ΔΕΘ: Το πρόβλημα Μητσοτάκη στη μέση - «Δεν σκοπεύω να βγω στη σύνταξη» - Όλα τα πολιτικά μηνύματα

Όλες οι απαντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη στο περιθώριο της ΔΕΘ 2024

ΔΕΘ: Το πρόβλημα Μητσοτάκη στη μέση - «Δεν σκοπεύω να βγω στη σύνταξη» - Όλα τα πολιτικά μηνύματα
9'

Δεκαπέντε λεπτά πριν από τις 12:00 έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» για την συνέντευξη στο πλαίσιο των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ. Οπρωθυπουργός συνομίλησε όρθιος με τους δημοσιογράφους, εξηγώντας τους ότι παραμένει το πρόβλημα με τη μέση του. «Αν με δείτε όρθιο, μην παραξενευτείτε. Eχω συνεννοηθεί και το πλάνο θα είναι σε εσάς. Θα πρέπει να ξεκουράσω τη μέση μου», εξήγησε στους δημοσιογράφους.

Τα σενάρια για μετακόμισή του σε ευρωπαϊκό πόστο απέκλεισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, διαβεβαιώνοντας πως θα εξαντλήσει την τετραετία.

«Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη. Σκοπεύω να εξαντλήσω τη θητεία ως την άνοιξη του 2027» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του δηλώνοντας ότι θα τοποθετηθεί τον Ιανουάριο: «Αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Ιανουάριο. Μέχρι τότε δεν θα πω τίποτα. Είναι άδικο για την ίδια και το θεσμό το γεγονός ότι ανακυκλώνεται διαρκώς αυτή η συζήτηση πριν την ώρα της» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει, σημειώνοντας πως ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ είναι εφικτός.

Κληθείς να σχολιάσε τις ηχηρές απουσίες Καραμανλή και Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως έχει μαζί τους ειλικρινή σχέση και πως έχουν απεριόριστο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης. Με την αφορμή αυτή, θέλησε να συστήσει σε όσους ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ να κοιτάξουν άλλους πολιτικούς χώρους.

Τι είπε για τους προκατόχους του και για το δικό του μέλλον

Ερωτώμενος για την χθεσινή απουσία Καραμανλή - Σαμαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Έχω ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου και έχουν απεριόριστο δικαίωμα έκφρασης άποψης. Δεν χρειάζεται να συμφωνώ πάντα με αυτή, Είμαστε κόμμα πολυφωνικό, αλλά και κόμμα συντεταγμένο. Η ΝΔ είναι μια χαρά»

Για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τρίτη θητεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη;».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε: «Δεν έχω σχέδιο μεταπήδησης σε ευρωπαϊκή θέση». Ακόμη, συμπλήρωσε πως ό,τι παραπάνω πει για διεκδίκηση και τρίτης πρωθυπουργίας θα ήταν αλαζονικό.

Απαντώντας σε ερώτημα της Αμαλίας Κάτζου για το Newsbomb.gr σχετικά με την πυρκαγιά στην Αττική, ο πρωθυπουργός έκανε αυτοκριτική λέγοντας ότι επρόκειτο για αστοχία. «Είχαμε μεγάλη αστοχία. Μια φωτιά ξέφυγε. Το μελετάμε για να μην ξανασυμβεί. Ακυρώνει μια φωτιά τη μεγάλη προσπάθεια» επισήμανε.

Η ερώτηση του Newsbomb.gr

Ως αστοχία χαρακτήρισε το γεγονός ότι η φωτιά στην Αττική ξέφυγε και μπήκε στον αστικό ιστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση του Newsbomb.gr και της Αμαλίας Κάτζου.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας στο Newsbomb.gr, ήταν ξεκάθαρος: «Έχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά. Δεν έχουμε τόσες φωτιές. Είχαμε όμως μία μεγάλη αστοχία».

Ακολουθεί χαρακτηριστικά η ερώτηση του Newsbomb.gr στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μετά τη φωτιά στη βορειοανατολική Αττική δηλώσατε: «Από όποια αστοχία μας ή όποια φωτιά ξεφεύγει, πάντα να κοιτάμε να μαθαίνουμε και να γινόμαστε καλύτεροι». Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις του μηχανισμού πολιτικής προστασίας; Ποιες αστοχίες έχετε εντοπίσει; Τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα; Τι μπορούμε να προσδοκούμε, καθώς πρόκειται για το τρίτο καλοκαίρι την τελευταία τετραετία που έχουμε τουλάχιστον μία μεγάλη φωτιά και μάλιστα μέσα στον αστικό ιστό;

«Δεν έχει τελειώσει ακόμη η αντιπυρική προστασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες μας και όσους δίνουν μάχη. Φέτος, μέχρι σήμερα έχουμε σημαντικά μειωμένο αριθμό εκτάσεων. Έχουμε κάνει μία εξαιρετική δουλειά γιατί δεν έχουμε τόσες φωτιές. Είχαμε μία μεγάλη αστοχία. Μία φωτιά ξέφυγε και μπήκε στον αστικό ιστό. Θα γίνουμε καλύτεροι του χρόνου. Δεν γίνεται να δεχθώ καμία κριτική από την αντιπολίτευση.

Τα drones λειτούργησαν. Έγιναν καθαρισμοί που δεν έχουν ξαναγίνει στη χώρα. Ξέφυγε μια φωτιά και έκανε μεγάλη ζημιά. Μελετάται για να μην ξανασυμβεί. Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και ερωτήματα για τα εθνικά θέματα. Για τα Ελληνοτουρκικά είπε ότι μένει στα θετικά χωρίς αυταπάτες για την Άγκυρα:«Δεν είχα αυταπάτες για τη δυσκολία προσέγγισης με την Τουρκία. Εξ αρχής προσέγγισα αυτή τη σχέση με ρεαλισμό κρατώντας τα θετικά».Αν θεωρούσαμε ότι όλα βαίνουν καλώς δεν θα υπήρχε η ανάγκη να επενδύουμε σημαντικά ποσά για εξοπλιστικά, υπογράμμισε.

Μήνυμα στην Τουρκία

«Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισής μας με την Τουρκία. Δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις στον εναέριο χώρο. Ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Η Γαλάζια Πατρίδα παραμένει στο τραπέζι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το επικείμενο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη: «Η Ελλάδα μπορεί και έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα».

«Θα το πω για όσους πολίτες επέλεξαν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Η Ελλάδα είναι πιο θωρακισμένη», είπε ακόμη και αναφέρθηκε στις φρεγάτες, τα Rafale, τα F-35.

«Η Ελλάδα έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη. Έχει ενισχύσει τις συμμαχίες της. Λυπάμαι για όσους κάνουν σπέκουλα με τα εθνικά».

«Πρώτος στόχος είναι η αύξηση των μισθών, δεύτερος στόχος είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ»

Ερωτώμενος για τις χθεσινές 45 εξαγγελίες και τους στόχους της τετραετίας, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι η αύξηση των μισθών ώστε ο μέσος μισθός να είναι 1500 ευρώ το 2027 και 950 ευρώ ο κατώτατος. Είπε ότι θα ήθελε να κριθεί στο βαθμό που πέτυχε την αύξηση των μισθών, κάτι που σημείωσε, αφορά τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ, μαζί με την δημοσιονομική σταθερότητα. Δεύτερος στόχος είπε ότι είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ. Είπε ότι ξέρει πως υπάρχει προβληματισμός των πολιτών, αλλά υλοποιούνται δραστικές παρεμβάσεις, προσέθεσε. Τόνισε ότι το 2027 θα υπάρχουν πολλά Κέντρα Υγείας καλοπληρωμένοι γιατροί, υπογραμμίζοντας ότι και επανέλαβε ότι θα ήθελε να κριθεί για το αν το 2027 η χώρα θα έχει ένα νέο ΕΣΥ αντάξιο των πολιτών.

Σε ερώτηση σχετικά για τους μισθούς νέων εργαζόμενων, είπε ότι το 2019 το πρώτο ζήτημα που έθεταν οι πολίτες ήταν η ανεργία η οποία ήταν 17% και σήμερα είναι στο 9%. Η κυβέρνηση είπε ο κ.Μητσοτάκης, δημιούργησε 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας και αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας αντιμετωπίζει το ανάποδο πρόβλημα αφού δεν βρίσκουν εργαζομένους και πρέπει να δώσουν καλύτερους μισθούς. Είπε ότι όλα αυτά θα γίνουν υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονται επενδύσεις στη χώρα. Προσέθεσε ότι η κάρτα εργασίας οδήγησε στην αύξηση των δηλωμένων υπερωριών, ενώ τόνισε ότι τα επιδόματα ανεργίας δεν θα δίνουν κίνητρο να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε επιδοματική πολιτική.Τέλος σημείωσε ότι θα δοθεί έκτακτο βοήθημα στους αδύναμους συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα οι οποίοι όπως είπε είναι πάντα προτεραιότητα της κυβέρνησης.

«Θα στείλω επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το ρεύμα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος ανέφερε τα εξής: «Χθες στην εισαγωγή της ομιλίας μου αναφέρθηκα ειδικά στην πράσινη μετάβαση και την πράσινη ενέργεια. Αποτελεί και οικονομική αναγκαιότητα. Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι δεν μπορούν να παράγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο. Υπάρχει βασική στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα αναδείξω το ζήτημα με επιστολή που θα στείλω στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Κάτι δεν δουλεύει καλά. Δεν αναμένω άμεσες λύσεις αλλά τουλάχιστον ας ασχοληθεί κάποιος. Εξάγουμε ενέργεια στην Ουκρανία αλλά δεν θα πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής τις στρεβλώσεις ευρωπαϊκού μοντέλου. Θα πάρουμε τα υπερκέρδη, θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές ώστε να έχουν τιμές κάτω από 15 λεπτά την κιλοβατώρα. Στις λιανικές τιμές η Ελλάδα αισθητά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα δώσω αγώνα να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις. Κάναμε και άλλες παρεμβάσεις. Προσφέραμε στους αγρότες μας ένα πολύ ελκυστικό τιμολόγιο. Όπου υπάρχουν στρεβλώσεις βέβαια η ρυθμιστική αρχή έχει πάντα τη δυνατότητα να παρεμβαίνει».

Απαγόρευση κινητών στα σχολεία

Δεν αλλάζει στάση στο θέμα της απαγόρευσης χρήσης των κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές στο σχολείο, ο πρωθυπουργός όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Όπως ανέφερε, «οι επιστήμονες μας λένε πλέον ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου από τους μαθητές παρεμβαίνει στην διδασκαλία και δημιουργεί διάσπαση προσοχής».

Η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία δεν είναι εύκολο μέτρο στην εφαρμογή του, είπε. «Θα υπάρχουν αντιδράσεις». Στο σημείο αυτό ανέφερε «ορισμένες χώρες έχουν προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα. Έχουν ειδικά lockers και οι μαθητές βάζουν εκεί τα κινητά τους και τα παίρνουν όταν σχολάσουν. Δεν αποκλείω τίποτα στη συνέχεια του μέτρου». «Τα παιδιά μας και οι έφηβοι κινδυνεύουν από απόλυτο εθισμό από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και είναι πρόβλημα ψυχικής υγείας και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να το αντιμετωπίσει η Ε.Ε. στη ρίζα του. Και θέλω να παίξω πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού όπως την κατέγραψαν οι δημοσιογράφοι του Newsbomb.gr κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:17Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το Μαξίμου δεν ξενύχτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ