Μητσοτάκης: Θέλουμε να λύσουμε με την Τουρκία τη μόνη μας διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας

Όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, την κλιματική αλλαγή, την τεχνητή νοημοσύνη και τους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα

Μητσοτάκης: Θέλουμε να λύσουμε με την Τουρκία τη μόνη μας διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας
Eurokinissi
3'

«Από το 1946 που ιδρύθηκε ο ΟΗΕ μέχρι σήμερα δεν έχει δεχθεί σημαντικές αλλαγές. Τότε αποσκοπούσε στην καταπολέμηση των προβλημάτων μετά τον παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα δεν μπορεί να επιλύσει τα πολύπλοκα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος»», είπε κατά την ομιλία του στο βήμα του ΟΗΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Γάζα, επισημαίνοντας πως «Η βία στη Μέση Ανατολή κάνει τους πολίτες να υποφέρουν στη Γάζα. Η Ελλάδα καλεί όσους έχουν επιρροή να οπισθοχωρήσουν από αυτό τον κύκλο βίας και άπαντες να εμπλακούν σε διάλογο αποκλιμάκωσης. Η Ελλάδα υποστηρίζει την εκεχειρία των 21 ημερών», ενώ επανέλαβε τη λύση των δύο κρατών. «Ισραήλ και Παλαιστίνη πρέπει να ζήσουν δίπλα-δίπλα». Δεν υπάρχει καμία άλλη περίπτωση ώστε να επιτευχθεί η ειρήνη.

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας την αλληλεγγύη, ενώ εστίασε στην ενότητα των δυτικών κρατών. «Θα πρέπει να δούμε τον αντίκτυπο που έχει αυτός ο πόλεμος στη διεθνή κοινότητα», είπε και υπογράμμισε πως «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Ουκρανικό λαό. Είμαστε υπέρ της ακεραιότητας όλων των κρατών».

Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: «Υπάρχει προοπτική να αμβλύνουμε οποιαδήποτε ένταση»

«Έχω συναντήσει συνολικά έξι φορές τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Ελλάδα είναι σε μια πολύπλοκη γειτονιά. Εχω συναντήσει τον πρόεδρο Ερντογάν 6 φορές σε έναν χρόνο. Υπάρχει προοπτική ώστε να αμβλύνουμε οποιαδήποτε ένταση. Η Ελλάδα θέλει να επιλύσει τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι διαφορές δεν είναι καταδικασμένες να μην επιλυθούν. Σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και θα πρέπει να την αδράξουμε,

Μητσοτάκης: Η κατοχή της Κύπρου είναι παραβίαση των αρχών του ευρωπαϊκού χάρτη

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως δυστυχώς σ' αυτό το ζήτημα δεν βλέπουμε καμία πρόθεση. Επανέλαβε την ελληνική πρόθεση για εδαφική ακεραιότητα στην Κύπρο. «Η κατοχή της Κύπρου είναι παραβίαση των αρχών του ευρωπαϊκού χάρτη. Θέλουμε μια λύση διζωνικής ομοσπονδίας με μία νομική υπόσταση. Η λύση δύο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή. Δεν είναι λύση. Καλούμε την Τουρκία να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

«Τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία από όση μπορούν να αντέξουν»

Αναφορικά με τα Βαλκάνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «Η Ελλάδα είχε πάντα όραμα για να μειώσει τις συγκρούσεις. 21 έτη μετά την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να πράξεις να ενστερνιστούν το μέλλον. Η αναβίωση των εθνικισμών δεν έχουν χώρο σήμερα. Οι διεθνής συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών. Να θυμηθούμε τα λόγια του Τσόρτσιλ: "Τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία από όση μπορούν να αντέξουν"».

Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Στην τεχνητή νοημοσύνη αναφέρθηκε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες ώστε να επιτευχθεί πρόοδος στην καθημερινότητα των πολιτών. Παραδέχθηκε πως τώρα, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται με λάθος τρόπους έχοντας αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, ιδίως, των παιδιών. Ήδη γινόμαστε μάρτυρες αυτών των αποτελεσμάτων.

Τα social media ενισχύουν τη βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης και αποτραβούν τους χρήστες από την αληθινή, την πραγματική ζωή. Η τεχνολογία δεν διαφέρει από καμία άλλη βιομηχανία που οφείλει να λειτουργεί υπέρ των πολιτών. Σε αντίθετη περίπτωση, το αυστηρό νομικό πλαίσιο, όπως η απαγόρευση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, κάτι που η Ελλάδα εφαρμόζει από φέτος, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο βήμα της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή