Βορίδης για ιθαγένεια σε μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας: Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο
Παύλος Γλύξμπουργκ: Ο Υπουργός Επικρατείας μίλησε για τις φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να παραχωρεί ελληνική ιθαγένεια στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας
Ο Υπουργός Επικρατείας σε σημερινή τηλεοπτική του παρουσία μίλησε μεταξύ άλλων και για τις φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να παραχωρεί ελληνική ιθαγένεια στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας.
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στο ACTION 24 αναφέρθηκε στο τι ισχύει νομικά στην περίπτωση που ο Παύλος Γλύξμπουργκ θελήσει να αιτηθεί να του χορηγηθεί η ελληνική ιθαγένεια.
«Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη νομοθεσία. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι από το πλαίσιο που υπάρχει τώρα και ρυθμίζει τα ζητήματα» ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Action24, ο κ. Βορίδης.
«Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, ο νόμος Βενιζέλου που ισχύει από το 1994. Δεν υπάρχει κάτι που τους αποτρέπει να το κάνουν. Αλλά αυτό ήταν πάντα εκεί, δεν είναι καινούργιο. Είναι ο νόμος Βενιζέλου, από τη στιγμή που δεν αλλάζουμε το πλαίσιο, αν κάποιος αποφασίσει να το ενεργοποιήσει είναι εκεί», εξήγησε ο κ. Βορίδης τοποθετούμενος για το θέμα.
Αναφερόμενος στο επίθετο με το οποίο ο Παύλος ή όποιο άλλο μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας αιτηθεί ιθαγένειας, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε: «Έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όλοι οι άνθρωποι το επώνυμό τους, κατά νόμο το επώνυμο είναι στοιχείο της προσωπικότητας. Έχει δυνατότητα κατά νόμο να επιλέξει το επώνυμό του».
Και πρόσθεσε:
«Το μόνο θέμα που υπάρχει με τη συγκεκριμένη οικογένεια είναι ότι είναι δύο "βασιλικές" οικογένειες οι οποίες δεν έχουν επώνυμο, οι άλλες έχουν. Π.χ. στην Αγγλία η βασιλική οικογένεια έχει επώνυμο. Στις περισσότερες βασιλικές οικογένειες έχουν επώνυμο. Αυτή η συγκεκριμένη δεν έχει. Επομένως, από τη στιγμή που μιλάμε για πολιτογράφηση, υπάρχει ένα ζήτημα ταυτοποίησής τους. Παύλος του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας φαντάζομαι ότι υπάρχουν και άλλοι, δεν μπορεί να είναι ένας. Σε άλλα Συντάγματα αναγνωρίζονται οι τίτλοι ευγενείας. Εδώ, εκ του Συντάγματος έχουμε απαγόρευση των τίτλων ευγενείας. Άρα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό, η πρόσληψη του επωνύμου είναι στοιχείο της ταυτοπροσωποίησης του ατόμου».