Βάσω Παπανδρέου: Πώς ήρθε σε ρήξη με τον Ανδρέα Παπανδρέου - Το σημείωμά της και το «μάλιστα»

Η Βάσω Παπανδρέου δεν δίστασε να τα βάλει δημόσια με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Βάσω Παπανδρέου: Πώς ήρθε σε ρήξη με τον Ανδρέα Παπανδρέου - Το σημείωμά της και το «μάλιστα»
2'

Την τελευταία της πνοή άφησε το πρωί της Πέμπτης, 17 Οκτωβρίου, σε ηλικία 80 ετών, η Βάσω Παπανδρέου. Το ιστορικό στέλεχος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ήταν από τους λίγους μέσα στο κόμμα που δεν δίστασαν να τα βάλουν δημόσια με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Πώς η Βάσω Παπανδρέου ήρθε σε ρήξη με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ήταν Οκτώβριος του 1995 όταν η Βάσω Παπανδρέου ήρθε σε ρήξη με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε μια συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ στο ξενοδοχείο «Κάραβελ». Τότε, ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε στην ομιλία του πως «όσοι αναζητούν έναν Ανδρέα Παπανδρέου πρωθυπουργό και πρόεδρο υπό περιορισμό, υπό επιτροπεία, υπό κηδεμονία, ας τον αναζητήσουν αλλού, εγώ δεν προσφέρομαι».

Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΠΑΣΟΚ ήταν φορτισμένη. Όλοι ήξεραν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου απευθυνόταν στους επικριτές του. Μάλιστα, έλεγε «δεν υπάρχουν ηγέτες σε αναμονή».

Η Βάσω Παπανδρέου ανήκε στον στενό κύκλο των τεσσάρων (Σημίτης, Πάγκας, Αυγερινός και η ίδια) που είχαν αμφισβητήσει την ικανότητά του να κυβερνήσει. Τότε, η Βάσω Παπανδρέου περπάτησε προς το μέρος του και του έδωσε ένα σημείωμα.

«Εμμέσως πλην σαφώς, αναφέρεσαι σε εμένα και μου αποδίδεις προθέσεις που δεν έχουν σχέση με τις θέσεις μου. Ζητώ να μου δοθεί ο λόγος αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας σου», έγραφε η Βάσω Παπανδρέου στο σημείο που είχε δώσει στον Ανδρέα Παπανδρέου, με εκείνον να της απαντά - μετά το διάβασμά του - «μάλιστα» και να συνεχίζει την ομιλία του.

Η ένταξη και η άνοδος της στο ΠΑΣΟΚ

Η γνωριμία της Βάσως Παπανδρέου με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, έγινε στη Βρετανία το 1974, όταν η Βάσω Παπανδρέου εργαζόταν ως ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στα 1982, τοποθετείται στον ΕΟΜΜΕΧ και αρχίζει σιγά-σιγά να ανεβαίνει στην κομματική ιεραρχία.

Στα 1985 εκλέγεται ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και στη νέα κυβέρνηση ορκίζεται υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας. Το 1986 αναβαθμίζεται σε αναπληρώτρια υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας. Το 1988 αναλαμβάνει αναπληρώτρια υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στην Κοινότητα (1988-1989). Το 1989 τοποθετείται επίτροπος της ΕΟΚ -η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη στο συγκεκριμένο πόστο.

Έπειτα από 5 χρόνια και αφού επιστρέψει στην Ελλάδα εκλέγεται πρώτη βουλευτής στη Β' Αθηνών με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων (256.831) στις εκλογές του 1993. Έκτοτε εκλεγόταν διαρκώς βουλευτής ως και το 2009.

Η κηδεία της Βάσως Παπανδρέου θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 19 Οκτωβρίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή