Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η γεωπολιτική της Ορθοδοξίας στη Μέση Ανατολή

Πώς η Ελλάδα αξιοποιεί την ήπια ισχύ του ορθόδοξου δόγματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η γεωπολιτική της Ορθοδοξίας  στη Μέση Ανατολή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι' 

Eurokinissi
3'

Η Ορθοδοξία αποτελεί για την Ελλάδα ένα εργαλείο άσκησης ήπιας ισχύος στην Ανατολή και σε πολλές περιπτώσεις και στις χώρες της Ευρώπης. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αποτελεί απλώς θρησκευτικό οργανισμό αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική ταυτότητα και τον πολιτισμό κάτι που προσδίδει στη χώρα μας έναν μοναδικό ρόλο στην άσκηση soft power κυρίως σε περιοχές με Ορθόδοξες κοινότητες.

Η ιστορική παρουσία του Χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή, με αιχμή του δόρατος το Πατριαρχείο Αντιοχείας και τις ελληνόφωνες Ορθόδοξες κοινότητες, αποτελεί μια ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει τη γεωπολιτική και πολιτιστική της επιρροή στην περιοχή. Η διαχρονική σχέση της Ελλαδικής Εκκλησίας με τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής δημιουργεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και συνεργασίας, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω της θρησκευτικής διπλωματίας.

Σε μια περίοδο όπου οι χριστιανικές κοινότητες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει ρόλο προστάτη και υποστηρικτή, προβάλλοντας μια εικόνα σταθερότητας και σεβασμού προς τις θρησκευτικές και πολιτιστικές μειονότητες της περιοχής.

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λίβανο και συγκεκριμένα η συνάντηση με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’ απέδειξε, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα στην περιοχή λόγω του ορθόδοξου δόγματος. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας, παρόλο που τα τελευταία πολλά χρόνια έχει βρεθεί κοντά στη σφαίρα επιρροής του Πατριαρχείου Μόσχας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και την οπισθοχώρηση της Ρωσίας από την περιοχή, έχει βρεθεί μετέωρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Μητρόπολη Βηρυτού για να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, και τον διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Ιωάννη-Μιλτιάδη Νικολαΐδη, με τη συνοδεία του να καταδεικνύει τη σημασία της συνάντησης.

«Ερχόμαστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και δύσκολη συγκυρία, αλλά πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία. Ξέρετε, είμαι ο πρώτος Ευρωπαίος ο οποίος έρχεται και μετά την ανακωχή στον Λίβανο και μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία και έρχομαι μεταφέροντας αισθήματα αγάπης και υποστήριξης, όλου του ελληνικού λαού, προς το Πατριαρχείο το οποίο παίζει έναν τόσο καθοριστικό ρόλο σε αυτή την παραγμένη περιοχή», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνάντησης.

«Να είστε καλά, κύριε Πρωθυπουργέ. Είναι χαρά μεγάλη και εκτίμηση να σας δεχόμαστε εδώ στη Μητρόπολη της Βηρυτού, στον Λίβανο. Αυτό δείχνει την αγάπη, την υποστήριξη που έχετε μέσα σας και προσωπικώς και σαν κυβέρνηση, σαν ελληνικός λαός, προς αυτά τα μέρη και ιδιαίτερα Λίβανο και Συρία και το Πατριαρχείο, τους χριστιανούς που είναι σε αυτή την περιοχή», δήλωσε από την πλευρά του ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι’.

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στην ΕΡΤ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Αντιοχείας και τη σημασία της κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ. «Και στον Λίβανο και στη Συρία υπάρχει μία πολύ σημαντική ορθόδοξη κοινότητα, ελληνόφωνη και αραβόφωνη. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, ο οποίος εκφράζει το ορθόδοξο στοιχείο στην ευρύτερη περιοχή και θα έλεγα ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία μπορεί να μιλήσει απευθείας με σημαντική θρησκευτική κοινότητα που διαμορφώνει εξελίξεις στον Λίβανο και τη Συρία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή