Τα «καμπανάκια» Μητσοτάκη για την αυτονομία της Ευρώπης και τις ΗΠΑ
Στην τακτική εβδομαδιαία ανασκόπηση που κάνει στα social media ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων συνολικά για το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας είναι εθνικές και όχι παραταξιακές θέλοντας να τονίσει ότι δεν έχουν σχέση με πρόσωπα και με το ποιος είναι πρόεδρος της Αμερικής ή ποιος είναι πρωθυπουργός στην Ελλάδα.
«Το πρόσημο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι εθνικό και όχι παραταξιακό, και δεδομένης της ισχυρής παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στις Ηνωμένες Πολιτείες, είμαι σίγουρος ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας θα παραμείνουν σταθερές και παραγωγικές και με τη νέα προεδρία Trump», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κάθε Κυριακή ανάρτησή του στο facebook για τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.
Μάλιστα, με την ευκαιρία της ανάδειξης του σημαντικού ρόλου που μπορεί να παίξει η ομογένεια των ΗΠΑ υπέρ της διατήρησης και ενίσχυσης των παραγωγικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εξηγεί πως «η αξιοποίηση της ελληνικής Διασποράς παντού στον κόσμο ως διπλωματικού βραχίονα της μητέρας-πατρίδας αποτελεί βασική συνιστώσα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό που εκπόνησε ο υφυπουργός Εξωτερικών».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το Σχέδιο επιδιώκει να «χαλυβδώσει» τους δεσμούς της ομογένειας με την Ελλάδα και αποτελεί αποκρυστάλλωση πολλών προτάσεων που κατέθεσαν ομογενειακές μας οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Δίνει έμφαση σε όσους επιλέγουν τελικά να μείνουν στις νέες τους πατρίδες, ειδικά στους Έλληνες δεύτερης, τρίτης ή τέταρτης γενιάς, να γίνουν πραγματικοί πρεσβευτές της χώρας και ταυτόχρονα δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για όσους έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν, εφόσον το επιθυμούν».
Εξίσου σημαντικά είναι και τα καμπανάκια που χτύπησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, αλλά και για τα ζητήματα ασφάλειας της γηραιάς Ηπείρου, λέγοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχίζει να ζει στη σκιά των ΗΠΑ. Προχωρά με ένα σχόλιο για την Ευρώπη, καθώς οι διεθνείς εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη αλλά και τη σημασία μιας ενωμένης και ισχυρής παρουσίας στα πράγματα. «Ως κράτος-μέλος του ευρωπαϊκού πυρήνα, θεωρούμε ότι επείγει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη συσχετισμών και συμφερόντων που αλλάζει διαρκώς.
Να χαράξει τολμηρούς δρόμους, ώστε να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. Να οργανώσουμε ως Ευρωπαίοι, επιτέλους, την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, αλλά και να δρομολογήσουμε την κοινή μας άμυνα. H Ευρώπη χρειάζεται με λίγα λόγια μια ειρηνική «αντεπίθεση» προς την κατεύθυνση που υποδεικνύει η έκθεση Ντράγκι.
Η συζήτηση ξεκίνησε στο πρόσφατο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Βουδαπέστη. Πρέπει όμως να κινηθούμε πιο γρήγορα, υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης βλέποντας πιο μακριά από το... σήμερα.