Το μήνυμα Μητσοτάκη στο Βερολίνο για το μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό επιστρέφει στην ατζέντα της Ε.Ε. και η αλλαγή στρατηγικής από την Γερμανία να κλείσει τα δικά της σύνορα δημιουργεί νέα δεδομένα και για την Ελλάδα

Το μήνυμα Μητσοτάκη στο Βερολίνο για το μεταναστευτικό
Eurokinissi
5'

Σαφές μήνυμα ότι η «Ελλάδα δεν θα επωμιστεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται στα ευρωπαϊκά σύνορα», έστειλε για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βιέννη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.

Όπως τόνισε, ερωτηθείς την απόφαση της κυβέρνησης της Γερμανίας να «κλείσει» τα σύνορα σε μετανάστες, κόβοντας τα επιδόματα όσων έρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ και έχουν καταγραφεί εκεί, «η Ελλάδα δαπανά σημαντικούς πόρους για τη φύλαξη των συνόρων και υποστηρίζεται από ΕΕ για όσους φτάνουν στην Ελλάδα. Το να έχει κανείς κέντρα υποδοχής στα νησιά είναι μια βαριά και ακριβή διαδικασία και είναι λογικό η Ε.Ε. να χρηματοδοτεί αυτή τη διαδικασία».

Προφανώς η αλλαγή στάσης της Γερμανίας δημιουργεί νέα δεδομένα και προβληματισμούς αφού υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα μας να πληρώσει το… μάρμαρο της παράνομης μετανάστευσης όπως έγινε στο παρελθόν το 2016. Πάνω σε αυτό τον καμβά ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να στείλει μήνυμα στο Βερολίνο και να ξεκαθαρίσει και την στάση που θα κρατήσει από εδώ και στο εξής η Ελλάδα η οποία δεν μπορεί να ξαναγίνει ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών.

«Δεν είναι δικιά μας δουλειά να υποδείξουμε σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος μέλος την επιδοματική πολιτική» ωστόσο συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ μεγάλη έλξη και τραβούν μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα να μετακινηθούν νόμιμα. Αυτό πρέπει να απασχολήσει την ίδια τη Γερμανία, εμείς δεν θα υποδείξουμε πώς θα οργανώσει το κοινωνικό της κράτος».

Ακολούθως σημείωσε πως «δεν είναι σωστό να κινηθούμε σε ad hoc εξαιρέσεις από τη Σένγκεν που δεν θα επιτρέψουν την ελεύθερη διακίνηση πολιτών. Η εφαρμογή του Συμφώνου πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα» και ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα που μόλις βγήκε από την κρίση να έχει πιο ευνοϊκό πλαίσιο προστασίας για τους πρόσφυγες από ότι έχει για τους Έλληνες πολίτες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι υπάρχουν μπροστά μας πολλές προκλήσεις για τις οποίες πρέπει να εργαστούμε όλοι από κοινού, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που η Αυστρία ήταν από τις πρώτες χώρες που στάθηκε με την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020 «όταν αντιμετωπίσαμε οργανωμένες επιθέσεις μεταναστευτικών ροών», λέγοντας ότι η στάση της χώρας μας ήταν προάγγελος των αλλαγών στον τομέα αυτό για την ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κάνει πολλά και αρκεί να δει κανείς την εικόνα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπου υπάρχουν οργανωμένες δομές υποδοχής, ενώ είναι λιγότερες οι ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας, είναι αποτελεσματική η φύλαξη των συνόρων και το λιμενικό μας σώζει κατατρεγμένους ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Αυστρία για τη στήριξή της στο χρόνιο αίτημα για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων, ενώ για το φράκτη στον Έβρο τόνισε ότι θα κατασκευαστεί, είτε με εθνικούς, είτε με ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά είναι πιο δίκαιο να βοηθήσει η ΕΕ.

Για το ζήτημα των επιστροφών είπε ότι απαιτείται περισσότερος συντονισμός, ενώ σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση αναφέρθηκε σε συμφωνίες που έχει δρομολογήσει η Ελλάδα, όπως για παράδειγμα με την Αίγυπτο.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση για ολοκλήρωση των συνομιλιών που θα οδηγήσουν, όπως είπε, στην άμεση κατάπαυση του πυρός, να απαλυνθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και να απελευθερωθούν άμεσα οι όμηροι.

«Και εμείς εργαζόμαστε, ώστε να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο που δεν είναι άλλο από την περιφερειακή έκρηξη η οποία θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι συζήτησαν και για τις προτεραιότητες του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου και για την πρόσφατη έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. «Πίστη μου είναι ότι υπάρχουν ορισμένα κοινά αγαθά όπως η ασφάλεια και η άμυνα της Ευρώπης ή η διασυνδεσιμότητα των ενεργειακών δικτύων, που θα πρέπει να σκεφτούμε έξω από το κουτί και να δούμε πως θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους με θετικό αποτύπωμα για όλη την Ευρώπη», ανέφερε.

Έπειτα από σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως σήμερα πληρώνουμε πιο ακριβή ενέργεια στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ και σημείωσε πως η Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες τους τελευταίους μήνες έπεσαν θύματα στρέβλωσης στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. «Η ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο σε ευρωπαϊκά δίκτυα καθίσταται αυτονόητη προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Για το μεταναστευτικό, μετά από σχετική ερώτηση, ο Κυριακός Μητσοτάκης δήλωσε επιπλέον ότι η εφαρμογή του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και δεν θα δεχθεί η Ελλάδα να επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος γιατί βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είπε ότι η υποστήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα για τη διαχείριση των ανθρώπων που τελικά φτάνουν στη χώρα μας , θα πρέπει να συνεχιστεί και πως οι σχετικοί πόροι αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο ότι επαρκούν ή αν θα επαρκούν στο μέλλον.

Νεχάμερ: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στην προστασία των συνόρων

Από την πλευρά του ο κ. Νεχάμερ τόνισε: «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μόνη στην προστασία των συνόρων της Ευρώπης. Βρισκόμαστε υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, αυτό εξυπηρετεί την κοινή ασφάλεια.

Ακόμη, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πολιτικά θέματα. Σε συνεργασία με την Ουγγαρία και τη Σερβία, λειτουργούμε για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης.

Οι Παλαιστίνιοι είναι και εκείνοι όμηροι της Χαμάς, δεν θέλουμε να υπάρξει ανάφλεξη στη Γάζα», σημείωσε αρχικά ο κ. Νεχάμερ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή