ΠτΔ: Το παρασκήνιο της επιλογής Κατσέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ - Τα τηλεφωνήματα μεταξύ των αρχηγών
«Γρίφος» η στάση του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που δεν προταθεί κεντροαριστερός υποψήφιος από τον Μητσοτάκη
Ως επτασφράγιστο μυστικό διατηρούσαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί εδώ και μέρες με την πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη ώστε να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανώτατη πολιτειακή θέση του κράτους.
Η είδηση όμως που «έσκασε» χθες, λίγες μόλις ώρες πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που επισφράγισε την πρόταση, προκάλεσε πολιτική αναταραχή καθώς ανακάτεψε εκ νέου την τράπουλα ενόψει και του αυριανού ραντεβού του πρωθυπουργού με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η πρόταση ενός στελέχους που έχει συνδεθεί έντονα με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και έχει ταυτίσει το όνομά της με τον νόμο που διέσωσε τις περιουσίες εκατομμυρίων πολιτών από τις τραπεζικές κατασχέσεις, θέτει νέα δεδομένα στο κρίσιμο πολιτικό ζήτημα της εκλογής νέου ΠτΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέτασε το ενδεχόμενο και άλλων υποψηφιοτήτων όπως ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Κοτζιάς. Ωστόσο, κρίθηκε ότι η Λούκα Κατσέλη ήταν μια επιλογή που σηματοδοτούσε με πολύ καλύτερο τρόπο το πολιτικό εύρος που ήθελε να προσδώσει στο θέμα η Κουμουνδούρου.
Πολιτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε επίσης ότι μια τέτοια επιλογή θα αντιμετωπιζόταν με θετική διάθεση και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από ευρύτερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς όπως η Νέα Αριστερά και πιθανώς η Πλεύση Ελευθερίας.
Στα... τηλέφωνα οι ηγέτες των κομμάτων της κεντροαριστεράς
Μάλιστα, ο Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε τηλεφωνικά για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τη Λούκα Κατσέλη, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση.
Πληροφορίες μέσα από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι τα τηλεφωνήματα έγιναν για καθαρά θεσμικούς λόγους και ότι δε συζητήθηκε από καμία πλευρά το αν κάποιο από τα άλλα κόμματα θα υποστήριζε την επιλογή. «Δε θα ήταν θεσμικά πρέπον να συζητηθεί κάτι τέτοιο σε αυτή τη φάση» τόνισαν στελέχη της Κουμουνδούρου μιλώντας σε δημοσιογράφους. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το τηλεφώνημα του Σωκράτη Φάμελλου «βρήκε» τον Νίκο Ανδρουλάκη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο διεξαγόταν σχεδόν ταυτόχρονα με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που επισφράγισε την υποψηφιότητα.
Σε ό,τι αφορά το τηλεφώνημα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε προηγηθεί πριν λίγες ημέρες αντίστοιχη επικοινωνία με πρωτοβουλία της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε τηλεφωνήσει στον Σωκράτη Φάμελλο για να τον ενημερώσει ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα προτείνει για ΠτΔ τον πατέρα της και πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο. Το χθεσινό τηλεφώνημα λοιπόν, πρόκειται για ανταπόδοση της θεσμικής στάσης μεταξύ των δύο κομμάτων.
Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι η στάση της Νέας Αριστεράς σε σχέση με την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη θα αποφασιστεί από τα όργανα του κόμματος. Σημειώνεται ότι η Νέα Αριστερά είχε προτείνει αρχικά τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, ωστόσο στη συνέχεια ο ίδιος απέσυρε την υποψηφιότητά του επικαλούμενος το πολιτικό περιβάλλον.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ
Η πρόταση της Λούκας Κατσέλη προκάλεσε πολιτική αναστάτωση ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο περιμένει με κομμένη την ανάσα το αν τελικά θα επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει τελικά για ΠτΔ τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στην περίπτωση αυτή, η στάση του ΠΑΣΟΚ θα είναι προφανώς υπέρ της συγκεκριμένης υποψηφιότητας. Όμως σε περίπτωση που τελικά προταθεί από τη ΝΔ πρόσωπο της Δεξιάς, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, τότε η θέση του ΠΑΣΟΚ περιπλέκεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Κέντρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης φρόντισε να σκιαγραφήσει με αδρές γραμμές τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του, χωρίς όμως να σχολιάσει ονομαστικά κάποια υποψηφιότητα.
Συγκεκριμένα στο Πολιτικό Κέντρο ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε σχετικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει την επιλογή της καταγραφής μιας προοδευτικής υποψηφιότητας. Εμείς επιμένουμε να εκλεγεί προοδευτικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Να τηρηθεί δηλαδή η πολιτική παράδοση, που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν».
Συνεπώς, από αυτά προκύπτει ότι μια ενδεχόμενη πρόταση δεξιού υποψηφίου από τη ΝΔ, θα οδηγήσει μάλλον το ΠΑΣΟΚ στο να καταθέσει κάποια άλλη δική του πρόταση και δε θα συνταχθεί μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη.
Σήμερα η συνάντηση Κατσέλη - Φάμελλου
Λούκα Κατσέλη και Σωκράτης Φάμελλος πάντως θα συναντηθούν σήμερα στις 11:00 στη Βουλή. Προκειμένου να επισφραγιστεί και επισήμως η πρόταση και η αποδοχή της.
Από την πλευρά της πάντως η Λούκα Κατσέλη σε δήλωσή της λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση του Σωκράτη Φάμελλου, είπε ότι αποδέχεται την τιμητική πρόταση «με βαθύτατο αίσθημα ευθύνης» και επειδή «σε μία εποχή μεγάλων γεωπολιτικών κλυδωνισμών, οικονομικής αβεβαιότητας και εκτεταμένης ανασφάλειας, όπως η σημερινή, ο θεσμικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας ως εκπροσώπου της χώρας και εγγυητή της ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός».
Νωρίτερα ο Σωκράτης Φάμελλος είχε χαρακτηρίσει τη Λούκα Κατσέλη ως «μια προσωπικότητα, που μπορεί να ενώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ως μία κοινή υποψηφιότητα των προοδευτικών κομμάτων της χώρας μας. Ένα πρόσωπο που έχει συνδέσει το όνομά του με εφαρμοσμένες πολιτικές για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία των οικονομικά ευάλωτων, την κοινωνική πολιτική και τα εργασιακά δικαιωμάτα. Η Λούκα Κατσέλη είναι μία προσωπικότητα με δημοκρατικό ήθος και αξίες, διεθνή εμπειρία, που μπορεί να ενισχύσει με την εκλογή της τον θεσμό, τη Δημοκρατία και τους πολίτες».