Σκέρτσος: Στόχος της κυβέρνησης, η χώρα μας το 2027 να είναι πιο ισχυρή

Αναγνωρίζοντας, όμως, ότι «κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με τα εισοδήματα», υπογράμμισε το βασικό προεκλογικό στόχο και δέσμευση του 2023, όπως την έθεσε ο πρωθυπουργός, που είναι «η αύξηση των εισοδημάτων

Σκέρτσος: Στόχος της κυβέρνησης, η χώρα μας το 2027 να είναι πιο ισχυρή
9'

Συνέντευξη στο ERT News παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μίλησε για θέματα της επικαιρότητας αλλά όχι μόνον, το βράδυ της Τετάρτης. Με πρώτο θέμα την οικονομία: «Την περίοδο 2015 - 2019 η υπόλοιπη Ευρώπη αναπτυσσόταν με διπλάσιους ρυθμούς από την Ελλάδα», σημείωσε εισαγωγικώς, ενώ «από το 2019 και μετά, με την παρένθεση της πανδημίας προφανώς, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο τουλάχιστον, ρυθμό από την ευρωπαϊκή.

Έχουμε αντιστρέψει τη σχέση αυτή και προσπαθούμε να μειώσουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τη υπόλοιπη Ευρώπη και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας», σημείωσε επίσης.

Αναγνωρίζοντας, όμως, ότι «κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με τα εισοδήματα», υπογράμμισε το βασικό προεκλογικό στόχο και δέσμευση του 2023, όπως την έθεσε ο πρωθυπουργός, που είναι «η αύξηση των εισοδημάτων. Δεν θα αυξηθούν όμως με λεφτόδεντρα, αλλά με μια δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας», διευκρίνισε.

Πάντως, συνέχισε, «έχουμε μια πιο παραγωγική οικονομία, που δεν αναπτύσσεται μόνο μέσω του τομέα του τουρισμού». Εξ άλλου, «η βιομηχανία και η μεταποίηση έχουν αυξήσει κατά δύο μονάδες το μερίδιό τους στο ΑΕΠ, από το 12% στο 14%, παράγουμε και εξάγουμε περισσότερο. Σχεδόν το 50% του ΑΕΠ μας προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ το 2010 ήταν στο 20%», ήταν άλλο ένα στοιχείο που συνεισέφερε ο κύριος Σκέρτσος.

Για το εμπορικό έλλειμμα είπε πως είναι «ένα πιεστικό, διαχρονικό πρόβλημα», ωστόσο «τα τελευταία χρόνια μειώνεται σταδιακά. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπουμε ότι την επόμενη χρονιά οι εξαγωγές θα αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι εισαγωγές».

Για τις επενδύσεις, επεσήμανε ότι «έχουν έλθει 27 δισεκ. ξένων επενδύσεων τα τελευταία πέντε χρόνια», φέρνοντας και παραδείγματα: πάνω από 1.200 άτομα απασχολούνται στην Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ενώ γίνονται επενδύσεις - και της Microsoft - σε data centers.

Ακολούθησε η συζήτηση για τα αμιγώς πολιτικά θέματα, εκεί όπου ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη το 2023. Δεν μπορώ να δεχθώ την κριτική περί κυβερνητικής ή μεταρρυθμιστικής κόπωσης και αρρυθμίας», τόνισε και επικαλέσθηκε το γεγονός ότι «το πρώτο 10μηνο έχουν ψηφισθεί και υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση, μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει για πολλές δεκαετίες».

Εν τέλει, «ζητάμε από τους πολίτες να δουν τη μεγάλη εικόνα, να σκεφθούν πού ήμασταν το 2019, πού είμαστε τώρα αλλά και τι στοχοθεσία έχουμε βάλει για το 2027». Έτσι, «θέλουμε το 2027 να έχουμε υψηλότερους μισθούς, σημαντικά χαμηλότερο δημόσιο χρέος», ενώ υπάρχουν και άλλοι στόχοι, όπως η πλήρης ψηφιοποίηση του ελληνικού Δημοσίου, συμπλήρωσε.

'Αλλωστε, «είμαστε η κυβέρνηση, που, μετά από 10 - 12 χρόνια, πέτυχε να δοθούν για πρώτη φορά αυξήσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου, για πρώτη φορά στους συνταξιούχους και συνεχείς ετήσιες αυξήσεις στο μέσο και κατώτατο μισθό».

Ενώ για το πρόβλημα της ακρίβειας απάντησε ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μεσοσταθμικά στην πενταετία έχει αυξηθεί στο 15%, αλλά ο μέσος και ο κατώτατος μισθός έχουν αυξηθεί από 20% - 25%. 'Αρα, κάτι μένει στην τσέπη».

Το συμπέρασμα του Άκη Σκέρτσου ήταν ότι «μπορούμε με βιώσιμο τρόπο να χτίσουμε καλύτερη οικονομία και καλύτερα εισοδήματα». Ενώ, εκτός από τις αυξήσεις των μισθών, είναι και οι μειώσεις φόρων που βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα, σημείωσε, παραθέτοντας τον απολογισμό της προηγούμενης όσο και της τρέχουσας τετραετίας στον τομέα αυτό.

Ενώ ειδικώς για το τεκμαρτό εισόδημα, το υπερασπίσθηκε λέγοντας ότι η περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη θα φέρει περισσότερα έσοδα, άρα καλύτερα και ποιοτικότερα δημόσια αγαθά, εκπαίδευση, υγεία, ασφάλεια.

Για την κατάσταση εντός του κυβερνώντος κόμματος, επεσήμανε ότι «η ΝΔ πρόσφατα έκλεισε 50 χρόνια ζωής και αποδεικνύεται η πιο χρήσιμη και ανθεκτική παράταξη στον τόπο. Αυτό το έχει πετύχει γιατί είναι μια παράταξη ανοιχτή, φιλελεύθερη, επιτρέπει τη διαφορετική άποψη στους κόλπους της, συνθέτει και προχωράει μπροστά. Είναι η παράταξη που κατ' εξοχήν πιστεύει στην Ευρώπη, σε μια Ελλάδα ισχυρή, σε μια ανοιχτή οικονομία και μια συνεκτική κοινωνία. Μια παράταξη που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις». Επιπλέον, «τις αρχές και αξίες αυτές τις υπηρετούν όλα τα στελέχη της ΝΔ, προβλήματα εσωστρέφειας δεν θα βρείτε στη ΝΔ, θα βρείτε στα υπόλοιπα κόμματα».

Ειδικώς για τη στάση των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, παρατήρησε ότι «οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις και θέσεις τους με κάθε τρόπο που οι ίδιοι θεωρούν». Εξ άλλου, προσέθεσε, «δεν έχω δικαίωμα να σχολιάσω τις απόψεις δύο πρώην πρωθυπουργών που έχουν συμβάλει, με τον τρόπο που έχουν συμβάλει, στην πορεία και την ιστορία της χώρας και της παράταξης. Ο δικός μας δρόμος είναι να υλοποιήσουμε αυτά για τα οποία έχουμε εκλεγεί, έχουμε μια πολύ σαφή εντολή, να πάμε τη χώρα μπροστά, να βάλουμε τέρμα στις παθογένειες».

Και, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, «η ΝΔ είναι αρραγής, υπηρετεί και υλοποιεί το σχέδιο για το οποίο έχει εκλεγεί, με στόχο η χώρα μας το 2027 να είναι πιο ισχυρή, πιο αυτόνομη, πιο αυτάρκης, πιο εθνικά υπερήφανη. Κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να αισθάνεται ότι έχει προοπτική στη χώρα του». Επιπροσθέτως, «η ΝΔ είναι ένα ανοιχτό κόμμα», ανέφερε ακόμη και επικαλέσθηκε την ιδρυτική διακήρυξη, βάσει της οποίας είναι «ένα κόμμα που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον πάνω και πέρα από τις ταμπέλες της Αριστεράς, του Κέντρου ή της Δεξιάς. Επομένως αυτός που ασπάζεται τις αρχές αυτές, είναι ευπρόσδεκτος στο κόμμα», συμπλήρωσε.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε: «Έχουμε αποδείξει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση τηρούν μια στάση απόλυτης εθνικής ευθύνης που έχει ως στόχο μια Ελλάδα ισχυρή. Που δεν θα φοβάται, δεν θα απειλείται, θα υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά συμφέροντα. Χωρίς καμία υποχώρηση από τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Από εκεί και πέρα είναι πολύ καλό και αναγκαίο να συζητούμε με τους γείτονες». Άλλωστε, «ο διάλογος τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει φέρει κάποια χειροπιαστά, θετικά αποτελέσματα», είπε και παρέπεμψε στις μηδενικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, στον τουρισμό, την καλύτερη συνεργασία στις μεταναστευτικές ροές.

«Η κυβέρνηση ακολουθεί εθνικά υπεύθυνη και περήφανη πολιτική, που ένα στόχο έχει: να δούμε ποιες δυνατότητες υπάρχουν να συζητήσουμε το ένα και μοναδικό ζήτημα, που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Από εκεί και πέρα δεν συζητάμε οτιδήποτε άλλο» -και αυτό είναι που θα διερευνηθεί στις επαφές των δύο υπουργών Εξωτερικών, δήλωσε επίσης.

Ερωτηθείς για το ΠΑΣΟΚ, έκανε αρχικώς μια γενική πολιτική παρατήρηση: ότι «τα πάντα κρίνονται από τη συνέπεια κάθε πολιτικού κόμματος» και έφερε το παράδειγμα του νόμου για τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια, «που αποτελούσε θέση του ΠΑΣΟΚ, (αλλά) είδαμε ένα ΠΑΣΟΚ που καταψήφισε, υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα», υποστήριξε.

Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, είπε ότι «η στροφή στα άκρα είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί διαρκώς και όταν συμβαίνει, συμβαίνει γιατί έχει αποτύχει η υπεύθυνη πολιτική». Εν γένει, «τα άκρα δεν προσφέρουν λύσεις, μόνο κραυγές και εντυπώσεις», σχολίασε, ενώ «έχει αποδειχθεί, η Ελλάδα το έχει νιώσει στο πετσί της ότι όποτε η ελληνική κοινωνία στράφηκε στον αντισυστημισμό, στα ακραία κόμματα, εισέπραξε μια μεγάλη απογοήτευση».

Ακολούθησε συζήτηση για το μεταναστευτικό: «Η Ελλάδα έχει πετύχει τα τελευταία πέντε χρόνια να κάνει τις ελληνικές θέσεις, ευρωπαϊκές θέσεις. Και το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ευρωπαϊκό ζήτημα. Οποιαδήπτοε πολιτική εκφεύγει αυτού του πλαισίου, δεν είναι μια εθνικά υπεύθυνη θέση, γιατί απομονώνει το πρόβλημα και το ξανακάνει εθνικό», ήταν η θέση που διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, που συνέχισε λέγοντας: «Η στάση της κυρίας Μελόνι είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου» και έχει τον κίνδυνο να διαρρήξει τις σχέσεις, το πλαίσιο, ενώ θέτει σε κίνδυνο και τα κονδύλια που έρχονται για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Αλλάζοντας κλίμα, στο ερώτημα για το ποια ήταν η καλύτερη στιγμή αυτής της κυβέρνησης, απάντησε ότι «είναι πολλές οι καλές στιγμές», διευκρίνισε δε: «Συγκινούμαι από πολιτικές που έχουν αποτύπωμα στους ανθρώπους», εξ ου και τα παραδείγματα που κατέθεσε: «Μια πολύ καλή στιγμή ήταν το πρώτο εμβόλιο της εποχής της πανδημίας σε ένα ηλικιωμένο συμπολίτη μας, το πρώτο panic button σε μια γυναίκα που βίωσε ενδοοικογενειακή βία, η δυνατότητα να δίνουμε προσωπικούς βοηθούς σε άτομα με αναπηρία, τα μηνύματα για προληπτικές εξετάσεις σε γυναίκες και άνδρες πλέον, για να προλάβουν χρόνιες παθήσεις».

Στον αντίποδα, «δεν υπάρχει χειρότερη στιγμή από την τραγική νύχτα των Τεμπών. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ και δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ κανείς», δήλωσε ο 'Ακης Σκέρτσος, προσθέτοντας: «Οφείλουμε στις οικογένειες και την κοινωνία, απόλυτη δικαιοσύνη με απόδοση ευθυνών», επίσης, «ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο που είμαστε στη διαδικασία να φτιάξουμε από την αρχή».

Για την απόδοση δικαιοσύνης, συνέστησε «να έχουμε υπομονή, να μην πιέζουμε τη δικαιοσύνη, που πρέπει να κάνει τη δουλειά της και να εξαντλήσει την έρευνα ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά σε διάφορα τερατώδη που έχουν ακουσθεί γύρω από την υπόθεση αυτή».

Άλλη κακή στιγμή ήταν «οι πρώτες ημέρες πριν την πανδημία, τότε ήταν που ήταν πολύ μικρή η πληροφόρηση για αυτό το οποίο ερχόταν και τα διλήμματα πολύ δύσκολα».

Και, στο ερώτημα για την πιο εμβληματική μεταρρύθμιση από εδώ και πέρα, απάντησε ως εξής: «Είναι πολλές οι μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί και θα γίνουν». Αλλά, για εκείνον, «πολύ σημαντική μεταρρύθμιση είναι η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, η μεταρρύθμιση στη χωροταξία και πολεοδομία, θα έχουμε για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια ψηφιακό κτηματολόγιο το 2025, η μεταρρύθμιση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η μεταρρύθμιση στην υγεία», είπε κλείνοντας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή