ΣΥΡΙΖΑ: Και τώρα οι κάλπες - Ο Πολάκης «καίει» το «χαρτί» της «θυματοποίησης» Κασσελάκη
Το Συνέδριο του κόμματος θα είναι έκτακτο και θα πραγματοποιηθεί 1-3 Νοεμβρίου, ενώ οι κάλπες θα στηθούν στις 24 του ίδιου μήνα
Ο κύβος ερρίφθη. Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε το οριστικό χρονοδιάγραμμα εκλογής προέδρου και τις προϋποθέσεις ώστε να είναι κάποιος υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το Συνέδριο του κόμματος θα είναι έκτακτο και θα πραγματοποιηθεί 1-3 Νοεμβρίου, ενώ οι κάλπες θα στηθούν στις 24 του ίδιου μήνα. Αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, αυτός θα λάβει χώρα την πρώτη Δεκεμβρίου, επομένως, το πρωί της 2ας Δεκεμβρίου, θα υπάρχει νέος ένοικος στον 7ο όροφο τη Κουμουνδούρου.
Για να φτάσει όμως εκεί ο/η υποψήφιος/α θα πρέπει πρώτα να δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά πως αποδέχεται το καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, αλλά και να δημοσιοποιήσει τη δήλωση περιουσιακής του/της κατάσταση.
«Σοκ» στους «κασσελίστας» για το πόθεν έσχες
Τα πράγματα, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ήταν λίγο, πολύ ξεκάθαρα. Δύσκολα θα ανατρέπονταν η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς η πλειοψηφία συντάχθηκε με την πρόταση αυτή. Και φάνηκε και στη ψηφοφορία επ’ αυτού, όπου το αποτέλεσμα ήταν 112 – 62.
Όπως θεωρούνταν δεδομένο ότι ούτε η πρόταση του Νίκου Παππά για καταστατικό Συνέδριο θα εγκρίνονταν, ενώ άνετη αναμένονταν και η πλειοψηφία για τη ρητή και κατηγορηματική δήλωση των υποψηφίων ότι αποδέχονται το καταστατικό και σέβονται τις αποφάσεις των οργάνων.
Ωστόσο, τεράστια ερωτηματικά προκαλεί η επιλογή των μελών του οργάνου που ανήκουν στο σύστημα Κασσελάκη, να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση αμέσως μετά την ήττα τους στις ψηφοφορίες. Ειδικά μετά την αποτυχία τους να «μπλοκάρουν» την κατάθεση πόθεν έσχες για τους υποψήφιους προέδρους.
Ευτυχώς για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, η πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, άντεξε στις πιέσεις των «κασσελίστας» και δεν θεσμοθέτησε την αδιαφάνεια. Έτσι, αν ο τέως πρόεδρος του κόμματος θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος, θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του.
Όμως, δεν έχει ακόμα καταστεί ξεκάθαρο το γιατί επέμειναν με τέτοιο πάθος στο να μην υπάρχει αυτή η προϋπόθεση, καθώς οι συνεργάτες του έχουν δηλώσει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ήδη καταθέσει τη δήλωση αυτή. Επομένως, προ τι αυτή η επιμονή; Το ερώτημα αυτό πρέπει να απαντηθεί άμεσα και δημόσια. Σε θέματα διαφάνειας, δεν χωράει σιωπή.
Ο Πολάκης «τελείωσε» τη γραμμή Κασσελάκη
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Παύλος Πολάκης «έκαψε» τη βασική προεκλογική γραμμή του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία δεν είναι άλλη, παρά η προσπάθεια του να εμφανιστεί ως «θύμα της νομενκλατούρας».
Ερωτηθείς για το ζήτημα του πόθεν έσχες, ο Χανιώτης βουλευτής είπε ότι στην πρόταση που έκανε ο ίδιος, η μόνη προϋπόθεση για να κατέβει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος είναι οι 30 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτές, ευρωβουλευτές. «Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια κάποιων να το παίξουν θύματα και γι’ αυτό δεν τον θέλω. Εμένα έτσι κι αλλιώς το πόθεν έσχες μου είναι γνωστό και στη δημοσιότητα εδώ και πολλά χρόνια» κατέληξε.