Κατώτατος μισθός: Στα σκαριά το γαλλικό μοντέλο - Σήμερα τα «αποκαλυπτήρια» για τον νέο μηχανισμό

Τι αναμένεται να αλλάξει στον κατώτατο μισθό

Κατώτατος μισθός: Στα σκαριά το γαλλικό μοντέλο - Σήμερα τα «αποκαλυπτήρια» για τον νέο μηχανισμό
3'

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρθηκε στο νέο μόνιμο σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου μισθού μετά το 2027. Όπως χαρακτήρισε κομβική πρωτοβουλία, θα απαγορεύει δια νόμου μείωση του κατώτατου μισθού ενώ η προοπτική είναι να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027. Η εξειδίκευση από το υπουργείο Εργασίας των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσουν από το 2028, φέρνει στο προσκήνιο το λεγόμενο γαλλικό μοντέλο, που βασίζεται στον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και την αγοραστκή δύναμη.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του κατώτατου θα γίνεται με βάση έναν συντελεστή που θα προκύπτει αθροίζοντας το ετήσιο ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος, για το χαμηλότερο όμως 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών, καθώς ο πληθωρισμός για τους πιο φτωχούς είναι υψηλότερος.

Η δεύτερη παράμετρος θα είναι το 50% του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του Γενικού Δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο σύστημα δεν θα προκύπτουν μειώσεις αποδοχών, αλλά πάγωμα ουσιαστικά σε εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές περιπτώσεις, ενώ το υφιστάμενο σύστημα θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι και το 2027.

Δηλαδή, δεν αλλάζει κάτι στον καθορισμό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα όπου θα καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση, αφού προηγηθούν οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των φορέων.

Από το 2025 και μετά η αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα συμπαρασύρει, όπως είπε και ο πρωθυπουργός και τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει αυξήσεις και για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Υπενθυμίζεται ότι μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα αναμένεται από το 2025. Αυτό σημαίνει ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και έμμεση αύξηση για το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

Πρόσφατα η υπουργός εργασίας προ ημερών είχε αναφέρει στην τηλεόραση του Mega ότι ο κατώτατος μισθός θα εξαρτηθεί από δύο μοντέλα:

«Η νέα οδηγία λέει ότι πρέπει να ενισχύσετε τον κατώτατο βαθμό, εμείς θα φέρουμε ένα νομοθέτημα που θα φέρει αλλαγές. Μετά το 2027 ο κατώτατος μισθός δεν θα μπορεί να μειώνεται με νόμο. Όσο ανεβαίνουν οι τιμές τόσο θα ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός», είχε πει αρχικά.

«Άμεσα, μέσα στους επόμενους μήνες, θα φέρουμε νομοθέτημα που θα εισάγει περισσότερη διαφάνεια, ασφάλεια και προβλεψιμότητα. Εφεξής, θα υπάρχει για πρώτη φορά νόμος που θα λέει ότι δεν θα μπορεί να μειώνεται ο κατώτατος μισθός. Πρώτος δείκτης θα είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός. Όσο ανεβαίνουν τιμές, τόσο θα ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός. Δεύτερος δείκτης, όσο θα βελτιώνεται η παραγωγικότητα της οικονομίας, τόσο θα ανεβαίνει αντιστοίχως ο κατώτατος μισθός», είχε σημειώσει.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να παρουσιαστεί ο νέος μηχανισμός για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή