Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν φτιάχναμε τον φράκτη στον Έβρο;»

Τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Τουρκία, η απάντησή του στη σκληρή κριτική και οι θέσεις της Ελλάδας απέναντι στο μεταναστευτικό

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν φτιάχναμε τον φράκτη στον Έβρο;»
Αρχείου - Eurokinissi
6'

«Η πολιτική της Ευρώπης άλλαξε ως προς το μεταναστευτικό και ήρθε πολύ κοντά στης Ελλάδας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συμπλήρωσε πως «δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι «όποιος δεν δικαιούται άσυλο στην Ευρώπη, πρέπει να επιστρέφει στη χώρα απ' την οποία ήρθε». Συμπέρανε πως η Ευρώπη κινείται στις θέσεις της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα από το 2019 υπερασπίζεται μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στην προστασία δηλαδή των εξωτερικών συνόρων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η Ευρώπη έχει πάρει μια απόφαση. Είναι μια απόφαση η οποία προφανώς εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα, ότι δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό το οποίο ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε ως επόμενο βήμα είναι να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές.

Διότι η επιχειρηματολογία μας θα είναι μόνο πλήρης αν πούμε ότι εμείς καθορίζουμε ποιος θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όποιος δεν μπορεί και δεν έχει θέση στην Ευρώπη, γιατί δεν δικαιούται άσυλο, πρέπει να επιστρέφει στη χώρα από την οποία προήλθε. Και αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο και της οδηγίας που δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί γρήγορα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών. Άρα, θεωρώ ότι η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς μια κατεύθυνση που εξυπηρετεί σίγουρα και τις ελληνικές θέσεις».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λέγοντας πως θα εξεταστούν τα όσα ανέφερε για την επιστροφή των μεταναστών στις χώρες τους.

Μητσοτάκης για Σαμαρά: «Σεβαστές οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού»

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και για τις ενστάσεις που διατυπώνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τα εθνικά. «Διαχωρίζω τις θέσεις του κ. Σαμαρά. Είναι σεβαστές οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα είχε συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και θυμίζω ότι και επί ημερών του έγιναν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία» είπε αρχικά.

Απάντηση Μητσοτάκη στη σκληρή κριτική

Στη συνέχεια, απάντησε για τη σκληρή κριτική που εισπράττει η κυβέρνηση, λέγοντας «Υπάρχουν ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είμαστε μειοδότες. Γιατί; Επειδή συζητούμε με Τουρκία; Πού ήταν οι υπερπατριώτες αυτοί όταν φτιάχναμε τον φράχτη στον Έβρο, όταν αγοράζαμε τις Belharra και τα F-35; Η Ελλάδα είναι σε θέση να συνομιλεί με την Τουρκία πολιτισμένα. Δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν αυτές τις ακραίες φωνές. Φαντάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση οι δήθεν πατριώτες θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».

«Έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις μας με την Τουρκία ως προς τα όσα αφορούν τους πρόσφυγες», είπε αμέσως μετά. «Η Ελλάδα κάνει επιστροφές προσφύγων, [..] είναι ένα μήνυμα προς αυτούς που δεν δικαιούνται να μπουν στην Ευρώπη, ώστε να επιστρέψουν πίσω. Αν μπεις παράνομα στην ΕΕ, πρέπει να γυρίσεις πίσω. Δεν είμαι αντίθετος απέναντι σε καμία καινοτόμα θέση. Όταν εμείς είπαμε ότι αναστέλλουμε την παροχή ασύλου, κάποιοι μας λοξοκοίταξαν. Τώρα το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ιταλία», είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε πως επιβεβαιώνεται ότι η Ευρώπη ασπάζεται τις απόψεις της Ελλάδας ως προς το μεταναστευτικό.

Αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνομιλεί με την Τουρκία για τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών, «ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Σχετικά με τα ενεργειακά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας πως το ελληνικό αίτημα έγινε δεκτό από το ευρωπαϊκό συμβούλιο καθώς αποκαθιστά τις ανισότητες στις τιμές ενέργειες.

«Η επιστολή αυτή είχε αποτέλεσμα διότι υπάρχει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια παράγραφος η οποία δίνει σαφή εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στην αγορά ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για δύο μήνες το περασμένο καλοκαίρι.

Είναι στρεβλώσεις οι οποίες δεν εξηγούνται εύκολα που έχουν να κάνουν με τον εξαιρετικά περίπλοκο τρόπο που είναι δομημένη η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Είναι όμως πολύ παράξενο, όχι για κάποιες ώρες ή για κάποιες μέρες, αλλά για δύο μήνες, μια ολόκληρη περιοχή της Ευρώπης -δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα- να πληρώνει τιμές ρεύματος πολύ υψηλότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη σε μια υποτίθεται ενιαία αγορά, χωρίς να έχουν αυξηθεί οι τιμές του φυσικού αερίου.

Άρα το αίτημά μας έγινε δεκτό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναμένουμε άμεσα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η στρέβλωση».

Η ελληνική οικονομία έχει μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική

Στο τελευταίο ερώτημα που ετέθη στον πρωθυπουργό αναφορικά με τη σημερινή (17/10) δημοσιοποίηση από την ΕΛΣΤΑΤ των αναθεωρημένων στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ, δεδομένου ότι το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 5 δισεκατομμύρια και εξίσου αυξάνονται και οι επενδύσεις, για το τι σηματοδοτούν αυτά τα στοιχεία για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης – τον οικονομικό της σχεδιασμό, απάντησε λέγοντας:

«Θα ανησυχούσα αν συνέβαινε το ανάποδο. Όπως ξέρετε η ΕΛΣΤΑΤ σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα προχωράει σε μια συνολική αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΕΠ.

Και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελικά στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν ότι η ανάπτυξη την οποία πέτυχε η κυβέρνησή μας ήταν ακόμα υψηλότερη από αυτή την οποία γνωρίζαμε, όπως τουλάχιστον είχε αποτυπωθεί αποτυπωθεί από τα προηγούμενα. Και δεν αλλάζει κάτι στην οικονομική μας πολιτική.

Απλά τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, ότι αυτή η αναπτυξιακή δυναμική δεν τροφοδοτείται μόνο από την κατανάλωση, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν, αλλά σημαντικό ρόλο σε αυτή τη δυναμική παίζουν και οι επενδύσεις και θα έλεγα ότι είναι μια επιβεβαίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και σίγουρα ένα ενθαρρυντικό μήνυμα το οποίο τελικά, επειδή αλλάζει όλη η βάση του ΑΕΠ, θα αποτυπωθεί και στους δείκτες όπως ο δείκτης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και όλα τα στατιστικά δεδομένα τα οποία λαμβάνουν υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αν αυξάνεται αυτό, προφανώς βελτιώνεται συνολικά η θέση της χώρας και συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε όλους αυτούς τους δείκτες».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή