παρών. Νωρίτερα υπήρξε διαφωνία σχετικά με το αν θα έπρεπε να τεθεί πρώτα πρόταση μομφής κατά του Σωκράτη Φάμελλου και να ακολουθήσει η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο. Τελικά ο κ. Φάμελλος που είχε δηλώσει ότι δεν παραιτείται και δεν δέχεται την "καθαίρεση", υπαναχώρησε και δέχθηκε να γίνει μία μόνο ψηφοφορία για τον κ. Παππά.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης πριν την ψηφοφορία ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: "Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό τον ανασχηματισμό για να συνεργαστούμε καλύτερα, πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και σας ζητώ να υπερψηφίσετε. Δεν μπορούμε να πάμε σε αναβολή της ψηφοφορίας γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ".

Υπέρ της πρότασης του προέδρου ψήφισαν οι Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Καλλιόπη Βέτα, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασσιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Μεΐκόπουλος, Νίκος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Πέτρος Παππάς, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου

Αρνητικά ψήφισαν οι Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λίνου, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιώτοπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Ψυχογιός.

Παρών ψήφισαν οι Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Παπαηλιού, Γιώργος Καραμέρος.

Τα συμπεράσματα

Ο σφιχτός «εναγκαλισμός» του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Παππά, δείχνει επίσης πως φοβάται μια πιθανή πρόταση μομφής εναντίον του στην επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και με αυτό τον τρόπο έσπευσε να προσπαθήσει να τη μπλοκάρει, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την επιρροή του Παππά σε πολλά μέλη του οργάνου.

Παράλληλα, αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον Στέφανο Κασσελάκη, η σφοδρή αντίδραση των βουλευτών του. Μέσα στην αίθουσα ακούστηκαν σκληρές κουβέντες, ενώ απέναντι του βρέθηκαν πρόσωπα που τον στήριξαν το προηγούμενο διάστημα, όπως ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Γιώργος Καραμέρος, ο Κώστας Μπάρκας, ο Γιώργος Ψυχογιός, ο Μίλτος Ζαμπάρας και η Μαρίνα Κοντοτόλη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή