Στα άκρα η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα «παιχνίδια» Κασσελάκη, η κλιμάκωση των «87» και ο ρόλος Πολάκη

Το σενάριο της διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη βρίσκεται πάντα στο τραπέζι - Εξακολουθεί να είναι εκρηκτικό το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στα άκρα η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα «παιχνίδια» Κασσελάκη, η κλιμάκωση των «87» και ο ρόλος Πολάκη
Eurokinissi
5'

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση στην εσωκομματική «σκακιέρα» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλα τα στρατόπεδα προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμα και για εκείνο της οριστικής ρήξης, ακόμα και πριν την εκλογική αναμέτρηση. Ενδεχομένως και πριν από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του κόμματος, με το σενάριο της διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη να βρίσκεται πάντα στο τραπέζι.

Τα «παιχνίδια» Κασσελάκη

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά που έφτασαν τα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, στο ξενοδοχείο της Αθήνας όπου συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα ήταν τεταμένο.

Γνωρίζοντας ότι έχουν χάσει όλους τους συσχετισμούς δύναμης στο όργανο, ήταν προφανές ότι θα έκαναν ότι μπορούσαν για να δυναμιτίσουν την κατάσταση. Βρήκαν αφορμή σε ζητήματα δευτερευούσης σημασίας, όπως η μετάθεση του Συνεδρίου κατά μία εβδομάδα και πως δόθηκε ο λόγος στους Απόστολο Γκλέτσο και Νίκο Φαραντούρη -που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος- αποχώρησαν, καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν στον μηχανισμό τους πρόσωπα με εμπειρία δεκαετιών σε τέτοιες διαδικασίες, έδειξαν πως -ως ομάδα- δυσκολεύονται να κατανοήσουν ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Πίστευαν, δηλαδή, πως από τη στιγμή που θα αποχωρούσαν -όπως και έπραξαν- ομαδικά από τη συνεδρίαση, δεν θα μπορούσαν να γίνουν ψηφοφορίες, διότι δεν θα υπήρχε απαρτία. Όμως, η απαρτία ενός σώματος αποφασίζεται στην έναρξη της διαδικασίας και όχι στην ψηφοφορία. Επομένως, έκαναν μια «τρύπα στο νερό».

Όμως, τόσο από το στρατόπεδο των «87», όσο και από εκείνο του Παύλου Πολάκη, αναφέρουν ότι ο στόχος τους ήταν άλλος. Αρχικά, να διακωμωδήσουν την όλη διαδικασία. Γι' αυτό και θεωρούν ότι την «υποψηφιότητα» Κασσελάκη, την κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη.

Επίσης, εκτιμούν πως το γεγονός ότι η πλευρά του έκπτωτου προέδρου κατέθεσε ονόματα μελών της Κεντρικής Επιτροπής στον «φάκελο υποψηφιότητας» του Στέφανου Κασσελάκη και όχι τις υπογραφές του, είναι ένδειξη του «παιχνιδιού» που θεωρούν ότι θέλουν να παίξουν. Να δηλώνουν, από τη μία, ότι ο εκλεκτός τους είναι υποψήφιος, αλλά από την άλλη να έχουν πάντα τη δυνατότητα να πουν ότι πότε δεν εκδήλωσε υποψηφιότητα, άρα δεν αναγνωρίζει και την έκπτωση του από το αξίωμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσουν και την κατάθεση «πόθεν έσχες» -μένει να αποδειχθεί ότι προέρχεται από την επίσημη πλατφόρμα και δεν είναι το «μπακαλόχαρτο» που παρουσίασε προεκλογικά στη Θεσσαλονίκη- αλλά και η μη κατάθεση δήλωσης ότι σέβεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, άρα αποδέχεται και την ανατροπή του από την ηγεσία του κόμματος.

Κλιμακώνουν τη σύγκρουση οι «87»

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα «παιχνίδια» του συστήματος Κασσελάκη, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν αναπάντητα από τις υπόλοιπες πλευρές. Η ομάδα των «87» έχει ανεχθεί πάρα πολλά. Τους χυδαίους χαρακτηρισμούς περί «κουκουλοφόρων» και «πραξικοπηματιών», ενώ στη «φαρέτρα» των αντιπάλων τους βρέθηκε και η απαράδεκτη αναφορά για «όργανα της διαπλοκής».

Παρά την αντικαταστατική και αντιπολιτική στάση του συστήματος του έκπτωτου προέδρου, η οποία προσομοιάζει στη ρητορική της άκρας δεξιάς, δεν έχουν προχωρήσει σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον του - και αυτό από μόνο του προκαλεί ερωτηματικά.

Έστω και με καθυστέρηση, στην παρούσα φάση δείχνει αποφασισμένη να «χορέψει το τανγκό» της κλιμάκωσης, στο οποίο τους προκαλεί ο τέως πρόεδρος και οι πρώην «γαλαζοπράσινοι» σύμβουλοι του.

Αρχικά, μέσω της κίνησης του σκηνοθέτη και πρώην βουλευτή, Θέμη Μουμουλίδη, που ζήτησε την παραπομπή Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής.

Αλλά και με την τροπολογία που κατέθεσαν από κοινού οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης και Γιάννης Μπουλέκος, μέσω της οποίας επέβαλαν την καταδίκη των λεγομένων του κ.Κασσελάκη, συμπληρώνοντας στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής πως «προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματιζουν την ενότητα του κόμματος».

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν το σύστημα Κασσελάκη επιμείνει σε αυτή τη ρητορική, τότε θα σκληρύνουν κι εκείνοι τη στάση τους, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η διαγραφή του έκπτωτου προέδρου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ρόλος Πολάκη

Τα «παιχνίδια» Κασσελάκη καταγγέλλει και η πλευρά του Παύλου Πολάκη. Το βράδυ του Σαββάτου, οι συνεργάτες του Χανιώτη βουλευτή ήταν έξαλλη με τη συμπεριφορά τους. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, ο Παύλος Πολάκης δεν θέλει καν να ακούσει για την πιθανότητα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη - κάτι που εξηγεί, εν πολλοίς, και την διστακτικότητα των «87» να προχωρήσουν σε κατασταλτικά μέτρα εναντίον του τέως προέδρου.

Η αλήθεια είναι πως ο Παύλος Πολάκης θέλει να «διορθώσει» το περσινό του «λάθος», με τον τρόπο που το διέπραξε. Δηλαδή, μέσω της κάλπης και της καταδίκης του Στέφανου Κασσελάκη από τη βάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, δεν χάνει ευκαιρία να αναδεικνύει την προσπάθεια «θυματοποίησης» στην οποία επενδύει το σύστημα του έκπτωτου προέδρου, χαρακτηρίζοντας τους αντιπάλους του «Βασιλάκηδες Καΐλες».

Πάντως, με δεδομένο ότι δεν θα ανεχθεί την προσπάθεια γελοιοποίησης του κόμματος και της διαδικασίας ανάδειξης προέδρου, δεν αποκλείεται να αλλάξει γνώμη και ο Παύλος Πολάκης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
18:37ME TO N & ME TO Σ

Κτήνη…