«Φρένο» σε συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου βάζει η κυβέρνηση

«Δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου», όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης 

«Φρένο» σε συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου βάζει η κυβέρνηση
Αρχείου - Eurokinissi
2'

Ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, υπέρ της αλλαγής του.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προχώρησε σε διευκρινίσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου, το ξεκαθαρίζω. Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πάγια, την διαχρονική του θέση και δεν προέβη ούτε σε κάποια ανακοίνωση, ούτε σε κάποια πρόταση».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης, με συνέντευξή του στο Dnews, ανέφερε: «Πάντα πίστευα στις ισχυρές κυβερνήσεις. Η θέση μου παραμένει η ίδια διαχρονικά. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Έχω υπηρετήσει σε δύο τέτοιες κυβερνήσεις, στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και σας διαβεβαιώ ότι αδυνατώ να πιστέψω πως μπορεί να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με μία κυβέρνηση πολλών κομμάτων».

Σύμφωνα, πάντως, με όσα γίνονται γνωστά αρκετοί είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που φαίνεται να τίθενται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, όμως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι πεπεισμένος για το πόσο αναγκαία είναι μια τέτοια κίνηση.

«Σε όσους υποστηρίζουν ότι η αυτοδυναμία πλέον είναι άπιαστο όνειρο, συνιστώ λίγη υπομονή. Αν το 2027 η ΝΔ έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε, θα είναι καλή κυβέρνηση; Άρα περιμένετε να δούμε τι θα κάνουμε», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση, βάσει του νόμου που ισχύει σήμερα για να είναι ένα κόμμα αυτοδύναμο απαιτείται να έχει ποσοστά της τάξης του 36% με 37%. Με βάση τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα, τα ποσοστά της κυβερνητικής παράταξης κινούνται στην περίμετρο των ποσοστών που έλαβε στις ευρωεκλογές, δηλαδή κοντά στο 28%.

Οι εισηγήσεις, πάντως, που φέρεται να έχει δεχτεί ο πρωθυπουργός είναι ο πήχης της αυτοδυναμίας να κατέβει στο 32 – 33%.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή