Ο «ακήρυχτος εμφύλιος» των «κασσελίστας» αναμένοντας τις αποφάσεις Κασσελάκη
Αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη με το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθεί να είναι εκρηκτικό
Ένας σκληρός «εμφύλιος» πόλεμος φαίνεται να λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στο στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη, στον οποίο πρωταγωνιστούν οι «λοχαγοί» του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα λίγες ώρες πριν από τις ανακοινώσεις του εξ Αμερικής ορμώμενου, όπου και θα ενημερώσει τους οπαδούς του για τις προθέσεις του.
Ο «εμφύλιος των λοχαγών»
Η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να εκφωνήσει ένα -σχεδόν- υβριστικό λογύδριο αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος για την πρόταση μομφής που κατατέθηκε εναντίον του και στη συνέχεια να αποσυρθεί στις Σπέτσες, δείχνει ότι στο επιτελείο του δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη.
Είχαν πιστέψει, προφανώς, τις διαβεβαιώσεις των συνεργατών και των «συμμάχων» του ότι όλα βαίνουν καλώς και πως η «ανταρσία» των «87» και του Παύλου Πολάκη, θα συντρίβονταν. Όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, τα πράγματα δεν πήγαν και πάρα πολύ καλά. Ήταν φανερό ότι η πλειοψηφία των στελεχών του κόμματος, δεν άντεχαν έναν δεξιό «Βοναπάρτη» στην ηγεσία του κόμματος τους.
Όπως, όμως, συμβαίνει σχεδόν πάντα με τις απροσδόκητες ήττες, η ηγεσία των ηττημένων αναζητά μετ' επιτάσεως να φορτώσει το αποτέλεσμα σε κάποιους άλλους. Συνήθως στους «αξιωματικούς» του πεδίου και στους διάφορους «αυλικούς». Και να τους παραδώσει «βορά» στους οπαδούς της, ως «αποδιοπομπαίους τράγους».
Αυτό έχει συμβεί και στην περίπτωση του συστήματος Κασσελάκη. Αρχικά, μέσω διαρροών και μέσω επώνυμων και ανώνυμων λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα, έδειξαν ως υπαίτιους για το αποτέλεσμα στην Κεντρική Επιτροπή τον Νίκο Παππά και τη Ρένα Δούρου. Και τους καταλόγισαν τα πάντα, πλην του «προπατορικού αμαρτήματος».
Στη συνέχεια, στο στόχαστρο τους βρέθηκαν δύο ακόμα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Νίκος Σκορίνης και ο Πάνος Ρήγας. Ο λόγος, δεν ήταν άλλος, παρά το γεγονός ότι στήριξαν -εν τέλει, γιατί αρχή έκαναν άλλη πρόταση- τη συναινετική λύση που βρέθηκε για το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου προέδρου.
Βλέπετε, το στρατόπεδο Κασσελάκη ζητούσε να διεξαχθεί η αναμέτρηση όσο το δυνατόν συντομότερο, για να μη χαθεί το timing για τον επικεφαλής τους – κάτι που τελικά δεν πέρασε, αφού θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες.
Στη συνέχεια, η σύγκρουση πέρασε στο επίπεδο των «λοχαγών». Ο έμπιστος συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Λεωνίδας Μπεχράκης, απέδωσε μεγάλες ευθύνες για την ήττα της Κεντρικής Επιτροπής στον υπεύθυνο Οργανωτικού του κόμματος, Γιάννη Βουλγαράκη.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, του καταλόγισε ότι «κρέμασε τον πρόεδρο» και ότι «απέτυχε» στον ρόλο που του είχε ανατεθεί από την ηγεσία.
Πάντως, αρκετοί θεωρούν ότι ο «πόλεμος των λοχαγών» που έχει ξεσπάσει στο στρατόπεδο Κασσελάκη, είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ανάμεσα στους «ανώτατους αξιωματικούς» του συστήματος. Ο μεν Βουλγαράκης ανήκει στο περιβάλλον των «ταξιάρχων» Σκορίνη και Ρήγα, ενώ ο Μπεχράκης είναι κοντά στον «υποστράτηγο» Μανώλη Καπνισάκη – τον μέχρι πρότινος διευθυντή του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη.